bugün

kisa oyku yazari. yasam ve yasama sevincini konu alan oykuleri vardir. son yaprak diye bir hikayesi var, var yani yaziyor, gerisini getiremedim. asil adi william sydney porter'mis. orta okul turkce hocam oooo henry derdi, sayisir* gibi.
snoker* ustası.eurosportta devamlı görülebilir...
amerikan edebiyatı klasik yazarlarından biri
cabbages and kings (lahanalar ve krallar)
the four million(dört milyon)
the voice of the city(kentin sesi)
roads of destiny(kaderin yolları)
kitaplarının yazarı
hayatı hayal kırıklıkları ile geçmiş, yazma aşkı onu ayakta tutmuş ve son yaprak adlı eseriyle tanınan amerikalı yazar. insanların içinde ufak da olsa bir iyilik olduğuna ve bu iyiliğin asla yokolmayacağına dair inancını eserlerine taşımıştır. sefalet içinde hayata veda etmiş, arkasında ölümsüz ve daha iyi bir toplum inancını taşıyan eserler bırakmıştır.
(bkz: o henry s short stories)
(bkz: the gift of the magi)
eserlerini kızına bakmak amacıyla yazmaya başlamış, zor bir yaşantısı olmuş amerikalı edebiyatçı.
+ şu adam manyak oynuyo kanki ya, kim o?!
- o henry.
+ rezil olduk mnskym... *
hayatı oldukça zor geçmiş olan 48 yaşında hayata gözlerini yummuş kısa öykülerini ilk olarak gazetelerde yazarak yayımlayan ömrünün çoğunu otel odalarında geçirmiş hayatın kendisine yapmadığı sürprizleri hikayelerinde bizlere yansıtarak umut aşılamış en beğendiğim kısa öykü yazarı..
kont ve düğün davetlisi adlı güzel öykünün ameriakalı yazarı.
(bkz: son yaprak)
Gençlik zamanlarımda Viski Soda adlı kitabını okuduğum, o küçük yaşımda duygu dünyamı alt üst etmiş yazar. Amerika'daki sefaleti onun kadar güzel anlatan olmamıştır.
kısa oykuleriyle sahtekarlık uzerine kurulu türk filmlerine ilham kaynağı olmuş yazar.
-ilham değil düpedüz senaryo indiregandi yahu...
kuzey carolina doğumlu olup zengin bir doktorun oğludur. iş yaşamında oldukça dalgalı bir seyir izlemiş olup bişr bankada çalışırken adının karıştığı bir yolsuzluk yüzünden hapisanede kalmıştır. hapisanede o henry ismiyle yazdığı hikayeler, hapiseneden çıkıp new york' a gittiğinde onun meşhur olmasını sağlamıştır.
eserleri oldukça rağbet görmesine ve iyi paralar kazanmasına rağmen kırk beş yaşında fakir bir adam olarak hayata veda etti.
adına bir öykü ödülü verilir her sene.
her yılbaşında hıncal uluç' un köşesinde yayımladığı meşhur noel hikayesi de bu yazara aittir. hani fakir bir çiftin birbirlerine noel hediyeleri alabilmek için yaptıkları fedakarlığın anlatıldığı o meşhur hikaye.
eserlerinde genellikle twist ending tekniğini kullanan yazar. (bkz: süpriz son)
Son yaprak adlı öyküsü ile sevmenin, sevginin karşlıksızca olunca ne denli yüceleştiğini öğreten ABD li yazar. (bkz: Son yaprak)
birkaç amerikalı uçuk kriminoloji meraklısı tarafından, servant girl annihilator adlı kimliği halen belirsiz seri katilin şüphelilerinden biri olarak gösterilmiş edebiyatçı.
dünya lisanlarına muz cumhuriyetitabirini kazandıran amerikalı yazar. asıl adı william sydney porter dır.
gerçek adı William Sydney Porter'dır.
Okumayı sevdiren yazar. Bu yazarı okumak okuma bağımlısı olmaktır.

bütün hikayelerinin sonunda ufkunuz iki katına çıkıyor.

hep şunu dersiniz kendi kendinize:
nasıl ya?

okuduğunuza inanamazsınız. Farklı bir son okumak için bir daha okursunuz... Apışıp kalırsınız.

günlerce düşünürsünüz: keşke öyle bitmeseydi diye.
bazen de öyle güzel bitirişleri var ki okurken bir den küçük, sıcak bir damlanın elinize düştüğünü hissedersiniz.
"ahah yok artık daha neler, ne oluyor bana?" derken bulacaksınız kendinizi.
sakin bir üslupla yazdığı ve okuyucuyu ters köşeye yatıran öyküleriyle tanınan usta edebiyatçı.
yozgatlıdır. bir gün şehre dönmüş, oo henry yazar olmuşsun, helal demişler. o günden sonra adı o. henry kalmış.
Dünya tarihinin en acayip kişilikli öykü yazan yazarlarından birisidir.

Kendisi amerikalı'dır ve asıl adı William Sydney Porter'dır.

Eserleri o kadar yalın ki 5 yaşındaki çocuk bile anlayacak gibi hissediyor insan.

Çağını o kadar iyi yansıtıyor ki o zamanın insanını, psikolojik tahlilini gerçekten çok iyi anlayarak anlatmış.

Doğal anlatımı ile gerçekten mesajı iyi veriyor ama hep sonları acayip bitiyor bu adamın hikayelerinin.Anlayamıyorsunuz bazen ama tekrar okuyunca anlıyorsunuz yazarın ne yapmak istediğini.

Kitapları hediye ve son yaprakdır.Öneririm okumanızı.Zaten fazla kitabı yok.Amerikan edebiyatı diğer edebiyatlara göre geç gelişmiş bir edebiyat olduğundan anlaşılması daha kolay bence.

Bugün doğum günü büyük yazarın.Toprağı bol olsun.

görsel
(d. 11 Eylül 1862, Kuzey Carolina – ö. 5 Haziran 1910, New York) ABD'li yazar William Sydney Porter'ın takma adıdır. Yazar özellikle yazdığı öykülerin şaşırtıcı sonları ile ünlüdür.

Yazar, Kuzey Karolina'da Greensboro kasabasında doğdu. Doğduğunda aldığı ikinci ismi Sidney'in yazım şeklini 1898 yılında Sydney olarak değiştirdi. Fizikçi olan babası Dr. Algernon Sidney Porter (1825-1888); annesi ise Mary Jane Virginia Swaim Porter (1833–1865) idi. Babası ve annesi 20 Nisan 1858 yılında evlenmişlerdir. William üç yaşındayken annesini veremden kaybetmiş ve ardından babasıyla birlikte babaannesinin yanına taşınmıştır. Çocukluk yıllarında Porter, klasiklerden ucuz romanlara kadar her şeyi okuyordu.

https://tr.wikipedia.org/wiki/O._Henry
gerçek adı william sydney porter olan amerikalı kısa öykü yazarı.

1862-1910 arasına sığdırdığı yaşamını gerçek bir seyyah olarak geçirir ancak 1897'de ülkesine döndüğünde hapse atılır. cezaevinde yazdığı öykülerle üne kavuşur ve 1903 yılında new york'a yerleşir. zaten ince mizah anlayışını da vurucu, hüzünlü ve şaşırtıcı sonlar yazdığı öykülerini de bu şehrin insanlarından aldığı ilham ve yaptığı gözlemlere borçludur.

günümüzde amerikan edebiyatının klasik öykücüleri arasına girmiştir ve kanımca da en tatlı yazan öykücülerdendir. türk insanının ekserisi bu adamın öykülerini pazar akşam haberlerinden sonra okuyarak haberleri kapayan deniz arman sayesinde tanımışlardır porter'ı. o yüzden bize biraz sulu geliyor.

başlıca eserleri şu şekilde:

1904, cabbages and kings (lahanalar ve krallar)
1906, the four million (dört milyon) 1908, the voice of the city (kentin sesi)
1909, roads of destiny (kaderin yolları)

gözlem yayınları vakti zamanında o. henry'nin kısa öykülerinden seçmece derlediği son yaprak adında bir kitabı çıkarmıştır. amerikan öykücülüğüne giriş için tavsiye edilebilir.
güncel Önemli Başlıklar