bugün

Mürekkep balıklarının mükemmel refleksleri vardır ve saatte 11 km. hızla ilerleyebilirler. Salyangozlarla mürekkep balıklarını karşılaştıran bilim adamları, mürekkep balıklarında sodyum kanallarının bulunduğunu görmüşlerdir. Bunlar sinir hücrelerindeki zarları büken proteinden oluşan gözeneklerdir. Mürekkep balığının hücreleri uyarıldığında sodyum kanalları açılır ve beyin ve kas lifleri boyunca sinirlere işaret gönderir. Bu son derece hızlı bir şekilde gerçekleşir. Pleurobranchoca denilen deniz salyangozunun kanalları 3 milisaniyede açılır ve bunu saniyede 30 kere tekrarlayabilir. Mürekkep balığının kanalları ise 7 kat hızlı açılır ve bu işlemi saniyede 200 kere tekrarlayabilir.
Bu hayvan okumuş,mürekkep yalamış bir hayvan olduğu için adı mürekkep balığı konmuştur.
Yalaya yalaya onbinlerce kitaptan topladığı mürekkebi hokkasında biriktirir.Sıkışınca arkasına takılan kitap düşmanlarından kurtulmak için mürekkebi boşaltır.(yusuf yusuf durumunda)
Mürekkep balıkları ve ahtapotlar da renklerini çok hızlı değiştirebilirler. Bazen renk dalgaları bedenlerinde nabız atması gibi görünür. Bu kadar fazla değişikliğin olmasına kızgınlık, yiyecek görme, korku ve bulunduğu yerin rengi gibi farklı nedenler sebep olabilir. Renk değiştiren bir mürekkep balığı gerçekten çok ilginç bir görünüme sahip olur. Yüzü kızarır ve yüzünde kırmızı ve altın yaldız rengindeki küçük benekler gelip gider. Balığın desenleri de küçük beneklerden koyu çizgilere ve göz gibi lekelere dönüşebilir.
1997'de yayınlanan, murathan mungan'ın şiir kitabı.
"kendilerinin olmayan yalnızlıklara sahip çıkan şairlerin, sığlıkları anlaşılmasın diyedir aslında anlaşılmaz dizeleri,..."*
mürekkep balıkları günün ağarması ile sevişmeye başlar ve bu tüm gün devam eder. sadece dişi yumurtlamak için uygun bir yer bulmaya gittiğinde ara verirler. dişi geri döndüğü zaman çiftleşme devam eder ve bu olay iki hafta boyunca aynı şekilde sürer gider.*
en iri göze sahip hayvanlardır.
özer aydoğan' ın penguen dergisinde ki çizdiği köşenin adı.
En küçük yetişkin mürekkepbalığının boyu 1 cm kadardır. Şimdiye kadar ölçülmüş olan en büyük mürekkepbalığı ise 1888'de Yeni Zelanda'da karaya vurmuş olan 19 metre uzunlukta bulunan ve ağırlığı bir tonu aşan bir mürekkepbalığıdır. Boyunun % 90'ını kolları meydana getirmektedir. Dev mürekkepbalıkları tam bilinmeyen yaratıklardır. Çünkü zamanlarının çoğunu derin ve karanlık sularda geçirirler
hızlı itiş kuvvetleri sayesinde kendilerini ileri itebilme yeteneklerinden ötürü okyanusların en hızlı yüzebilen canlıları olabilirler. erkek mürekkep balıkları dişisini arzuladığını hızlı renk değişimiyle ifade edermiş. demek ki biz insan hayvanlarının da heyecanlanınca ya da utanınca yanaklarımızın kızarması karşı cinsi arzuladığımızı gösteriyor olabilir. olabilir yani.
kendi dokungaçlarını yiyerek intihar eden balık.
(bkz: vampir mürekkep balığı)
gövdesine oranla canlılar arasında en büyük gözlere sahip canlılardır. bir teoriye göre en büyük düşmanlarının karanlıkta bıraktığı parlaklığı takip etmek için bu gözleri kullanırlar.
saldırıya uğradıklarında denize kendi renklerinde bir sıvı enjekte ederek kamufle olabilirlermiş. bu sürede farklı bir renge bürünüp düşmanının yanıltarak hızlıca uzaklaşıyorlarmış. cinsel birleşme öncesi ise karşı cinse karşı renk şovu yapan canlıdır.
olağanüstü bir canlı. menzilde olmayan ava karşı gözünün altındaki dokungaçları müthiş hızlı uzatıyor ve onlarla kavrayıp çekiyor. mükemmel kamuflaj özelliği ise cabası.
Mürekkep balıklarının 3 kalbi vardır. Kanları mavimsi yeşildir. Özelleşmiş gözlere sahiptirler, kör noktaları yoktur, arkalarını da görebilirler. Hızlıca renk değiştirebilen derileri sayesinde yırtıcılardan korunurlar ve avlarını hipnoz ederler.
görsel
şekli komik olan balık. evet.
devasa boyutlara ulaşabilen balık.