bugün

rönesans sanatçısı.ünlü heykeltraş. (bkz: musa heykeli)
(bkz: Michelangelo)
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) Ünlü italyan rönesans dönemi ressam, heykeltraş, mimar ve şairidir. Tam adı Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni. Vikipedi'den alıntı bu ilk paragraftan incelemeye başlayacağız nam ı diğer mikelanj'ı.

ressam, heykeltraş, mimar ve şair. Bu dördüne tek bir açıklama yapabiliyorum.* Başkaların finanse ettiği bir yaşamın rahatlığı ve hüznü. Yeteneği ve sürekli çalışmasıyla ressamlığı ve heykeltraşlığı birarada yürütmüş olabilir. Mimarlık konusunda demek ki içinde biraz türk kanı taşıyormuş* diyerek espriyle geçiştirebiliriz.

Mikelanj şiirler yazarak tüm bu yeteneğinden duyduğu öfkeyi ya da hüznü dışarı vurmuş olabilir mi? ya da kendini övebilmek için edebiyat tarihine de bir çizik atmış olabilir mi? Şiirlerine ulaştıkça paylaşmaya devam edeceğim.
1475-1564 yılları arasında yasayan italyan ressam, heykeltraş, mimar ve ozanı mıchelangelo buonarroti çeşitli alandaki çalışmalarının hepsinde erişilmez bir basarıya ulasmıştır. " davut " , " musa " ve " "pieta "adlı ünlü heykellerinin yanı sıra, roma' daki san pietro kilisesinin kubbesi mimarlık alanındaki çalışmalarının en güçlüsünü meydana getirir. yine roma' daki ( vatikan ) sistina kilisesinin duvarlarına ve tavanlarına yaptığı " mahşer " freski en önemli resim çalışmaları arasında yer alır.
davut heykeli' ni yaptığı sırada işine karışan yöneticiye ders veren ünlü ressam ve heykeltraş. işbilir yönetici, heykelin burun kısmının biraz yamuk olduğunu düşündüğünü söylemiş, michelangelo ise sözde onaylamış ancak gerçekte heykelin karşısına geçip burnu düzeltiyormuş gibi yaparak, elindeki pudrayı yere dökerek, sanatına güvenini ortaya koymuş.
6 mart 1475'te Arezzo yakınlarındaki Caprese'de doğan Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, Rönesans döneminin en ünlü isimlerinden biriydi. Ressam, heykeltraş, mimar ve şair olarak tanınmıştı.

Ailesi, o daha bir aylıkken Floransa'ya taşındı. Annesi altı yaşındayken ölen Michelangelo, 13 yaşına geldiğinde Floransa'da fresk ressamı Domenico Ghirlandaio'nun yanına öğrenci olarak verildi.

Bertoldo di Giovanni'nin zamanında, Medici ailesine ait olan San Marko bahçesinde çalışan genç Michelangelo, bu arada Lorenzo de Medici ile tanıştı.

Michelangelo, heykeltıraştaki rüştünü kanıtladığı ilk ve en ünlü eseri olan çocuk kral David'in heykelini yaptığında henüz 26 yaşındaydı.

5.5 metrelik mermerden çıkaracağı eser için, mermer bloğun yanına bir baraka inşa ederek, yardımcısız ve çoğu zaman geceli gündüzlü çalışarak Rönesans sanatının harikalarından biri olarak kabul edilen 'Davut' heykelini yarattı.

1505 yılında Papa II. Julius tarafından kendisine, en önemli başarılarından biri olacak Vatikan'ın yanındaki Sistine Şapeli'nin tavan resimlerinin yapılması işi verildi.

Üç yıl sonra başlayacağı bu görevi, 520 metrekarelik bir alanda yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ürünü olarak bitirdi.

Ortasında, her biri Adem, Havva ve Nuh Tufanı'yla ilgili incil'in Eski Ahit'inden alınma öykülerden esinlenerek yapılan resimlerin olduğu dokuz pano bulunan freskin yan unsurları mitolojik figürlerle bezelidir. Özellikle 'Ademin Yaradılışı' batı resim sanatının en canlı tasvirlerinden biri kabul edilir.

1519'da Cosimo de Medici'nin soyunun son temsilcisi Lorenzo de Medici'nin ölmesiyle Michelangelo, onla birlikte genç yaşta ölen Nemours Dükü Giuliano'nun mezarlarının konulduğu kiliseye iki ünlünün heykelini yaptı.

1534'te Papa II. Paul, heykeltraşı ve mimarı olan Michelangelo'dan Sistine Şapeli'nin sunak duvarına bir kıyamet tasviri yapmasını istedi. Şimdi Meryem'in göğe yükselişi, isa'nın vaftizi ve Musa'nın hükmünün anlatıldığı freksler süsler bu duvarı.

'Kıyamet Günü' tablosuna başından beri muhalefet eden yeni Papa IV. Paul ise, tablodaki imgelerin fazlaca müstehcen göründüğünü belirterek Michelangelo'dan tabloyu biraz daha 'düzgün' hale getirmesini isteyince, ustanın cevabı şu olur:

"Papa'ya söyleyin, bu küçük bir mesele ve kolaylıkla uygun hale getirilebilir. Önce kendisi yaşadığımız bu dünyayı uygun ve yaşanılır bir hale getirsin, o zaman bu tablo da aynı uygunluğa girecektir."

Michelangelo'nun yaşadığı çağ, kendisiyle boy ölçüşebilecek derecede yetkin ressam ve heykeltıraşçılara da tanıktır aynı zamanda. Bunların başında Rafael ve Leonardo Da Vinci gelir.

Hayatının son dönemini Roma'daki Aziz Peter Kilisesi'nin mimarı olarak geçiren Michelangelo, 18 Şubat 1564 tarihinde 89 yaşında ölür.

Rönesans sanatına benzersiz bir etkide bulunan Michelangelo, klasik sanat tekniklerini öğrenmesinin yanı sıra, asıl olarak insan formunu her açıdan tasvir edebilmek için kadavralar üzerinde çalışıp, Yunan ve Roma sanatından devraldığı idealleştirilmiş insan tasarımlarını ulaştığı gerçekçilik boyutunu yakalamaya çalışır.

Batı resminin babası olarak bilinen Giotto'nun resmindeki doğallık ve gerçekçilik ile 15'inci yüzyıl başında tam olarak anlaşılabilen derinlikte perspektif olgusunu geliştirip kendi tarzına temel yapan Michelangelo, onlarca heykel ve freske imza atıp Roma'nın yeniden inşa ve düzenlenmesinde de önemli görevler almıştır.

http://www.cnnturk.com/YA...;HID=1&haberID=158388
meşhur davud heykelini yaparken, heykelin içine ruh yerleştirdiğini düşünen ünlü rönesans sanatçısı.
büyük heykeltraş ayrıca mimar, mühendis, şair, ressam.*
sistine şapeli nin tavanını 4 yılda boyamış ve işin ilginci bu işe
resimden ziyade heykel yapmaktan hazzaldığı için istemeyerek başlamıştır.
sanatçı kişiliğinin farklı bir yönünden, şairliğinden bir örnek;

sakalımın gökyüzüne yükseldiğini duyumsuyorum,
ensemin sırtıma değdiğini;
göğsümün kadın başlı yırtıcı canavar gibi şiştiğini.
fırçamsa durmadan yüzüme boya damlatıyor
ve orada harika mozaikler yaratıyor.
(bkz: the creation of adam)
(bkz: moses)
(bkz: david)
(bkz: pieta)
(bkz: deha)
heykel fetişisti.

heykellere ruh verip onlarla seks yapan adam.

hatta rivayet olunur ki, birgün maykıl gene bir heykeli bitirmiş "seni ben yarattım ey dünya güzeli, bundan gayrı kölemsin" demiş ve dudağına bir öpücük kondurmuş... sonra tokadı yediği gibi yere yuvarlanmış. hırsını alamayan maykıl elindeki çekici hatuna sallamış. çekiç hatunun sol göğsünü parçalamış.

o gün bugundür o heykelin sol göğsü yoktur. heykelin tek göğüslü olması üzerine çeşitli sanat tarihçileri(mesela hıncal uluç) beyin jimnastiği yapmıştır ve bir dolu söylenti ortaya çıkmıştır. mesela anglosaksonikx tarikatı 37. papa alexandro del pierro'nun manitasından ayrıldıktan sonra hırsından ve kıskançlığından ünlü heykelin sol göğsünü ısırıp parçaladığını iddia eder...

bu konuda daha birçok şehir efsanesi dolaşmaktadır. artık onları da bir sonraki yazımızda anlatırız..
Ünlü italyan rönesans dönemi ressam, heykeltraş, mimar ve şairidir. Tam adı Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.
leonardo da vinci yle ask yasadıgı, ve bu aşktan birbirlerine ilham verdiği düşünülen sanatçi ve ötesi.
sistine şapeli' nin tavanı üzerinde çalıştığı sırada, sanatın kendini yansıtmadığını öne sürerek bir süre boyunca italya' yı dolaşmış sonra huzuru bularak tekrar işinin başına dönmüş ünlü rönesans sanatçısı.
ygs sınavından sonra facebookta hayranı olacağım adam.* allah razı olsun ki fiziğe bulaşmayıp güzel güzel kendi çapında icraatlar yapmış.
Rönesans döneminin quadro cento sanatçılarından. paranoyası bir dönem o kadar artmış ki " (bkz: Sistine Şapeli)" nin fresklerini yaparken yardımcısı olan çırakları bile kovmuştur. şiirle de ilgilenmiştir.
'' dadımın göğsünden sütüyle birlikte keskiyi ve tokmağı da emdim '' diyen italyan şair, heykeltraş ve ressamdır.
hemen hemen her konuda yetenekli olması bir yana; küçük yaşta keşfedilmiş, dehası ve becerisiyle kısa sürede iyi bir sanatçı olmuştur.
aşık olduğu genç adam tommaso dei cavelieri için 300den fazla sone yazmıştır.
Obsesif kompulsif bozukluğu yaşamış heykeltraş ve ressam. Eserlerine çalışmak için kendisini uzun süre toplumdan izole etmiştir.
Bitiremediği bir heykeli var. Bir adam heykeli. mermerin içinden çıkıp kurtulmak istiyor. Ama bitiremediği için öylece kalıyor. Kurtulmasını istemediği için bitirmemiştir belkide kim bilir.
Sistine şapeli'nin tavanında tam merkez noktada adem'in yaratılışı freskinde adem'in elini uzattığı tanrıyı gösteren kısım, insan beyninin mükemmel bir kesiti

görsel

yani michelangelo, tanrı kavramının esasen insan beyninin bir ürünü olduğunu ve insanın tanrıyla kurduğu ilişkinin aslında kendi beyniyle kurduğu bir ilişki olduğunu ifade etmiş. fresk aslında adem'in değil tanrı'nın yaratılışını anlatıyor. adam bu mesajı 16. yüzyılın başlarında, kilisenin en güçlü olduğu dünyanın en karanlık döneminde, kilisenin kalbine kazımış, üstelik de bunun karşılığında kilisede eşek yüküyle para ve itibar kazanmış. adam, nietzsche'den yaklaşık 350 sene önce tanrı'yı öldürmüş ama koskoca insanlık mevzuyu anlamamış.
ikinci beyazıd tarafından istanbul' a çağrılmış ama gitmemiş ünlü ressam ve heykeltıraş.
kaybederek öğrenen, nice kazançlar elde eder.

michelangelo - cennetin anahtarları
bir heykeli hakkında '' mermerin içindeki melek beni çağırdı, ben de onu oradan çıkardım '' demiştir.