bugün

Konya'da, kent merkezinde içinde Mevlana Celeleddin Rumi'nin oğlu Sultan Veled'in mezarının da bulunduğu Mevlevi Dergahı. Dergahın, dışı yeşil çinilerle kaplı ünlü türbesi 1274'te Anadolu selçukluları döneminde yaptırılmış, 1397'de Karamanoğulları döneminde onarılmış ve konik Külah bu dönemde eklenmiştir. Osmanlı döneminde yapılan eklemelerle günümüzdeki halini almıştır.
mevlana nın ''ne olursan ol yine gel'' demesine rağmen türbesine girişin ücretli olması pek garip bir hadisedir. adam ölmüş üzerinden para kazanıyor denyolar .
benim gözümde koskoca dergah müze diyerekten saçma sapan insanlara peşkeş çekiliyordur.
müze 2014'den beri ücretsizmiş.
bugün ordaki insanları ve durumlarını hiç beğenmedim.
çocuklar dedeler neneler toplanmış fotoğraf çekilmeye gelmiş.
mezar taşı önünde gülümseyerek selfie çekenler mi dersin,
yoksa ordaki plastik modelleri çekenler mi,
bi sürü saçma insan,
ama ne berbatı ağzında sakızla artist artist nadide eserleri çekmeye çalışan arkadaştı.
dikkat ettim kimse ne giriştekileri okuyor ne bakıyor,
fotoğraf çek devam et.
böyle şeyleri görünce insan üzülüyor.
belli bir ulviyete tarihsel geçmişe sahip olan mekanların bu şekilde ucuz bi gösteri yeriymiş tüketilmesi çok acı.
Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren türbedir. Yeşil Kubbe denilen Mevlana'nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır.

görsel
konya'da bulunan, çevresi turist kaynayan türbe. Daha mevlana türbesi civarinda nasıl japon kız düşürdüğünü anlatmayan konyalıya rastlamadım. Hatta bi tanesi japon'la mevlana'da kilitli kalmış, askere geldiğinden beri peyderpey anlatıyo. Ne türbeymiş arkadaş:d sonra tekke, zaviyeler, türbeler neden kapatılıyo.