bugün

yurdumda sabah sekiz, akşam altıbilemedin yediolan çalışma saatleridir. yanlış tabii.
mesai saati insani kölelestirir, okuldan sonra rahatlayip ise güce karisacagini sanan bünyelerin kabusudur, zira rahatlama falan yok.
o degerini bilemediginiz ögrencilik yillariniz, har vurup harman savurdugunuz genclik zamanlariniz bir bir gözünüzün önünden gecsin mesai saatleriniz cezaniz olsun e mi.

öyle degil iste isin asli..
anladim ben.
bir kere insan kismisinin uyumasi gereken ideal vakit sekiz saat, e esek kadar adam oldun yedi saatte yetsin artik,
hal böyle olunca duruma bakiyoruz sabah sekizde baslayan mesai saatine yetismek icin kalkilmasi gereken vakit erkekler icin yedi, bayanlar icin altidir *
bu durumda genclerin gecelere aktigi eglencenin tavan yaptigi vakitler siz misil misil uyuyorsunuz demektir.
dedim ya isin asli öyle degil, o yastan sonra gece hayati yipratir bu biiir,
düzenli hayat yipranmis, yaslanmis vücudunun birkac yil daha dayanmasina yardimci olabilir bu ikiii,
o yastan sonra eglence, gece gec yatma, düzensiz ama mutlu bi hayat senin neyine bu da üc.

kimsenin yarini garanti degilde sekerim genclik güzel sey..*

edit: entry'i okuyup ic geciren ,mesai saatinde sözlükte kacamak entry giren siz sevgili büyüklerime selam ederim, hatta ellerinden öperim, öylede saygiliyimdir yaslilara karsi.
(bkz: esaret saatleri)
(bkz: kölelik)
akai, tokai gibi bir capon markası. can sıkıcı saatler yaptığı rivayet olunur. *
esneklikte sınır tanımayan saatler.
Çalışanlarını köleleştirme çabasındaki özel sektör şirketlerinin itina ile maksimum seviyede tutmaya gayret ettikleri çalışma süreleridir.
iş yeri denen f tipi cezaevinin açık olduğu saatler.
(bkz: 3 vardiye)
çalışan kişinin çalıştığı yerdeki hoşnutluk derecesine göre bu saatlerin geçişi değişmektedir.Misal; kişi yaptığı işi, işyerini, iş arkadaşlarını sevmiyorsa mesai saatleri geçmek bilmez; işkence haline dönüşür.Tersi durumda ise zaman su gibi akar.
Askeriyede 08:00-17:00 arasındadır.
her sabah 6 da gidip aksam 8 de geldigim igrenc bir sure....
sözlükçüler tarafından pek sallanmayan saatlerdir.
efkan şeşen'in (bkz: dokuz altı yolları)isimli şarkısında çok güzel anlatılmış husus dokuz altı yollarında bir zincir boğazımda sıkar sıkar gevşetemem yaşayamam, ayda yılda bir kaçamak kaçsak bile yaşamamak dokuz altı yollarında gülmek yasak.
ömür yiyen saatler.. bir de bakmışsın ki arkana... bir bk kalmamış geride. neden? çünkü yarısı mesai saati de ondan...
çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığında yer alan şartnameye göre bir insanın aylık mesai saat toplamı 180 saati geçemez. geçtiği takdirde işveren çalışanına mesai ücreti ödemek zorundadır. uymayan işyerlerinin çarptırıldığı ceza azımsanmayacak kadar çoktur.
08:00-18:00 mesai saati olan yerlerin cumartesi ve pazar günleri tatil vermeleri zorunludur. buna uyan varmıdır yoktur. hak neden aranmasındır. *
yanlış bir uygulama sonucu büyük iş kaybına neden olan saatlerdir. yıllardır anlamamaışımdır devlet daireleri neden cumartesi pazar kapalı? devlet kendi çalışma planını düzenleyemiyor mu?

aslında çok basit bir düzeltme ile hem işsiz açığını kapayacak hem de tam verim alarak çalışma sağlayacak sistem bulunabilir. şöyle ki:

çalışanlardan iki grup oluşturulur. birinin mesaisi saat 7.30 da başlar 14,30 da biter diğerinin saat 12,30 da başlar 19,30 da biter. aradaki kesişen iki saat sağlıklı bir iş devri içindir.

haftasonu tatilinin özel şirketlerin çoğunda 1 güne indiğini düşünerek devlet mesai sisteminde de bu uygulama örnek alınabilir. zaten mesai saatleri hafifleştirilen memurun izin ihtiyacı azalacaktır.

bu şekil üzerine oturtulacak bir deiğer olay ise öğlen grubunun cumartsi sabah grubunun da pazar günü 10.00-17.00 çalışması ile de devlet kurumları boş durmaktan kurtulacaktır.

bu şekilde hem devlet dairelerindeki yığılma önlenecek, hem işler hızlanacak hem de işe alınacak yeni memurlarla işsizlik oranı sıfıra yakın bir hale gelecektir.

bu mesai sistemi ugulanması durumunda bayram tatillerini 9 gün yapmak normaldir ama zaten yılın yarısını tatilde geçiren topluma 9 gün tatil tembellikten başka bir şey kazandırmaz.
görsel
Mart'tan bu yana
istanbul'da MEMUR mesai saatleri şöyleydi:
08:30 – 12:30 , 13:00 – 17:00
30 Ekim'de mesai saatleri BÖYLE olacak:
08.00 - 12.00, 12.30-16.30.
Konuyla ilgili haberlerin tümünde yeni mesai saatleri var ama eski mesai saatleri yok. Neden? memur olmayanlar da eski mesai saatlerini biliyorlar mıydı?
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=372406
Saçmalıktır. iş hiç laklak olmasa 6 saatte biter. Sabah 9 öğlen 15 iyidir mesai saati için. Veya sabah 10 öğlen 16.
Bu 8 saat talebinin olduğu dönem hepimizin bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi. Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır.

Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz.

Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız.