bugün

gözde bulunan ve irise rengini veren pigmenttir
deriye rengini veren pigment.
vücuttaki ben'lerin olu$masına sebep olan pigment. güne$ ı$ınlarına fazla maruz kalan bünyede melanin sentezi artıyor ve piyasa bu ben'lerden geçilmiyor..
vücutta alfa ve beta msh hormonları tarafından uyarıldıktan sonra melanositler tarafından üretilen, ışıkla uyarıldıktan sonra üretiminde artış olan ve birikmesine bağlı olarak rengi sarıdan siyaha doğru değişen pigment maddesi.
(bkz: benim) *
insan derisinde bulunan, vücudu güneş yanıklarından koruyan pigment.
Gözlerin mavi değil de kahverengi olmasına neden olur.
insanların birbirlerini köle yapmaları ve savaşmalarını sağlayan bir pigment.
Siyahlarda çokça olandır.
insan vücudunun farklı bölgelerinde ( saç, deri, göz vb. ) bulunan koyu renkli bir pigmenttir.

-melanin pigmentinin bazı özel biyomedikal cihazlarda kullanılmasına yönelik güncel bir çalışma-

insan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde yutulabilir özellikteki elektronik aygıtların günün birinde kullanılacağı düşünülmektedir.
aslında bu düşünce son 10 yıldır dile gelmektedir.
tıptaki gelişmelere, gelişen teknolojilerin bilgi ve birikimi ışığında ilerlemelere bakılırsa böyle bir cihaz biyomedikal bir ürün olarak yakın bir zamanda piyasaya çıkabilir.

ancak üretilecek olan cihazların pilleri vücutta zehir etkisi yaratabilir.
bilindiği üzere bazı implante cihazlar (kalp pilleri vb. ) toksik bileşikler içeren piller ile çalışır.

pilin uzun ömürlülüğü konusunda endişelenmeye gerek olmasa da , pillerde toksitite önemli bir konudur. toksiklik insan vücudu için zararlı bir durum teşkil eder. bunun için toksikliği önlemeye yönelik araştırılmaların yapılması gerekir.

pek çok bilim insanı bu konuda çalışmalarını derinleştiriyor. umut verici araştırmalar da gerçekleşmiyor değil.

yapılan güncel bir araştırma sonucunda; yutulabilen veya hazmedilebilir cihazların potansiyel zararını en aza indirmek için, melanin ve diğer doğal yollarla oluşan bileşiklerin kullanılmasının ideal olduğu belirlenmiştir.

(cilt, saç ve gözlerimizdeki melaninler vücutta serbest radikalleri önlemek için güneşten gelen ultraviyole ışınlarını absorbe eder ve bizi güneşin zararlı etkilerden korur. aynı zamanda melaninin yer aldığı bazal tabakalarda metalik bağlar bağlanıp, serbest bırakılabilir)

nitekim araştırıcılar, melanin hakkında bilinen bu bilgilerin ışığında melanin pigmentlerini pilin pozitif veya negatif uçlarında kullanarak cihazı dizayn etmiş, manganez oksit ve sodyum titanyum fosfat gibi çeşitli elektrot malzemeleri ve insan vücudunun normal fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için gerekli olan bakır ve demir gibi katyonları da cihaza yerleştirmişler.

melanin pillerin kapasitesi lityum iyonlu pillere göre düşük olmasına rağmen, sindirilebilir ilaç dağıtımı veya algılama aygıtı olarak güç elde etmede yeteri kadar yüksek bir kapasiteye sahiptir.

yaklaşık olarak 18 saat kullanılabilen, katodunda 600 mg aktif melanin materyali içeren cihaz, 5 miliwatt güç sağlıyor.
melaninden yapılan pillere paralel olarak, araştırma ekibi bitkilerden elde edilen doğal bir bileşik olan pektin gibi diğer biyomateryalleri kullanarak da yutulabilen pil yapmak için uğraşmaktadır.

bu cihazların biyomedikal ürünlerin içerisine dahil olabilmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır.
--spoiler--
Yeni doğan tüm bebeklerin gözü mavidir. Göz rengi daha sonradan değişse de bebekler ilk olarak mavi gözle doğarlar. Bunun nedeni melanindir. Melanin henüz tam stoklanmadığından gözler mavi görünür.
--spoiler--
melanositler sentezliyor. sentezlenemediğinde albino oluyor canlı.