bugün

13. yüzyıldan 17 yüzyıla kadar bankacılıktan kaldırdıkları paralarla müthiş bir politik güç elde eden floransali aile.sadece floransada ve italyada değil tüm avrupada taşları yerinden oynatmışlardır.sanatı ve sanatçıyı seven bir aile olarak rönesansı tetiklemişlerdir.ailenin bir başka başarısı ise 3 adet papa çıkartmasıdır.* *
italyan düşünür machiavelli' nin il prince adlı kitabına ilham veren, floransa' yı bir süre boyunca entrikalarla yöneten ünlü italyan ailesi.
Medici ailesi 13. ye 17. yüzyıllar arasında Floransa'da (italya) yaşamış güçlü ve etkin bir ailedir. Aile üç papa (X. Leo, VII. Clement, XI. Leo), çok sayıda Floransa hükümdarı ve daha sonra Fransa kraliyet mensupları yetiştirmiş, ayrıca italyan Rönesansı'nı etkilemiştir.

Medici isminin kökeni kesin olarak bilinmese de tıp kökenli olduğu düşünülmektedir (medico). Aile mütevazı bir başlangıçtan sonra ilk defa bankacılık ile güç kazandı. Medici Bankası Avrupa'nın en başarılı ve saygın bankalarından biri olmuştur. Buradan yola çıkarak Mediciler önce Floransa'da, sonra da italya ve Avrupa'da politik güce kavuştular.

Giovanni di Bicci de' Medici Bankacılık işine giren ilk Medici idi ve Floransa devlet yönetiminde etkinleşti. Daha sonra oğlu Cosimo de' Medici 1434 yılında gran maestro olarak Floransa şehir devletinin gayri resmi başı oldu. Alessandro de' Medici 1537'de ilk Floransa dükü unvanını aldı

http://tr.wikipedia.org/wiki/Medici
öyle bir sanat yaratın ki içinde bütün sanatlar olsun dedikten sonra Operanin dogusunu sagliyan ben diyim anam cok zengin adam.
papalıkla 5 yıl savaşmış olan güçlü ailedir.
michelangelo buonarroti, leonardo da vinci, giotto di bondone, amerigo vespucci, sandro botticelli, galileo galilei gibi sanat ve bilim alanında çığır açmış nice isimleri ya himaye ya da gözetim altına alan ve bunu da kilise'nin katı söylemlerini aşmak, yeni bir dünyaya yol açmak amacıyla yapan aile.
sülale isimleri esasında medicine kelimesinin kökeni olan ailedir. esasında zehir işiyle ve italya'da etkin adamları zehirle ortadan kaldırma işiyle iştigal ederlerdi.
rakipleri pitti ailesidir.
zamanında galileoyu finanse etmiş ailedir. Bunun karşılığında galileoda genç medicilere hocalık yapmıştır. Medici takım yıldızıda buradan gelmektedir. Galileo bulduğu takım yıldızına medici ismini koyarak aileyi onurlandırmıştır. Birde yanlış hatırlamıyorsan galileo vatikana yargılanmak için çağrıldığında medicilerden biri (cosimo medici olabilir) kendi tahtaravanını galileonun emrine vermiştir. Yani zamanında içmeye ayranı olmayan galileo tahtaravanla gitmiştir engizisyona.
14. yüzyılda Floransa da Giovanni di Bicci de' Medici nin Medici Bankasını kurması ile politik bir güç kazanarak o zaman ki avrupa ekonomisini yönetmiş aile.
firenze'deki şu anki etkisi, geçmişteki güçlerinin ne boyutta olduğu konusunda az çok fikir veriyor insana.
rönesans döneminin başlamasına öncülük eden ailedir. ayrıca yemek sofralarında çatal kullanımını sağlayan da bu aileymiş, bu aileden önce sofrada sadece kaşık ve bıçak bulunurmuş.
salvestro de medici (1331-1388)
giovanni di bicci de medici (1360-1429)
cosimo de medici (1389-1464)
lorenzo de medici (1449-1492)
giovanni de medici (1475-1523)
giulio de medici (1478-1534)
i. cosimo de medici (1519-1574)
catherine de medici (1519-1589), fransa kraliçesi
alessandro ottaviano de medici (1535-1605)
marie de medici (1573-1642), fransa kraliçesi
anna maria luisa de medici (1667-1743) son medici
Faizin ve bankacılıgin nerdeyse mucidi olan aile.

Lorenzo ulan sende az çakal değilsindir.

Ayrıca Haçlı seferine büyük finans sağlayan aile.
il magnifico'nun sekizinci kuşak torunuyum. Cidden. Bağlı bulunduğum soy ağacıdır.
isimlerinin kökeni tıp ile bağlantılı olması muhtemeldir. italyanca'da "medico" doktor, "medici" de doktorlar manasına gelmektedir. bankacılıktan evvel kesin bu tarz işlerle uğraşmışlardır diye düşünüyorum.

ayrıca pek çok saygı değer insan yetiştirmiş bir ailedir. ailenin 3 mensubu papa ve yanlış hatırlamıyorsam da 2 üyesi floransa hükümdarı olmuştur. da vinci'yi da vinci yapan aile dense yeridir. zamanın baskıcı roması'na karşı, liberal bir bakış açısı benimsemiş ve genellikle papalık tarafından sevilmemişlerdir.
Aslen kürttürler.

Latince ve italyancadaki "medical", "medico" ile alakası yoktur. Medicilerin soyu tâ romadan önce oraya yerleşmiş bir med sülalesinden gelir. Bu med sülalesi baskılara boyun egmeyip Ortadoğu'dan buralara gelmiş yenilikçi ve çağının ötesinde bir aile. Zâten tıp bilgileri sayesinde o coğrafyaya gelmeden önce çok sayıda kişi öldüren hastalıkları tedavi etmişler ve latinler bu tedavi durumuna "medic" (medî, medlerin yaptığı, medlere âit) demişlerdir. Sonradan bunu yapanlara da iş eki olan (Türkçedeki -cı, -cı gibi) -a getirerek "medica" yapmışlardır.

Bu aile, devlet kurmamış olan latinleri ve komşuları etruskleri etkilemiş ve onların saygısını kazanmıştır. Özellikle elit insanların çocuklarının bazılarının kurtulması onlara büyük nüfuz vermiştir. Böylelikle kimin hakimiyetine girerse girsin bu aileye dokunulmamıştır. Roma devrinde de bu aile publius medicus asicus gibi bir devlet adamı, tabip ve edebiyatçıyı çıkarmıştır.

Gel zaman git zaman roma yıkılıp barbar cermenik boylar italya'ya gelince bu sülalenin bir kısmı kaçıyor. Kaçanların çoğu bugünkü ispanya (Hispania, iberia)'ya gidiyor. Bir kaçı da doğu roma 'ya yelken açıyor ki bunlardan biri justinyanüs'ün karısı theodora'nin büyük dedesi olacaktır.

italya'da kalan üyeler bir şekilde kendilerini muhafaza ettiler. Şarlman'ın italya'daki gücü onları da korumaya yetti. Başkente tabip ve danışman olarak giden ( adı belli değil) bir aile üyesinin bunda payı büyük. Konuyu araştırmak için Fransız arşivlerine girmek elzem.

Sonraki yıllarda feodal beylerin altında ezilen ve sömürülen bu kadim med ailesi bir kaç kez ayaklandiysa da sert şekilde bu teşebbüsleri bastırıldı. Nihayet Firenze (floransa) şehri büyüyüp bir derebeylik toprağı olmaktan çıkınca rahatladilar. Arşivlerden gördüğümüz kadarıyla kentin özgürlüğü almasında bu ailenin yani halkın onlara söylediği biçimde medikî (medici)lerin eski ayaklanmalarının rolü büyüktü.

Bu güzel sehrin ilk sakinlerinden olan bu aile, bu güzel sehrin güzel halkını baskılardan ve faşizan davranışlardan korumak istedi. Ne var ki ellerinde güç ve para yoktu. işte onları bankacılık sektörüne iten ve avrupa'da bir çok hanedanın kasası olduran etmen buydu. Çünkü onların parasını ellerinde tuttukça onları kontrol edebilirdi.

Bunu lorenzo medici (l'shír énzô medikî) * * *'nin dedesi hayata geçirdi.

Böylece halkı despotlarin elinden kurtararak Rönesansın önünü açtılar.

Bugün ise bazı sonradan gelme Moğol kirmalarinin kurdlere "medeniyetsiz" demesi komik...