bugün

sen de mi brütüs sözündeki brütüsün tam adı.
kimisi için onurlu bir romalı, kimisi içinse sırttan vurma konusunda gelmiş geçmiş en iyi siyaset adamı. ancak şu bir gerçek ki, sezar denen şahsiyet, bu adamcağızın anasını basbayağı s.kmiş.
(bkz: marcus junius brütüs)
kimi roma tarihçisine göre, esasen hiç yaşamamış, tarihi fiktif bir figürdür. zaten bakıldığına görüleceği gibi; popüler kültürdeki brütüs imgelemi, tamamen ingiliz şair william shakespeare'nin jül sezar isimli operetinden ileri gelir. william'ın kullanmayı sevdiği makaronik anlatım stilinde, 2 farklı yabancı dilde cümle, ard arda birbirini takip eden olaylarda kullanılır. burada shakespaere: "et tü brütüs?"(sen de mi brütüs) sözünü sezar'ın ağzından dedikten sonra, "then fall sezar" da der. "sen demi brütüs? dedi ve ardından düştü sezar..."

burada brütüs'ün senatodaki hain saldırıda bulunanalar arasında olup, sezara suikasti tezgahlayanalra dahil olduğu görüşü pek net değil. zira, sezar'ın bu eserde bir brütüs'e bir şeylr söylediği olası, ama o sırada brütüs uzaktan olanları izleyip ve bir şey yapamayacak halde etkisiz de olabilir belki de, önceleri suikastte yer almaya karar verdi, sonra duyacağı olası vicdan azabından sebep bundan vazgeçti. olası ki, koskoca roma tanrısı sezar'ın ölümünün melodramasında, elbette başat statüde bir kötü adam olacaktı.
yaygın olmasa da, marcus junius brütüs'ün, sezar'ın erkek metresi, annesinin ise sezar'ın kadın metreslerinden birisi olma olasılığı söz konusu. bu halde brütüs, sezar'ın hem oğlanı, hem de oğlu olmakta.
Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır.[1] Bazı kaynaklarda Julius Caesar 'ın evlatlık oğlu bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenmektedir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Marcus_Junius_Brutus
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar