bugün

islam alimlerinin çoğu, onun peygamber değil, kendisine hikmet verilen bir zat olduğunu söyler.

bir nasihatinde şunları söylemiştir.

- namazda iken kalbini,
- insanların arasında iken dilini,
- sofrada iken elini,
- başkasının evinde iken gözünü muhafaza et!
- allah'ı daima zikret, hiç hatırından çıkarma.
- ölümü her zaman hatırla, hiç unutma.
- başkalarına yaptığın iyilikleri unut.
- başkalarının sana yaptığı kötülükleri unut!

hz. eyüb'un soyundan geldiği rivayet edilmektedir.
içinde envai çeşit bitkinin bulunduğu dükkanlar zincirinin adı. ***
görsel
...lokman hekim gelse yaram azdırır,
yaramı sarmaya yar kendi gelsin...
Hz.Davud zamanında yaşadığı rivayet edilen, hikmet sahibi zat.
Peygamber veya velidir.

Davud aleyhisselam ile görüşerek kendilerinden bizzat ilim öğrenmiştir..

Davud Aleyhisselam'a peygamberlik gönderildiğinde müftülüğünü bıraktı ve bu peygambere ittiba etti..Davud aleyhisselam'a ümmet oldu.

Bazı Fransız bilginlerin Galen'in Lokman Hekim olduğunu söylemeleri ise gerçekle alakasızdır.

Çünkü bu iki kişinin yaşadığı dönemler çok farklıdır.

Lokman ismi kur'an-ı kerimde bir sureye de isim olmuştur.
Bu sûrede:”biz Lokman'a hikmet verdik” buyurulur.

Buradaki hikmetten kasıt: akıl,idrak,ilim ve bu ilimle amel edip,doğru kararlar verebilme yetisi olduğunu anlayabiliriz.

Lokman hekim tıp hekimlerinin pîri kabul edilir aynı zamanda.

Oğluna verdiği nasihatleri oldukça meşhurdur.

Lokman Hakim'e sen bu hâle nasıl geldin dediklerinde;

'Doğru sözlü olmak, emâneti yerine getirmek, lüzumsuz söz ve işi terk etmekle.'

cevâbını verdi.

insanlar ondan nasihat istediler, o da şöyle nasihat etti: Öncekilerin ve sonrakilerin ilimleriyle amel edilebilmesi için sekiz şeye dikkat etmek lazımdır.
Dört zamanda dört şeyi korumak gerekir:

-Namazda gönlü,
-halk arasında dili,
-yiyip içmede boğazı,
-bir kimsenin evine girince de gözü korumaktır.

iki şeyi hâtırdan hiçbir zaman çıkarmamalıdır. Bunlar;

-Allahü teâlânın büyüklüğü
-ölümdür.

iki şeyi de tamâmen unutmaya çalışmalıdır. Bunlar da;

-bir kimseye yapılan iyilik
-dost ve yakınlardan görülen kötülüktür.

Lokman Hekim'in oğluna nasihatlarının bir kısmı şöyledir: "Ey oğlum! Dünyâ derin deniz gibidir. Çok insanlar onda boğulmuştur. Geminin takvâ, yükün imân, hâlin tevekkül olsun, umulurki kurtulursun."
"Küçük işleri umursamazlık etme! Çünkü küçük, yarın büyüğe dönüşür."

Lokman Hekim
bütün hastalıkların çaresini bulmuş, ama daha sonra bazılarının reçetelerini rüzgara kaptırıp kaybeden bilge doktor. rüzgara kaptırdı rivayetinden kasıt; her tür hastalığın tedavisinin doğada bulunduğudur. lokman hekimin elinden rüzgarın uçurduğu reçeteler doğaya yayılmıştır.
yedi göğe ondört de kanada sahiptir.
bir tek ölümün çaresini bilmemekte olan peygamberdir.
derler ki; lokman hekim bitkilerin yanından geçtiğinde bütün nebat dile gelirmiş, şifaları ne ise, neye derman iseler lokman hekime söylerler, o da hastalıklara şifa bulurmuş.
bütün otların şifasını da kara kaplı bir deftere not edermiş unutmamak adına.
ve yine derler ki lokman hekim ölüme de çare bulmuşmuş. azrail bunu duyunca türlü düşünceler almış aklını. ne hikmetse kara kaplı defter koltuğunun altında yürümekte olan lokman hekimin geçtiği diyarda şiddetli bir rüzgar çıkmış. defter lokman hekimin koltuğunu altından savrulmuş, sayfaları etrafa dağılmış. lokman hekim defterin sayfalarını toparlamış sonrasında. bir tek ölümsüzlüğe ilaç olanı yazdığı sayfayı bulamamış. bu da tesadüfün hikayesidir.
Rivayete göre ölümsüzlüğün reçetesini nehire düşürmüş kıymetli kişi.

Hikayemiz burada başlıyor:

Nehirden akan sular reçeteyi özel çamlıca lisesine getirdi. Mahmut hoca o sırada kömürlükte gider borusunu açmakla uğraşıyordu; eline takılan reçeteyi okudu ve hiç ölmedi.

Not: gece saçmalıkları vol. 1 allah uzun ömür versin.
(bkz: münir özkul)
lokman hekim'in ölümsüzlük iksirini buldugu ancak formülü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. formülü nasil kaybettiği ise değişik kaynaklarda degişik sekillerde anlatılır. bir efsaneye göre içinde ölümsüzlük iksiri bulunan şişeyi köprüden geçerken düşürüp kaybetmiş, bir başka efsaneye göre ise eline yazdığı ölümsüzlük formülü yağmurda silinmiştir. bir rivayete göre de iksir, allah'ın emriyle cebrail tarafından yokedilmiştir.

ancak burada bahsedilen hadise sadece bir rivayetten ibarettir. ayrıca kur'an-ı kerim'de lokman hekim hakkında bunu destekleyen bir ayette bulunmamaktır. kaldı ki lokman hekim'in peygamber olduğu ihtimalide oldukça yüksektir ve peygamberler kesinlikle günahsız insanlardır. bu da yukarıda bahsedilen rivayetin çok zayıf olduğunun göstergesidir

bir rivayete göre davud peygamber lokman'a bir koyun kesmesini ve kendisine en iyi yerinden iki parça et getirmesini söyler. lokman koyunun yüreğini ve dilini getirir. başka bir gün davud peygamber kendisine koyunun en kötü yerinden iki parça et getirmesini söyler. lokman yine yüreğini ve dilini getirir. davud neden böyle yaptığını sorunca lokman şöyle cevap verir: iyilik için kullanıldığında yürekten ve dilden daha iyi bir şey yoktur. kötülük için kullanıldığında da yürekten ve dilden daha kötü bir şey yoktur.
Rivayete göre Lokman hekim Allah tan uzun ömür diledi ve tercih kendisine bırakıldığında da yedi kartal ömrü kadar yaşamayı istedi.
Yaklaşık olarak 4 bin sene yaşadığı söylenir.
Lokman hekim öldükten sonra üzerinden bir zarf çıkar. "Bu zarfta kesin uzun yaşam veya ölümsüzlük iksiri olmalı" diye düşünürler. Dünyanın dört bir yanından ünlü hekimler toplanmış ve hep birlikte zarfı açmışlar. Zarfın içinden çıka çıka küçük bir kağıt çıkmış. içinde şunlar yazılıymış:

Ayağını sıcak tut, başını serin
Yemeğine dikkat et, düşünme derin.
Hasta olmadan önce doktora görün.
lokman hekime sormuşlar 'edebi kimden öğrendin diye'

'edepsizlerden' demiş.

böylesine dosdoğru tespitleri olan güzel insandır kendisi.
doktor eczacı veya benzeri olmayan bitkilerle konuşma yeteneğinin bahşedildiği, konuştuğu bitkilerden aldığı yanıtlara göre dertlere deva bulduğu söylenen ve o kaybettiği ölümsüzlük iksirininde sarımsak tohumu olduğu, bunu keşfetmesi sonucu sarımsak tohumunun dünyadan toplatıldığı rivayet edilen zat-ı muhterem.