bugün

ecdadımızın başarılarını osmanlıca kaynaklardan okuyacağımız için geliştirilen bir sistemdir. liseliler olarak mutluyuz, keşke göktürkçe de öğretseler.
can sıkıntısından harflerini öğrendiğim dil. arapça ile aynı gibi gelmişti bana. tarihimizi öğrenmek güzeldir.
çok isabetli bir uygulamadır. üniversitelere de seçmeli ders olarak gelmesi temennimdir.

ancak yeterli uzman olmadığı aşikar. yanlış öğrenmek ise öğrenmemekten daha kötü. inşallah tahminimden başarılı olur. zira lisede ingilizce dersi de var ancak öğrenen kimse yok.
üniversitede transkriptimi siken ve okulun güç bela yarım sene uzamasına neden olan 8 tane zorunlu osmanlıca dersini 4. yılda daha yeni bitirmiş olan biri olarak söyleyebilirim bunun tarihimizi öğrenmekle zerre ilgisi yok. sadece saraydakiler ve saray özentileri tarafından arapça ve farsça karışımı bir dil olmuştur. osmanlıdan kalan metinlerin çoğu saraydakilerin lüks harcamaları, yazışmaları falan fistan sen burdan tarihimizi öğreniceğimizi düşünüyorsan büyük yanılgıdasın dostum. halk bu arapça-farsça kırmasını değil saf türkçe konuşuyordu.

bak yunus emre'ye, bak dadaloğlu'na. onlar osmanlıydı. ama osmanlı torunu değildi. saray ile halk aynı şey değildi.

bir kere bu derste arap alfabesine aşina değilseniz benim gibi sıçtınız.zaten bu dersin ölçme ve değerlendirmesi %100 ezbere dayalı geçecek arap alfabesini anlamayanlar sınavda kağıda boş boş bakıcak ve boş kağıtlar havada uçuşacak. lisede 75 bile size abes gelirken(inek değildim, sadece dersi derste dinliyordum) full kopyayla 30 aldığına sevineceksin sınavda çaresizlikten durulmuyor zaten..
arapça şarkı duysa amin çeken, arap alfabesi ile yazılmış metin görse öpüp başına koyan insanları mutlu etmiştir.

evlâdım, osmanlıca denen şey*, türkçe tümce yapısına kurulmuş arapça-farsça tamlamalardan kuruludur. anadolu da dahil hiçbir yerde hiç konuşulmamış, tek kullanım alanı saray olmuş bir garabettir.

dil devrimi'ne "insanları bir gecede cahil bıraktılar" diye karşı çıkan öküzler osmanlı'da kadınların neredeyse hiç okuma-yazma bilmediklerini, erkeklerinse yalnızca memur-asker gibi devlet kapısında ve medreselerde çalışanlarının okur-yazar olduklarını bilmezden gelmektedirler. koca osmanlı coğrafyasını istanbul'a indirgemektedirler. hoş, aynı güruh bugün de türkiye'yi istanbul'a sıkıştırmış durumda.

osmanlıca'yı bilmek tarih bilmek demek değildir. zaten türkiye'de 70 yıldır tarih öğretilmemektedir. konu yazınsa en güçlü yazar ve şairler halk edebiyatı türünde eserler vermiş olanlardır. ama dert o da değil. bugün ömer hayyam'ın dörtlüklerini paylaşanlara hapis cezası veriliyor.

kaldı ki osmanlıca'nın en yoğun olarak kullandığı dönemlerde osmanlı eski gücünden çok uzaktı ve uluslararası antlaşma ve sözleşmeleri başka dillerde yapıyordu.
seçmeli olarak gelseydi iyi olabilirdi, ancak şu durumda tek etkisi zaten kötü durumda olan müfredatı daha da berbat hale getirmek olur. ortaöğretimdeki problemin sebebi öğretim metotlarından çok müfredatın tırt oluşudur.

hükümetin yapmaya çalıştığı şey açık aslında. okulların çoğunu imam hatip e dönüştür ve kalanlara da arapça koyamadığına göre osmanlıca koy. kaldı ki osmanlıca dediğiniz ders bir takım arapça ve farsça sözcükler, farsça tamlamalar, hicri aylar, rakamlar ve j, ç, p gibi harflerin ekli olduğu elifba dan ibarettir.
osmanlıca degılde günümüzde kullanılan arapça bıle olurdu. osmanlıcanın şuan kimseye bi faydası yok. yada ingilizce derslerini düzgün öğretilmelidir.12 sene okuyup ıngilizce konuşulamıyor ama ustune bırde osmanlıca istenıyor. oldu başka?