bugün

fethiye'den olimposa kadar uzanan 500 küsür kilometrelik tarihi parkur.
Ancak gitmesi görmesi biraz çetreffilidir. bol su, meyve gerekir.
ölüdeniz'den anyalya'ya bir çizgi çekildiğinde, bu çizginin güneyinde yer alan antik şehirleri birbirine bağlayan yoldur. Lykia uygarlığının şehirlerini birbirine bağlayan bu yol 519 km uzunluğundadır. Yolun büyük bölümü patikalardan oluşmaktadır. tamamını yürümek yaklaşık 30 gün kadar sürmektedir.
(bkz: http://www.lycianway.com)
bu sene sadece 4 günlük kısmını yürüdüğüm orta derecede zorluğu olan parkurdur. Yürümek için en uygun aylar mart, nisan ve eylül aylarıdır.
xantos'tan olimpos'a muhteşem deniz manzaraları ve antik şehirlerle dolu tarihi yol. bugünkü kemer-olimpos, finike, demre, kekova, kaş-kalkan-patara, fetiye sahil yolu.mutlaka araçla konaklaya konaklaya sindire sindire gezilmesi gereken, batı antalya teke yarımadası. tüm sahil şeridi mavi bayraklı ve tertemiz bakir bir deniz sunar size.
gezip görmüş bir ekibin deneyimlerini aktardığı bir blogdan güzel fotoğraflarla fikir edinebileceğiniz parkur;
http://www.likyayolu.org
fethiye'den başlayarak antalya'ya kadar uzanan ve tarihte likya olarak adlandırılan teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan likya yolu 1999 yılında kate clow tarafından hizmete açılmıştır.

çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. parkur üzerinde yer alan gelidonya feneri manzarası 2007 yılında türkiye'nin en güzel manzarası seçilmiştir. ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen amerikan koyu'nda yapılmıştır.

parkur üzerindeki yerleşim birimlerinde konaklama olanağı mevcuttur. parkurun tamamı işaretlenmiş olup sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından bakımı yapılmaktadır.

likya yolunun birinci bölümünde faralya yani uzunyurt köyü, dodurga köyü, sdyma, pınara, letoon, xanthos kentleri ve incecik kumlarıyla eski bir liman bölgesi olan patara yer alır. ikinci bölümünde antiphellos, apollonia, simena, myra, limyra,rhodiapolis,gagai,melanippe,gelidonia,edrassa olympos,chimaera ve phaselis bulunur.
antalya kısmı hisarçandır köyündeki caminin oradan başlar. gürsu depolamadan sabah 7:15'de kalkan dolmuşa binip, caminin önünde inebilirsiniz. ilk gün için sizi zorlu bir parkur bekliyor, bir an önce göynüğe ulaşmaya bakın zira geceyi o vahşi ormanda geçirmek istemeyebilirsiniz.
Ölmeden önce yapılması gereken 100 şey içinde kesinlikle yer alan bir yürüyüş yoludur.
tamamı 509 km olan dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biridir. güzergahında tarihi şehirler bulunur. kamp etkinlikleri için idealdir.
tüm parkuru solo olarak tamamlayan arkadaşların, tavsiyelerini beklediğim parkur.
500 km lik bir vaktim yok ama bu yolu yapanlardan mümkünse insanın olmadığı doğal güzelliklerin içinde 100-150 kmlik parkur tavsiyesi isteyeceğim yoldur.
Parkurun yarısını iki haftada solo olarak tamamlayıp dönme şeklinde planladığım fakat yarısının üçte birini tamamlayınca sıkıntıdan v izmire kaçtığım benim için devamının mutlaka geleceği parkurdur.
Cuma sabahı ilk adımımı atacağım yürüyüş parkurudur. Geçen sefer antalya'dan başlamıştım. Bu sefer de fethiye'den başlayacağım. Takım-taklavatım hazır. Resmen cevat kelle gibiyim. Allaaam yine yürüyüş ve doğa! Çadır, orman, yeni insanlar ve huzur!
Eğer yürünecekse kesinlikle tüm ekipmanlarla yola cıkilmalidir,yoksa yarı yolda cesedinizi toplarlar,öyle 5 km'lik yol değildir.
Anlatılmaz yaşanır. hatta yürünür.
yürü, bakış açın değişecek.
yürü, üzüntülerin anlamsızlaşacak.
yürü, dostunu düşmanını tanıyacaksın.
yürü, biraz daha büyüyeceksin.
yürü, içindeki çocuğa varacaksın.
yürü, çoook keyif alacaksın.
yürü, ömrün boyunca bir daha yapamayacaksın.
yürü, tabularını yıkacaksın.
yürü, klozet dışında bir yere sıçacaksın.
yürü, suyun yemeğin kıymetini anlayacaksın.
yürü, metropolde nasıl kaybolduğunu göreceksin.
yürü, benim anlatamayacağım şeyleri yaşayacaksın.
Yürü la işte her adımda kendini bulacaksın.
yürü Çünkü yaşamaktan daha fazla keyif alacaksın.

(Yol sana kendi felsefeni verecek, yaşarsın yaşamazsın sana kalmış.)
Nasip olursa haziran ın ilk haftası yürümeyi düşündüğümüz yol.
Bir gün başlanıp bitirilecek rota. Aklımın bir köşesinde sürekli.
interrail vol2 her sene yapalım deyip yapılamayan aktivitelerden olmaya aday bir güzellik ve zorluktaki yol.
Mitoloji diye ders var.
yarın itibariyle fethiyeden girmeyi düşündüğüm yoldur. 40+ üstü sıcaklıklarda, 14 kilo çantayla izmirden otostopla başlayacak, yol hakkında çok az bilgi, yarım yamalak hazırlıklar.. Bekleyelim görelim. editler editler dururum burayı.

Edit: evet böyle bir entrymin oldugunu unutmusum editleyecektim sözde. Gencler şoyle ki sabah kalkinca 1 litre su icmeden kendine gelemiyorsun bu mevsimde ki bu entryi girdigim zamanlar temmuzun ortalariydi demek istedigim cidden mevsimi degil su kaynagi yok her sey kurumus. Olaylar şöyle gelisti; izmirden ciktik otostopla likya yolu baslangici fethiye babadaga gitmek icin, şanssiz bir gunun ardindan fethiyeye ulasamayacagimizi farkedince bindigimiz son arabadakilerle bodruma gitmeye yürüyüşü bir gün ertelemeye karar verdik. Sonraki gun tekrar ciktik bodrumdan aksama dogru anca fethiyede olacagimiz icin dolayisiyla bir gun daha ertelenmis oldu ki bu iyi oldu baslarda cidden önemsiz ve halledilebilir gibi görünen su probleminin aslinda ne kadar da buyuk bir problem oldugunu farkedip yuruyusu erteleyip ege-antalya sahil turu yapmaya karar verdik.
bir adalet yolu değildir.
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan ve tarihte ''Likya'' olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu 1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır.

görsel

görsel
Malum bu sene doğu ekspresi gezginler tarafından çok tercih edildi adeta yağmalandı Likya yoluda bu yolda gidiyor çok geçmeden gezin görün derim.
Her yaz kampa çıkarken bitirişi likya ile yapacağım diyorum.

Fakat ege'den başlayan yolculuk fethiye'ye geldiğinde 'ya bu sene akdeniz olmasın' diyerek son buluyor. Sanırım direk 'likya yürüyüşü yapacağım' diye yola çıkmak gerek. Bu yaz likya'yı bitireceğim umarım. Zira zaten uzun vadeli kamp için çantan çok ağır olduğu için likya yolunda seni oldukça zorlayacaktır. Hafif bir donanım ile gitmek gerekli. Çok sıcaklarda da gitmemek lazım. O kadar çok araştırdım ki gitmiş kadar oldum.