bugün

limonlusu da pek güzeldir
annemin büyük bir zevkle kıtlattığı ve babamın da bir türlü anlamlandıramayıp her seferinde niye böyle içiyorsun demesine sebebiyet veren çay içme şekli.
genelde doğu anadolu kökenli (bildiğim kadarıyla kars,erzurum,malatya)insanların bir alışkanlığıdır.kıtlama şekeri daha bir sert olur bildiğimiz şekerden.
(bkz: kıtlama şeker)
erzurum ve kars'ta hemen hemen herkesin kullandığı çay içme şekli. şeker ağızda kırılır ve üzerine çay içilir.
leziz bir kahve içme yöntemidir. kesme şekerle içerken fazla bir keyif vermez kıtlama içmek için özel şekerler vardır * çok serttir bu şekerler ve ağızda kolay kolay erimez ufak bir parçası ile rahatlıkla bir fincan kahve içilebilir. kahvenin tadına tad katar.
boşnaklar yandan çarklı derler. *
köpek eniklerinin*, ufak ,acıtmayan ısırıklarına da denir.
erzurumluların, küp şekeri çayın içine atıp karıştırmak suretiyle eritmek yerine ellerinde her yudumdan sonra* bir parça kopararak bir nevi katık etme şekli...
bir tür görgüdür...
şekeri özeldir. her şekerle kıtlama çay içilmez. rivayete göre erzurum şekerinin -ki kıtlama şeker diye de anılır kendisi- bir tanesi ile 5 bardak çay içmek mümkündür.
diyenlerin yalancısıyım, denedim 2 ancak oldu.*
erzurum da çay içilirken içine şeker katmak yerine, dilin altına bir parca özel şeker konulması akabinde içilmesi olayı.

şekeri bir acayiptir zaten imkanı yok yiyemezsiniz, dişinizi kırarsınız ama onu yiyemezsiniz, çok denedim amma ve lakin olmadı * ama güzeldir tabi, ben kıtlama olayını bilmiyorum 5 kıtlama şeker ile bir bardak çayı zor içiyorum, ancak 1 kıtlama şeker ile 10 bardak falan içen dedeler var ki kendileri zaten çay ögütücü gibi bir şeydir.

çay tiryakisi diyelim biz ona.

canım çekti lan, oysa ben çay hiç sevmem. *
ilk önce nickime bakılır. sonra benden bir adet kıtlama ile çay içimi videosu istenir. *
erzurumun meşhur çay içme şeklidir. kahvelerde şekeri çaya atıyorsanız baya bir alay konusu olabilirsiniz.
ağız ve gırtlak kanseri sebebi olduğu söyleniyor. Çayı aşırı sıcak içip durmaktan hücrelerin dokuları bozuluyormuş.

Bu sonuç doğruysa, yıllardır sıcak çorbaları hüp hüp hüpletiriz, yandık demektir.
özel bir şekeri vardır diğer küp şekerlerle içilmesi hoş olmaz.