bugün

Dünyanın en fazla tüketilen sebzesi soğan, tam anlamıyla bir sağlık deposu... Kanser de dahil olmak üzere pek çok sağlık problemi için önerilen bu şifalı bitki ile ilgi bilmek istedikleriniz tümüyle satır aralarında saklı...

Yemeğin lezzeti soğanda saklı!

Toprağın altındaki bölümü tüketilen ve iki yıllık bir bitki olan kuru soğan, güneybatı Asya kökenli en eski tarım bitkilerinden biridir. Sarmısakla yakın akraba olan soğan kimi botanikçilerce zambakgiller Lilliaceae familyasında, kimi botanikçilerce de Alliaceae familyasında sınıflandırılır. Hindistan, Çin ve Ortadoğuda tarih öncesi çağlardan itibaren soğan yetiştirildiği bilinir. Hatta eski Mısırlılar kuru soğanı evrenin simgesi olarak kabul etmişler.

Kuru soğanın biçimi, büyüklüğü, rengi ve tadı mevsime göre değişir. Yazlık ve kışlık olmak üzere iki gruba ayrılır. Soğanın özgün yakıcı lezzeti, bileşimindeki bol kükürtlü, uçucu yağdan ileri gelir. Soğanın soyulma ve doğranması sırasında açığa çıkan bu yağ, göz yakar.

Soğan fazla nem tutmayan, hafif ve gevşek topraklarda yetişir. Tohum, fide veya arpacıkla üretimi yapılır. Soğanın küçük, siyah tohumlarına 'karaca' adı verilir. Bazı soğanlar ekildikten sonra ilk yıl boyunca büyük baş oluşturmaz, ortalama 2 cm. çapında minik soğanlar meydana getirir. 'Arpacık' denen bu soğanlar ertesi yıl yeniden ekilerek baş soğan elde edilir. Bazı soğanların çiçeklerinde erkek ve dişi üreme organları gelişmez. Onun yerine, çiçek gelişimini sürdürerek arpacık gibi minik soğancıklar oluşturur. işte bu soğancıklar da genellikle üretimde kullanılır.

Türkiyede soğan üretimi, büyük kentlerin çevresi ile orta Karadenizin iç kesimlerinde yoğunlaşmıştır. En çok kuru soğan üretimi yapılan iller arasında Bursa, Amasya, Tekirdağ, Çorum, Gaziantep, Hatay ve Tokat gelir. Buralarda imralı kırması ve kantar topu gibi dayanıklı türlerle, tatlı soğan ve sarı soğan gibi dayanıksız türler yetiştirilir.

Soğan alırken

Soğanın beyaz, sarı, kırmızı türleri vardır. Beyaz soğan alırken üzerinin parlak olmasına dikkat edin. Sarı ve kırmızı soğanların kabukları kuru ve kırılgan olmalıdır. Bilinenin aksine, soğan çok uzun süre saklanmaz, içten içe çürümeye başlar. Bu yüzden fazla miktarlarda alınmamasına dikkat edilmelidir; serin, kuru ve havadar bir yerde saklanmalıdır.

Sağlıkta kusursuz bir sebze

Çiğ olarak tuzla ya da salatalar içerisinde yenildiğinde sağlık üzerindeki olumlu etkisi daha da artar. Ancak mdesi hassas olanların pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Çünkü pişirilerek tüketilebilir. Pişirildiğinde, besin değerinde çok bir azalma görülmez ve vitaminlerini çok iyi korur. Soğan, sindirim sistemini uyarır, bağırsakları temizler, zor sindirilen maddelerle savaşır. Bunun dışında sinir bozukluklarına, uykusuzluğa, damar sertliğine iyi gelir ve kimi kanser türlerine karşı vücudun direncini artırır.

C vitamini yönünden zengin bir sebze olan soğanın içeriğinde bulunan ana maddelerden biri de glukokinin dir. Glukokinin kandaki şeker oranını düşürür. Bu özelliği onu şeker hastaları için de önemli bir sebze kılar. Çok etkin bir antiseptik olan soğan, küçük kesiklerde, hafif yanıklarda ve iltihaplarda, suyunu sıkarak kullanabileceğiniz doğal bir ilaçtır. Ayrıca ergenlik döneminde, akne sorunu olan gençlerin en büyük kurtarıcısıdır. Soğanla hazırlanacak bir krem akne sorununu kökten çözmede kullanılan doğal bir ilaç olarak, uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Soğanın özellikleri ve faydaları saymakla bitmez. Bu şifa dağıtan sebze nezle ve anjin vakalarında da mikropların yok edilmesinde etkilidir. Pek çok kullanım alanı bulunan soğanın lapası baş ağrılarına iyi gelirken, menenjit tedavilerinde, streste, kalp çarpıntılarının giderilmesinde de kullanılmaktadır.

kaynak: http://www.mutfakrehberi....if&content=malzemeler *
kuru fasülyenin yanında pek de güzel olan sebze
kırılıp yenilmesi gereken sebze.
mahzuni şerif'in ağlasam mı adlı türküsünde yiğidin muhtaç olduğu sebze.
yoğurt çorbasının yanında tercih edilen, kendine özgü yediren bir acılığı olan, kat kat açılan bir yumru bitkisidir.
masumiyetin ziyan olmaz' ın kapağını süsleyen sebze. ilginç olmuş baya.
sumakla inanılmaz bir kombinasyon oluşturan şukela lık sebze.
helal ekmeğin katığı.
kankaları turp ve kuru fasulye ile birleştiğinde voltranı alt etme özelliği bulunan sebze. *
sigarayı içenlerin yemesi dahada elzem.
lisede kimya hocamız söylemişti; kanı temizliyor, damar yapısı için faydalı, kansere karşı etkili gibi özellikleri var.
Kilosu şu an 1 tl olan soğan. Evet.
Kuru ya da yeşil sarımsağı hiçbir şekilde ağzıma sürmememe rağmen soğan, yeşiline de kurusuna da bayıldığım yiyecektir.
Kurufasulyenin yanında süper gider ne biliyim salatanın içinde süper olur.
Bir de ben küçükken anneannem bu kuru soğanı tavada kavurur içine biraz pul biber serper ve yumurta kırardı. Harika lezzetli bi şey olurdu.
--spoiler--
Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.
--spoiler--
Neredeyse her yemeğin olmazsa olmazı.
--spoiler--
Uzun süre saklanan kuru soğanlar filizlenmeye başlar ve tazeliğini yitirerek çürür. Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.
--spoiler--
eskiden yoksullukla özdeşleşen bir besindi kuru soğan. filmleri hatırlayın. gariban keloğlan tarhana çorbasının yanında kuru soğan yerdi. veya yeşilçamın yoksulları bir ekmek bir kuru soğanla günü bitirirdi. hatta türküsü bile var; yiğit muhtaç olmuş kuru soğana diye.

bugün ise dört buçuk liraya yükselmiş vay be :D
ben çiftçinin ürettiği şeylerin üç otuz para olmaması taraftarıyım. pazarda 1 tlye satılan tarım ürünleri gördüğümde üzülüyorum. çok param olduğundan değil. nasıl emeklerle o pazara geldiğini biliyorum. masrafını boşverin, hiç biriniz bir kilo soğanı 5 tl ye satıp kilo başı 1 tl olsun haydi, 1 tl kazanmak için o eforu sarfetmezsiniz. dandik cola 5 tl, 1 kilo soğan bir hafta sağlık ve lezzet verecek o da 5 tl. yaşı 70 olmuş adam köyünden bir çuval portakalı sırtlamış gelmiş, gelene kadar en az 20 tl yol masrafı var, kazanacağı 30-50 tl. üreticinin eline geçecekse bu para bırakın zamlansın. markete girince her şey ucuz geliyor insanlara, pazara gidince pazarlık etmeye kalkıyorlar.
Bu fiyattan satılmaya devam ederse evde saksıda yetiştirmeyi deneyeceğiz galiba.
Soğan lobisinin yarattığı dalgalanmayı
Önlemek için, merkez bankasının piyasaya
50 ton soğan sürmesi bekleniyor.
Değeri artınca sofrada daha bir başka lezzete bürünmüş hali var.
Doğal bir antibiyotik.
bir zamanlar dar gelir ve orta gelirlilerin sofrasını süslerken son gelen zamlar ile sınıf atladı.
Vazgeçilmez bir mutfak besini.
Yakıcı etkisi vardır. Yemeklerde çok kullanılır.

Bu aralar 5 TL fiyatı var.
(bkz: yiğit muhtaç olmuş kuru soğana)
2018 yılının en değerlilerinden olan sebzedir.