bugün

ölen bir kişinin cesedini yakma işlemi.
cesedin yakılarak küllerinin esen yele verilmesiyle bi bok yapıldığının sanılması.batıda bu işi yapan ve abartan şirketler varmış.misal küllerinizi uzaya gönderebiliyor ya da basınçla kristal haline getirip yavuklunuzun parmağındaki yüzüğün üzerine koyabiliyorlarmış..eşşeğin kulağına suyu kaçırmışlar yani.aklınızı zkiim..
Ölen kişinin cesedinin yaklaşık olarak 1000-1200 derece sıcaklıkta en az 70 dakika yakılması.
modern olarak krematoryumlarda yapılan fakat hindistan ve nepal gibi yerlerde geleneksel olarak uygulanan yöntemdir. zira nepalde -tv'de yayınlanan hatırlamadığım bir programda, "ayna" olabilir, ölülerin ağzına bal falan koyularak yapılır, eşyalar falan konulur etrafına. zira öldükten sonra yer kaplamamak dışında pek bir faydası olacağını sanmadığım yöntemdir. geride kalanlar için sizi hatırlayabilecekleri tek şey olarak küllerinizi bırakmak zor bir karar tabi. artı çevreye olan etkileri üzerinde wikipedia'nın şöyle dediği bir yöntem:

"However, there is a growing body of research that indicates cremation has a significant impact on the environment:

The major emissions from crematories are: nitrogen oxides, carbon monoxide, sulfur dioxide, particulate matter, mercury, hydrogen fluoride (HF), hydrogen chloride (HCl), NMVOCs, and other heavy metals, in addition to Persistent Organic Pollutants (POP)."

anlaşıldığı üzere hava kirliliğine katkısı büyüktür *. ayrıca tinsel açıdan bakmazsanız bile, doğanın cansız vücutlar üzerindeki planı yanmaları değil, tekrar doğada çözünmeleridir ki hayattayken yediğiniz içtiğiniz bir işe yarasın kanımca. ha eğer derseniz bu yöntem daha modern, daha pratik, dinle de alakası yok seçimimin... o zaman daha iyi bir yöntem önerebilirim -ki bbc'nin sitesinde gördüğüm bir önermedir, patenti bana ait değil- öldükten sonra bir kasap sizi kuş başı doğrar ve doğaya bırakılırsınız. hem oksijenle daha iyi bir çözünme sağlamış olursunuz hem de zararlı olan hiç bir olay kalmaz. *

edit: ayrıca cıva emisyonu gerçekten korkulan bir etkisiymiş. zira avrupadaki krematoryum sahiplerinin ağızlarından itirafları.

yine edit: aha bu yöntem daha sağlıklı (bkz: rezomasyon).
http://haritadabirnokta.b...langga-hocann-cenaze.html
--spoiler--

Dinler ölü yakmaya nasıl bakıyor
Hinduizm: Cenazenin yakılması bir zorunluluk. Yakılma işlemi açık havada gerçekleştiriliyor.
Budizm: Cenazenin yakılması bir zorunluluk.
Katolik Hıristiyanlık: Vatikan ölü yakma konusundaki yasağı 1963 yılında kaldırdı. Ölülerin yakılması yasaklanmadı ancak teşvik de edilmiyor. Cenazenin toprağa gömülmesi tercih ediliyor.
Protestanlık: Ölü yakmaya Katoliklere oranla daha sıcak bakılıyor.
Ortodoks Hıristiyanlık: Cenazenin yakılması savaş veya salgın gibi durumlar dışında yasak.
Yahudilik: Cenazenin yakılması yasak, ancak reformist Yahudiler tarafından tercih edilen bir yöntem. Ortodoks Yahudiler için ise ölü yakmayı tamamen yasak.
islam: Cenazenin yakılması kesinlikle yasak.
--spoiler--
görsel
Türkiyede olmaması çok üzücü.heryer mezar kaynıyor.buna bir çözüm getimek için güzel bir
tarife uygun olmadan yapılmış sallamasyon kremadır.
güncel Önemli Başlıklar