bugün

askerin komutanına ifade şekli olmasının yanında, türk milletinin subayına gösterdiği saygıyı da ifade eder. sivil elbiseli de olsanız her zaman "komutanım" diye seslenirler. (bkz: dosta güven düşmana korku vermek)
ilk başlarda komutanım yerine genelde hocam ile karıştırılan sözcük, daha sonra ise hocam demeniz gereken yerde ise komtanım diyorsunuz, refleks işte ne yaparsınız...
konu vatan ise, bir sözüyle göz kırpmadan ölüme gidilen kişi.
hak etmese de etse de askerlikte si si kullanılacak hitap şekli. askerden çıktıktan veya izne geldiğinizde insanlara artık komutanım diye hitap edersiniz. bir süre sonra kalkar bu kelime dilden. çünkü artık bir hürgeneralsinizdir.
eğer çavuş ya da daha üst rütbeli bir askerseniz, bazı erlerin kuna tenim (kürtçe dötüne koyayım) olarak telaffuz etmesi durumuna dikkat edilmesi gerekir. bunu yapan askerler vardı ve şahsımca da kurallar çerçevesinde cezaları verildi.
askerlik boyunca en sık kullandığınız sözlerden biri.
askeriyede alt rütbedeki askerin üst rütbelerle konuşurken kullandığı, genelde komtanım şeklinde yalnış telaffuz edilen hitap kelimesi.
sivillerin gereksiz yere asker kişilere karşı kullandıkları hitap şekli.

Sivil kişiler rütbeli askerlere komutanım demek zorunda değildir. Bunun saygı ile bir alakası yoktur. Rütbeleri ile hitap etmek daha doğrudur.

Osmanlı versiyonu için
(bkz: kumandanım)

serbest çağrışım olarak da
(bkz: kumandanım hüsamettin)*
özellikle üstleriyle aynı görev yerinde çalışan bir erin 15 ay boyunca milyon kez * diyeceği kelime.