bugün

kişisel gelişim kitaplarından veya vidyolarından başkalarının düşüncesiyle geliştirilmeye çalışıldığında ancak ve ancak para kazandırma yöntemidir.
(bkz: kişisel gelişim zırvaları)
değişim güzeldir. birçok psikolojik rahatsızlığa iyi gelen sistemdir. mesela panik atak olan biri çok stresli bir yapıya sahiptir ve öfke kontrölü konusunda kişisel gelişim kitapları destek verebilir. hepsi bir değil ama bazı kişisel gelişim kitapları sizi öyle bir tamamlarki siz bile şaşırırsınız. elbetteki ticari amacı olacak,hangi sektörde bu yokki.en azından fayda getirisi var. aşk romanlarından dram romanlarından daha geliştirici olduğu kesindir. şahsi görüşüm.
'insan' programının içerisine kodlanmış süreç haritası.

Sırasıyla aşamaları;

+istek
+aşk
+marifet
+istiğna
+tevhid
+hayret
+yokluk

(bkz: mantıku t tayr)

işin aslına doğru yolculuğa çıkmış bulunuyorsunuz!... Lütfen lugatınızı boşaltın!... Kelimelerin aslına, kaynağına, manasına, kasdına olan yolculuğunuzda hayırlı keşfler dileriz... Perdelerimizin açılması dileğiyle...
gaz veren kitaplarla değil de edebiyatın, felsefenin, bilimin dibine vuran kitaplarla sağlanacak olandır.

sizler değerlisiniz kendinizi iyi hissedin ki her şey iyi olsun falan hahaha kişisel gelişim kitapları bence çok komik. 10. sınıf psikoloji kitaplarından alınmış deneyler falan haha okumayın şunları rica ediyorum. zamanınıza yazık.
yalandır.

kişisel gelişim, kişinin kendisini anlamaya çalışma çabası ile alakalı bir tanımlamaysa tartışılabilir. ancak "ben sizin ustanızım", "10 adımda mutlu olmanın yolları isimli kitabı alın mutlu olun", "meditasyon yapalım şimdi ve size neler anlatıcam" ve türevleri ile birileri karşımıza kişisel gelişim adı altında bir şeylerle çıkıyorsa alayı yalandır. tek amaç para kazanmaktır. zerre para istemeyen, zerre çıkarı olmayan ve zerre kendisine fayda sağlamayan kişiler sizin gerçek ustalarınızdır. bu kişiler anneniz, babanız, arkadaşınız, her gün sokaklarınızı süpüren çöpçü abi bile olabilir. ama bir eli yağda, bir eli balda, fındığı nerede kıracağı konusunda kafasında soru işaretleri olan birileri değil.

bilmem anlatabildim mi?
Kelime anlamı bireysel olarak gelişmek.
ben kişisel gelişime karşıyım , toplum olarak gelişmek varken, kişisel gelişmek neden?
Bir toplumu degistirmek istiyorsaniz bireylerin degisiminden baslanmalidir.
Kişisel gelişim adı altında piyasaya sürülen kitapların okunmasını tavsiye etmiyorum. insanlara gaz vermekten başka bir şey yapmaz. her insan farklıdır ve kendi doğasını kendi keşfetmesi daha iyi olur. bir yazarın düşünceleri üzerine insanın kendisini şekillendirmesi pek mantıklı değil.
Kişisel gelişim otobiyografi kitapları okuyarak başarılabilir, hayatta her hatayı yaşayarak tecrübe etmenize gerek yok daha önce yaşayıp hatalarından ders çıkaran insanların davranışlarını tanıyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. işadamlarının otobiyografilerini tavsiye ediyorum (bkz: ishak Alaton lüzumsuz adam)

Edit: çok devrik cümleler kurmuşum
Özet: otobiyografi okuyun.
Bu tip kitaplar basari ve mutluluga ulasmak icin, okuyucudan kimi zaman davranis kimi zamanda karakter rutusleri yapmasini isterler. Zira genel olarak yazarlar ortada bir başarı yoksa bunun sebebi çevre etkisinde değil mutlaka okuyucudadir.

Ardında köklü bir sebep olmadan insan karakteri değişmez. Ornegin korkak bi insan, kendine veya arkasındaki inanç ve ilke butunune inanmadan cesur olamaz. Yani korkakligin çözümü "bugün bocekten korkmamayi hayal edin" gibi bir şey degil, korkunun sebebini aramaktir.

Su ana kadar okuduklarimda hep yüzeysel ve ise yaramaz deginmeler gordum.
Kişilikli insanların kişisel gelişimini geliştirebileceği harika kitaplardır.
etkisini gören var mı veya şu kitap gerçekten çok iyi kardeş kesin oku dediğiniz?
dandik kitaplar okuyarak değil, öğrenerek, zorlanarak, pes etmeyerek kazanılabilir.

ben o kitaplardan çok okudum, bi halta yaramıyor.

öğrenin arkadaşlar. işten kaçmayın. yılmayın. bulunabildiğiniz kadar farklı ortamlarda bulunup konuşabildiğiniz kadar çok insanla konuşun, bilgi paylaşın. bundan bana ne demeyin. ne işime yarayacak demeyin herşeyi öğrenin. insan bilmediklerinden korkar

hiçbirini yapamıyorsanız güzel kitaplar okuyun.
Değişim kesin irade ister ve süreklilik önemlidir. hedefin varsa daha kolaydır. Kitaba filan lüzum yoktur. Kişi kendini tanır zaten.
Başarıyı hayatın merkezine koyan maddiyatçıların önem verdiğidir:

“Ne varlığa sevinirim, ne yokluğa yerinirim” diyen Yunus’un bildiği bir şey vardı. “Geçici” olan ile “ebedi” olan, yani “sonsuz”la, sınırlı olanın kıyaslanması gibi bir şey.

Sonuçta dünya bir oyun, eğlence, zevk/keyif verici bir oyalanma mekanı değildir. Kur’an-ı Kerim’de “Müfterinler” diye, Refah/Zevk peşinde koşanlar kınanır.

Bizim medeniyetimizde çile ve hüzün, neşe ve eğlenceye tercih edilir. Cehd / çaba çileyle birleşince “Cihad” anlamı kazanır. Çile aynı zamanda bir nefs terbiyesi yöntemidir.. Saadet’e ulaşmanın yoludur. Çile Farsça bir kelime olup “kırk gün” anlamında “kırklama” anlamına gelen bir kelimedir. “Kırklama” “40 kere yıkama, temizleme, temizlenme” anlamına gelir. Ayrıca Hz. Musa’nın Tur-i Sina’da Tevrat’ı almak için kırk gün riyazette kalması ve Tih çölünde geçen 40 günlük, Çileli bir yolculuğu ifade eder. (Hz. Muhammed’in Hira’daki itikaf’ı da böyle bir şeydir. “Çilehane”ler, Tefekkür, Tezekkür, ibadet, dua için geçici bir inziva, kendisi ile baş başa kalmasını sağlayan, beden ve nefs terbiyesi için bir mektebdir. Rahat terk edilecek, az yenecek, az uyunacak, az konuşulacak, en azla yetinmeyi öğrenerek, sabretmek, şükretmek ve direnmek öğrenilecektir.

Biz ise Ramazanda bile kilo alıyoruz. Uyuyor, sürekli yiyor-içiyor ve sürekli konuşuyoruz. Elbette başarısızlığa odaklanacak değiliz. Ama başarıya odaklanmak ne demek?. Başarı sizin elinizde mi?

Hz. Lut, Hz. Nuh başarısız mı idi? Ebazer acından öldü, Yezid islam toplumunu zenginleştirdi. Allah’ın arslanı, ilmin kapısı ehli beytin kaynağı Hz. Ali başarısız mı idi!

Hz. isa da başarısızdı değil mi!? Hz. Yusuf 7 yıl başarılı gitti, 7 yıl başarısız!?.

Dale Carnegie’nin (1888-1955) 100 yıllık deneyimleri ile oluşturulan, Kişisel Gelişim, Liderlik ve Koçluk Eğitimleri kişilerin becerilerini artırmayı ve performanslarını artırmayı hedefliyordu. Birçok kitap yazıldı. Söz söyleme ve iş başarma sanatı, işten ve yaşamdan zevk almanın yolları, Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı, Hayatınızdaki çatışmalardan kurtulun, Üzüntüyü bırak yaşamaya bak, Etkili ve Güzel Konuşma Tekniği, Daha kaliteli bir yaşam, Başarıya giden yolda iletişim, Hayat kısa mükemmelleştirmeye bak, işine aşık ol, Kendinizi ödüllendirin, Doğru ve etkin liderlik, Stres ve endişeyle başa çıkmanın yolları, Özgüven kazanma yolları, Kocanızın başarısı sizin ellerinizde, Üzüntüsüz yaşama sanatı. Bütün bunlar bir teknik konusu (!).. Herhalde Peygamberler bu yöntemleri bilmedikleri için sorunlar yaşamış olsalar gerek!? (Haşa)

Dale bizimkileri iyi kandırmış. Bakıyorum diziler, reklamlar, her partiden siyasiler hep başarıya odaklanmışlar. Ve hepsi benzer metotlar uyguluyorlar. NLP’cülerin, Psikolojik danışma merkezlerinin çoğunun yaptığı da farklı bir şey değil aslında. Bunların hepsi aydınlanma felsefesinin çocukları.

Kaynak: a. Dilipak
hakkıyla yapana lafımız yok fakat ülkede bu işle uğraşanların çoğu insanlara sürekli yaparsın kralsın aslansın deyip gaza getiren, hayatta başarı kadar başarızlığın, mutluluk kadar mutsuzluğun da olduğunu ve tüm bunların hayatın ta kendisi olduğunu söylemeyen veya söyleyemeyen tiplerle dolu. sanırım insanlara sürekli gaz verip ardından duvara toslayışlarını izlemekten zevk alıyorlar.
Bu konuda bana cok desteği olan sayin Hocam Kazım Binbaşıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.
kişisel gelişim kitapları furyasıyla başlayıp "yaşam boyu öğrenme", "kendi kendine öğrenme" gibi olgularla trendini koruyan kavramdır.
Hep sorulan soru şu oluyor bu kişisel gelişim kitabı beni geliştirir mi?

Kişisel gelişiminiz aktivasyonsuz bir hayatla gelişmez. Evde götünü çekyatlardan koltuklardan kaldırmadığınız sürece gelişmez. Eyleme dönüşmeyen her düşünce çürür bu yüzden kişisel gelişim kitabı tek başına sizi geliştirmez. Belki farkındalık kazandırır. Ötesine geçmez.
Bir bilgi öğrenmek bile insanı şekillendirir. Daha sonra başka bilgiler ekleye ekleye bir bakmışsınız kendinizi geliştirmişsiniz. Bu hep böyledir. insan okuyarak başarı basamaklarını tırmanır.
Pozitif düşünerek, etrafa gülücükler saçarak, “ben mutluyum * )” diyerek dolanarak, “şu kişiler yapmış bunu, ben de yapabilirim.” Diyerek, günlük -güya- özlü Sözleri okuyarak, “x’in 10 yolu” vb. Kitaplar okuyarak olmayacak şeydir.

Kişisel gelişim kendini kandırmaya çalışmak değildir.
görsel
Kitapları çok popüler. Okuyan kişilerin genelde gelişemediklerini ve kişisel gelişim bir yana kişilik oluşturamadıklarını görüyoruz.
kişisel gelişim kitaplarına çok büyük önyargım var. sadece geçici olarak gaza getirip iyi hissetmeyi sağladığını düşünüyorum.
örneğin sadece martin eden gibi bir romanın verdiklerini bile birçok kişisel gelişim kitabından alamayacağımızı düşünüyorum. bilmiyorum belki abartıyorumdur ama bence böyle.