bugün

Karanlık Çağ, Avrupa tarihinin karmaşık ve nüanslı bir dönemidir. Bu dönem, barbar istilası, kültürel gerileme ve entelektüel durgunluk ile ilişkilendirilse de, aynı zamanda önemli değişimlerin ve gelişmelerin de yaşandığı bir zamandır. Karanlık Çağ'ı basit ve genellemeci bir bakış açısıyla değerlendirmek yerine, bu dönemin karmaşıklığını ve çeşitliliğini anlamak önemlidir.
Zamanında Hristiyanlar.
Şimdilere ise Müslümanların yaşadığı çağ.
Batı dünyasında Reform ve Rönesans ile sona ermiştir.

Reform nedir?
Rönesans nedir?
Kilise ve din baskısı nedir?
Dogmatik düşünce nedir?

Günümüzde ise doğu dünyasının içinde bulunduğudur.

Doğu dünyası şunu bilmeli.
Batı dünyası laikleşerek, sekülerleşerek aydınlığa ulaştı. Ve ne laiklik, ne sekülerlik ateizm veya deizm manasına gelmedi.

Din ile din adamları aynı şey demek değildi.
Kutsal kitabın insanların konuştuğu dillere çevrilmesi felaket değildi.
Karanlık çağlardan önce ne vardı?
dünyadaki kötülüğe,yıkıma baktığımız zaman aslında karanlık çağdan hiç çıkmadığımız ortaya çıkıyor. hatta karanlık çağı geride bırakmak şöyle dursun, daha da dibe batışımızı sağlayacak yüksek tahribatlı silahlar üretip bunları kendi üzerimizde kullanıyoruz.
elin gavurları bilimden uzak, kilise baskısında kilise ne derse onun dediği olan bir ortam içinde, açlıktan, fakirlikten kırılan avrupalıların adlandırdığı çağ.
açıklaması zor olan şey ise bizim öğretmenlerimiz bile bu çağa bilinçsizce karanlık çağ diyor bu çağ bizim için aydınlık olan dönemdir. bilimde öncü olan bizdik ve bakarsanız gelişimlerini bizim eserlerimizin üzerinden sürdürmüşler. yani bize aydınlık olan şeye bilinçsizce karanlık demek saçmalıktır.
son 100 senedir süren zulüm devridir. her tür haksızlık, adaletsizlik, şerefsizlik yapılmıştır. neyse ki her karanlığın ardından güneş doğar. güneşi bekliyoruz.
avrupa'da vebanın, fakirliğin hüküm sürdüğü okuma yazma bilenlerin sayılı olduğu çağ. bu dönemde kilise otoritesi büyük oranda hissedilir.
karanlık dönem, M.Ö.1200-800 arasında yaşanmıştır. Bu devirlere ait yapılan arkeolojik kazılardaki veriler pek bilgi içermez. Yunan anakarası, Ege adaları ve ve Batı Anadolu' daki kazı çalışmalarındaki tabakalarda ise yangın tabakalarına rastlanmıştır.
Yazılı belgelerin olmadığı çağdır. bu yüzden Sınav, test öss ve kpss yapılamamıştır.
Kadın daha ağda yapmayı ve yüksek topuklu giymeyi icat edemediğinden, karı kız kavgası da pek yoktur.
2003-2010 yılları arasında türkiye cumhuriyeti.
ilkokul sıralarındayken tarih çizelgesinde gördüğüm,taş devrinden önce gelen çağ.Bilinmeyen çağ yerine "karanlık çağ" yazılarak o ilkokul çağındaki çocukların saçma sorularına mahal veren enteresan kavram.
avrupa'da kilisenin bilgiyi engizisyona hapsettiği çağ. cennet anahtarları satılan, binlerce kadının, bir kaç yüz erkeğin yakıldığı dönemdir. kavimler göçüyle başlamış ve istanbul'un fethine denk gelen rönesans ile son bulmuştur. (sanki şu aralar islam alemi de aynı sıkıntıları yaşıyor gibi geldi birden.)