bugün

bir ülkede; gelişmeyi hızlandırmak, üretim düzeyini yükseltmek, işsizliği ortadan kaldırmak, daha adil bir gelir dağılımını ve fırsat eşitliğini sağlamak gibi amaçlarla ortaya konulan plan.
ilk olarak 1963 yılında devreye gıren kalkınma planları 5 yıllık aralarla yapılmaktadır ulkenın kalkınması ve gelısmesını ıceren planları devlet planlama teşkılatı tarafından yapılır ve başbakan ve bakanlar kurulunun onayından sonra meclısten gecerek işleme gırer günümüzde işlevini yitirmiştir bunu nedenı yenı yapılan kalkınma planlarında brokratıklerden daha cok sıyasetcılerın işin içine girmesidir.
hemen her ülkenin böyle planları mevcuttur. ülkemizde her beş yıllık dönemler için yapılır. şuan 2014-2018 arası geçerli olan onuncu kalkınma planı yürürlüktedir. onbirincisinin hazırlık çalışmaları devam etmektedir.
Bir ülkede: kazanç eşitliği sağlamak, ekonomik ve sosyal açıdan ilerleme kaydetmek kısaca ülkeyi refah seviyesine taşımak amaçlı yapılan planlardır.

Günümüzde ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğunu düşündüğüm planlardır. Malum savaş giderleri, döviz ve Altın kuru, ithalat ve ihracattaki sorunlar, yerli üretim azlığı, teknolojik üretim (sanayileşme) eksikliği gibi durumlar: ülkenin refahını artırmak ve ilerleme kaydetmek amacıyla kontrol altına alınmalı ve bu kontrollerde bu planlar sayesinde olusmalıdır.