bugün

(bkz: )determinasyon indeterminasyon fatalizm
en giris bolumlerlerdir .abartildigi gibi celiskilik bir mevzu degildir eldeleri tarttinda mutlaka sana kesin bir yaklasim kalir.
Dünyaya gelişini dahi kendi seçimi neticesiyle gerçekleştiremeyenler özgür irade kavramından bahsediyor.
kader şayet var ise özgür irade dahilinde yapılan her hareket atılan her adım kaderi oluşturur. özgür irade etki ise kader etki ve etkinin sorumluluğunu da içine alır. dolayısıyla kader, özgür irade yani etki ve sonucu tepkidir.
özgür irade kaderin zıttı değilki çelişkisi olsun. determinizm kaderin zıttı tesadüftür ozgür irade bu ikilemin üzerinde olan bir şey.
kader seçenekler, özgür irade seçimdir. seçenekler her zaman ihtimaller ve koşullarla sınırlıdır. bu sınır içinde yaptığın tercihler kadar özgür iraden.
kader özgür irade midir? özgür irade kader midir? özgür kaderin mi idaresidir? irade özgür ve kader midir? peki bunlar çelişki midir?
aynen amk. bugün iki saattir bunu düşünüyorum ve ben de işin içinden çıkamadım.
mesela her şey bir tanrının iradesi etrafında gerçekleşiyorsa ya da tanrının iradesi her şeyde etkinse o zaman özgür irade nasıl var olabiliyor?
eğer değilse o zaman tanrı nasıl her şeyde etkin oluyor? eğer olamıyorsa o zaman nasıl tanrı olabiliyor?

mesela ben bir eylemi kendi iradem tarafından gerçekleştiriyorsam bunda tanrının hiçbir etkinliği söz konusu değil, o halde tanrı tanrı olmaktan çıkmıyor mu? sonuçta her şeyde olan etkinliğini kaybediyor. ( yani bir şeyler onun istediği etrafında gerçekleştirmiyor ve bu etkisizlik onu sonsuz bir güç olmaktan çıkarıyor)

eğer tam tersi benim eylemime etki ediyorsa ve eylemi ben onun dilediği şekilde yapıyorsam( bu tanrının her şeyde etkin olduğunu gösterir) o zaman ben özgür nasıl olabiliyorum.

dolayısıyla kader konusu tamamen saçmalıktır. eğer kaderi kabul edersek resmen hiçbir eylemin sorumlusu biz olamayız. eğer etmezsek de tanrı diye bir şey olamaz.

bir daha da bu konuda düşüneni siksinler.
Su ornekle aciklanmasi guzel olur. Ucaktasin ve asagida tren ve arabanin birbirine hizla yaklastigini goruyosun ve bu hizla giderlerse birazdan carpisacaklar diyorsun. Peki sen carpisacaklar dedigin icin mi carpisiyorlar hayir. Sen onlarin oldugu mekandan daha usttesin ve olayin sonucunu kestirebildin. Ki bu eger Allah ise bilmemesi ilmine hakaret olurdu.
Yani o onceden bildigi icin yapmiyorsun. O yapacagini onceden biliyor.
nörobilimsel verileri göz önünde bulundurursak özgür irade yok. bizi yöneten kader denilebilecek bir erek/hidden agenda da yoktur. ama var olduğuna inanmak isteyebiliriz. çünkü zihnimiz bunu metafizik konularda yapıyor. yapmaya devam edin. kimseye zarar vermedikçe özgür irade olduğunu düşünmeye.
Külli irade ile cüzi iradeyi din derslerinde görmüş olmanız gerekiyordu.
Yani; iyi ile kötüyü birbirinden ayırmada serbestsiniz. Seçim sizindir. Zaten eğer allah tarafından her emredileni yapacak şekilde yaratılsaydık robottan farkımız olmazdı.

Kendi iradeni al kullan arkadaşım. ister hayra ister şerre çalıştır.
ister hayra çalıştırıp mükafatını al ister şerre çalıştırıp vebalini.

Değiştirilemeyecek şeyler vardır. Nasıl bir ailede olduğun, ırkın boyun fenotipi özelliklerin gibi.
Bunlar önceden planı yapılmış şeyler.

Hoş gerçi adam öldürüp kaderimde yazılı diyen tipler varken neyi anlatıyorum ki.
Kaderi sana gösterilen yollar olarak düşünürsen özgür irade o yollardan birine gitmeyi seçmen durumudur. Ben anlamıyorum neresi bu kadar karışık bunun.
Kader bir senaryo değildir. Ve siz o senaryonun bir oyuncusu değilsiniz. Yaşamınızda seçimler size aittir. Yani kader özgür iradeyi pasifize etmez.
Şöyle düşünün bir öğretmen sınıfına yazılı sınav yapacak. Sınıfına hakim bir öğretmen o sınavdan öğrencilerinin hangi notları alacağını tahmin eder. Öğrencisinin o tahmin doğrultusunda bir not almasıyla öğretmen öğrencinin iradesine etki etmiş oluyor mu ? Hayir. Öğrenci isterse sınava çalışır yüksek not alır, isterse çalışmaz düşük not alır. Bu tamamıyla onun tercihi.
Yani yaratıcı sizin secimlerinizi önceden biliyor. Nasıl bir hayat geçireceğinizı, ne zaman oleceginizi her şeyi biliyor. Onun bunlari bilmesi sizi etkisiz eLeman yapmıyor.
Kader konusunda külli ve cüzi irade kavramlarını da açıklamak gerek; ancak baya uzun olacak.Araştırıp okuyabilirsiniz.
Allahçıların cevaplayamadığı soru. Anca fazla düşünmeyin dinden çıkarsınız derler.
Eğer herşey ana rahmine düşünce belliyse yani allah en baştan sonucu biliyorsa piskopat mı da insanları dünyaya gönderip sınava tabi tutuyor diye sormak istediğim kader tanımlaması yapılması istediğim başlık.
şu an özgür iradem ile bu entry'yi giriyorum. kaderimde bu varmış demek ki. *
inançlı biri olarak içinden çıkamadığım çelişkidir. eğer kaderimiz çizildiyse özgür irade niye verildi. eğer gerçekten özgür irademiz varsa kader niye var.