bugün

utilitarianism gibi hedonizm'den bile sacma ve uygulamasi var olmayan bir etik teorisi one surmus gereksiz insan. feminist olmasina deginmiyoruz bile.
ha bi de iktisatcilar felsefe yapmaya calissa ne derece sacmalayabilirler?, sorusuna cevap veren uc bes sahsiyetten biri.
on liberty* adlı klasik eserin sahibi, iskoç aydınlanması düşünürlerindendir. kişisel hürriyetlere özellikle ifade ve din ve vicdan hürriyetlerine büyük bir önem vermiştir.hürriyetin sadece devlet tarafından değil toplum tarafıdan da tehdit edilebileceğini belirterek; 100 kişilik bir toplumda 99 kişi aynı şeyi düşünüyor 1 kişi farklı bir şey düşünüyor olsa da 99 kişinin o 1 kişiye hiçbir şekilde baskı yapıp onu fikrinden döndürmeye çalışma hakkına sahip olmadığını, çünkü kimsenin mutlak hakikatin sahibi olmadığı ifade etmiştir.
feminizmle ilgilenme nedeni evli ve kocasından boşanamayan harriet taylor ile yasak aşk yaşamış olmasıdır. taylorın sıkı bir feminist olması nedeniyle fikirleriyle mill'i de etkilemiş ve onu kadın hakları konusunda da çalışmalarda bulunmasını sağlamıştır. nihayetinde beraber olduğu kadınla sonra da evlenmiştir, eşi kitabı* yazarken ona sürekli destek vermiş, hatta karşılıklı tartışmalarla kitabı zenginleştirmişlerdir. nitekim mill de on libertyi eşine ithaf etmiştir ama ne yazık ki eşinin kitabı görmeye ömrü yetmemiştir. *
1865'te avam kamarası üyeliğine seçilmiştir.
liberalizm denince akla ilk gelenlerden..
pragmatizm akımının kurucusu olan ingiliz filozof ve siyaset adamı. hazzın ve mutluluğun insan eylemlerinin en büyük amacı olduğunu düşünendir.
(bkz: on liberty)
"doymuş bir domuz olmaktansa, huzursuz bir sokrates olmayı yeğlerim." diyerek düşünsel hazzın duyusal hazzdan üstün olduğunu vugulayan filozoftur.
iktisadın sadece zenginlik peşinde koşma ile güdülerin baskın olduğu toplumlara uygulanabileceğini söyleyen adam. yani ona göre "azıcık aşım ağrısız başım" diyen toplumlarda iktisat olmaz olamaz. nitekim doğru söylüyor, afferin ona..
" it's better to be a Socrates dissatisfied than a fool satisfied..." * sözünün sahibi ingiliz düşünür.
"dunyadaki butun insanlar, biri disinda ayni fikirde ve o tek kisi karsi fikirde olsa, o tek kisinin iktidari ele gecirip tum insanlari susturma hakki ne kadar yoksa, tum insanlarin o tek kisiyi susturma hakki da ayni derecede yoktur" diyen liberal demokrasi ve ozgurluk anlayisini benimsenis ve ozumsemis kisidir.
Herkesin eşit oy hakkına sahip olması * fikrini reddetmektedir.* Ona göre başkalarına bağımlı olarak yaşayan insanların verdikleri oylar, kendilerine ait oylar değildir.Okuma yazma bilmeyenler, engelliler vs. bu sınıfa girer.
Hatta burada aysun kayacı'nın çoban ve kendisi hakkında öne sürdüğü siyaset kuramını da geliştirerek, insanları belli aralıklarla sınavlara tabi tutmayı ve bu sınavları geçebilenlere daha fazla oy hakkı tanımayı uygun bulmuştur.Buradaki düşünce elitizme doğru kaysa da, toplumun her kesiminin aynı prosedüre tabi tutulduğu düşünüldüğünde aradaki farklar da görünecektir.
doğal olmayanın yalnızca alışılmış olmayan anlamına geldiği, alışılmış olan herşeyin de doğal gözüktüğü bir gerçektir sözünün sahibi.
devletin bireyin özgürlüğüne müdahalesini redederken bireyin özgürlüğünü korumada devletin rolünü de vurguluyarak klasik liberalizm ve sosyal liberalizm arasında bir köprü kurmuştur.
faydacı Mill. Çakal Mill.
"insanlar kötülük yaparlar; arzuları çok şiddetli olduğu için değil, vicdanları çok zayıf olduğu için" sözünün sahibi.
1927 yılında atatürk'ün emriyle eğitim ve öğretim komisyonunun katkılarıyla , hüseyin cahit tarafından fransızcadan çevrilip hurriyet ismiyle yayınlatılmış bir kitabı vardır bu zatın.
19. yüzyılda liberalizmin felsefesi üzerine eserler vermiş ingiliz iktisatçı, filozoftur.
" tedirgin bir sokrates olmak mutlu bir domuz olmaktan yegdir, mesut bir budala olmaktansa tedirgin bir sokrates olmak yeğdir. Budala veya domuz farkli düşünüyorsa da bu sorunun tek bir yönünü bildikleri içindir: kendilerininkini. Diğeri ise karşılaştırma yapmak icin her iki tarafı da bilir." der. Gıpta ettim.
faydacı teoriyi liberalizme uyarlamış ve eylemlerin ya da toplumsal düzenlemelerin mutluluk ürettikleri ölçüde doğru yada iyi kabul edilebilecekleri fikrini benimsemiştir.

değişimi kişilerin değişimi ile irtibatlandırmıştır. değişen birey kurumunu etkileyecek kurumda tüm toplumu etkileyecektr.
(bkz: utilitarianism)
kadın haklarının öncüsü olarak kabul edilebilir kendileri.

ayrıca on liberty adlı klasik eseri vardır okuyunuz okutturunuz derim.

eserin türkçeye çevirisi için de şöyle link bırakayım belki okumak isteyen olur.

https://liberte.com.tr/li...t-ustune-john-stuart-mill
bütün muhafazakarlar
aptaldır demiyorum;
ama aptalların çoğu
muhafazakar...
Ahmet ağaoğlu nun kızı, samet ağaoğlu'nun kız kardeşi Tezel taşkıran bu abimizin bir kitabını Türkçeye çevirmiş olması lazım. Çevirmen taşkıran, Cumhuriyetin ilk bayan avukatıydı galiba.
A System Of Logic-Mantık Sistemi, 1843 isimli eseri ile Tümevarım’ın Kuralları’nı belirlemiş, fakat kendisi de “tümevarım”ın doğrulanması hususunda kesin bir neticeye ulaşamadığını kabul eder.