bugün

şimdilerde oralarda olsam dedirten, türkiye'nin sayılı güzellikteki yerlerinden başlarda gelen , kendisine nice nice anlamlar yüklenen yerdir. *
şairlerin yaza yaza doyamadıkları, benim içinse normal bir cografi oluşum.
yanlış yapılaşmanın sonucu elinde sonunda doldurulacak boğazdır.
istanbul'da hemen herkesin el ele verip çevre hassasiyeti göstermesi gereken ilk alan istanbul Boğazı'dır. Yalnızca istanbul'da yaşayanların değil, tüm dünyanın bildiği istanbul Boğazı'nın dibindeki villa ve yalılardır. Birileri her sabah dalgaların sesiyle uyanacak, denizi seyredip kahvaltısını yapacak diye binlerce insan boğaz yerine dört beş metrelik beton setler görmek zorunda değildir. Bizim için buralarda yaşayan insanların iktidar yanlısı ya da karşıtı olmaları önemli değildir. Toplumun ortak kullanım alanını gasp ettiklerini bilmeleri yeterlidir. Aynı durum çay bahçesi adı altında sandalye masa koyduğu her yeri kendi malıymış gibi gören ve sadece manzara satan işletmeler için de geçerlidir.

(bkz: ) balık değil manzara satıyoruz
marmara denizini karadenize bağlayan dar su yoludur. ne yazık ki boğazın nasıl oluştuğunu halen kanıtlanabilmiş olmamakla beraber iki güçlü teoriden başka elde hiç birşey yoktur birincisi faylanmaya bağlı akdeniz sularının hücumudur. ikinci teori eski bir nehir yatağının zamanla aşınmaya bağlı marmara ile bağlanmasıdır.
jeolog yada coğrafyacı değilim ama nasıl teorileri kanıtlayamıyorlar diyerek de insan kendine sormadan edemiyor.
1:eğer nehir yatağıysa kuzeyden güneye rolyefin eğimi düşmeli
2:boğazı besleyen dereler olmalı
3:boğazın dibinde var olan taşların yönü eski nehirin akış yönünde olmalı
4:bu taşların en çok aşınmış tarafı akış yönün tersi ise buda nehir yatağının varlığını gösterir
5:derin sondaj ile alınacak numuneler gerek jeolojik gerekse barındırdığı tuzluluk derecesi açısından en doğru sonucu gene verir.
24 Şubat 1954'de tüm istanbul Boğazı buz tutmuş ve insanlar yürüyerek boğazı geçmiştir.
Bir an once Endustriyel balikciligin yasaklanmasi gereken boğaz.
9 bin tanker ile beraber Yılda yaklaşık 50 bin geminin kullandığı boğazdır.
iki denizin birbirine karıştığı yer. tahmin edersiniz ki akıntıları çok güçlüdür. kısa mesafede yön değiştirebilir. bu sebepten hakkında yazı yazdığımız şu daracık su yolu birçok gemi için çok tehlikelidir.
ileride martıları simide alıştıran bir ecdadın torunlarıyız diye övünecek bugün istanbul boğazı'ndan geçenlerin torunları.
Bircok akintinin bir arada oldugu serin sulardir. Dalga boyu dusuktur aciklari kiyiya gore nispeten temizdir. Yuzmek ise pek dogru degildir.
http://bit.ly/1idHKjK
Dünyanın en güzel yeri.
https://www.youtube.com/watch?v=_Ggz9TeaOGQ
1950'lerden istanbul Boğazı'nda palamut avı...

görsel
Jeolojik veriler yaklaşık 7500 yıl önce istanbul Boğazı'nın derin bir vadi olduğunu gösteriyor.
görsel
görsel
Böyle nimetleri olan yer.
görsel
Huzur dağıtan yer..

görsel
avrupa ve anadolu (asya) arasında geçmektedir. 4. jeolojik zamanda oluşmuştur. istanbul boğazı arasındaki 15 temmuz şehitler köprüsü, fatih sultan mehmet köprüsü ve yavuz sultan selim köprüsü avrupa ve asya kıtalarını birbirine bağlar. boğaz, ege denizi ile akdeniz'e uzanan marmara denizi ile karadenizi birbirine bağlar.
bir zamanlar oturduğumuz ve büyüdüğüm yer. şu an bombok bir hayatım var.
görsel

bir zamanlar. ne güzel yemyeşil.
Suları sığdır. Bu yüzden gemiler ikidebir dibe oturur. O yüzden kanal istanbulu yapıp geçenlere güvenli geçiş sağlayarak para kazandıracaktır.
iki kıta arasında doğa harikası yerdir.