bugün

güzel olurdu. kışın buz pateni falan yapardık. vapura para vermezdik. belediye bunu düşünmeli.
sıvı azot taşıyan bir gemi boğazda kaza yapsa dahi gerçekleşmesi zor olaydır.
normalde olması imkansıza yakın olaydır ama olursa mükemmel olan olaydır.
1954 yılında gerçekleşmiş, hatta kol kola buzların üstünde fotoğrafların bile çekildiği olaydır.
(bkz: küresel soğuma)
Marmaraya talep artar *
daha önce gerçekleşmiş olaydır.

http://img295.imageshack....%B1n%20buz%20tutmas%C4%B1

Bundan 47 yıl önce istanbul Boğazı nın iki yakasında bulunan Poyrazköy-Rumeli Kavağı arasında denizin üstünden yürümek mümkün olmuştu. 24 Şubat 1954 te istanbul Boğazı nın sularına bakanlar - 2001 yılında sıkça gördükleri gibi - parlayan güneşin yansımasını değil, buz parçaları ve minyatür buzdağları gördü. Çünkü Tuna dan Karadeniz e akan büyük buz blokları uzun seyahatlerine Boğaz dan devam etmeyi uygun görmüşlerdi. Büyükdere, Çengelköy ve Kanlıca kıyıları koyları buzla doldu. Ortaköy önleri de öyle. Ve gerçekten de Poyrazköy ve Rumeli Kavağı arasında yürüyerek karşıdan karşıya geçenler oldu. Vapur seferleri iptal edildi. Buz akımı da marta kadar sürdü.

24 Şubat 1954 te görünen buz kütleleri yine Boğaz trafiğini aksatmıştı. Meraklılar buz üstünde yürümüş, hatta kimileri sandallara atlayıp bu buz kütlelerinin yanına gitmiş, yanlarında getirdikleri bayrakları dikerek fotoğraf çektirmişlerdi. Bu olayın en önemli yanı ise, bu tarihten sonra böyle bir tecrübenin yaşanmamış olmasıdır.

- 401 yılında, Bizans imparatoru Arkadius zamanındaki donma 20 gün sürmüş. 739 yılında bir kez daha... 755 teki kışta ise Karadeniz kıyılarının, bütün Haliç in, hatta Marmara nın kuzey kesiminin baştan sona buzlarla kaplandığına dair belgeler var.
- 763 kışında Haliç in çevresindeki kıyılar 100 adım mesafeye kadar donmuş. Hem de yer yer 30 metre derinliğe kadar. Karadeniz deki buzlar çözülürken, kütleler kenetlenince Boğaziçi ve Haliç tıkanmış. Dönemin metinlerinde, insanların ve hayvanların Üsküdar dan Galata ya yürüdükleri yazıyor.
- Tam 100 yıl sonra bu hadise yeniden gerçekleşmiş. Sonra 928 de bir daha. Üstelik buzların erimesi dört ay sürmüş. Ardından 934 te bir daha... 1232 de bir daha...
- istanbul, Osmanlı imparatorluğu nun himayesine girdikten sonraki ilk büyük don olayı 9 Şubat 1621 de gerçekleşmiş. Yine Boğaziçi ve Haliç donmuş. insanlar çoluk çocuk, yaşlı genç demeden Üsküdar dan Galata ya yürümüşler; buzların arasında sıkışıp kalan kayıkların arasından geçerek.
- 1823 te, II. Mahmud padişahken yaşanan dondurucu soğuklarda sadece Haliç değil, şehrin çeşmeleri de donunca halk susuz kalmış.
- 1878 yılında aynı olay yaşandığında, Osmanlılar, Plevne de Ruslarla savaş halindeymiş. Rumeliyi kırıp geçiren soğuklar nedeniyle Sultan II. Abdülhamid orduya yardım gönderememiş.
- Günümüzde hayatta olanların anımsayabilecekleri en şiddetli kış 1929 kışıdır. Önce, şubat ayında Haliç dondu. Ardından 1 Martta Karadenizden Boğaza giren büyük buz kütleleri limanın ağzına yığıldı, şehir hattı vapurları çalışamadı. Sadece Galata Köprüsü-Harem seferleri yapılabildi. Köprü ile Kadıköy arasındaki seferler de aksadı. Buzların üzerinde bulunan, Macar katanalarına ait nal izleri, bu buzların Tunadan geldiklerini gösteriyordu.

istanbul un tarihi, denizin buz kesmesi hikâyeleriyle dolu. Kayda geçenler şunlar:

- 401 yılında Bizans imparatoru Arkadius zamanında donma 20 gün sürdü.

- 739 yılında yine dondu.

- 755 yılında Karadeniz kıyıları, bütün Haliç ve Marmaranın kuzey kesimleri boydan boya dondu.

- 763 yılında Haliçte kıyılar 100 adım mesafeye, 30 metre derinliğe kadar dondu.

- 928de buzların erimesi dört ay sürdü.

- 1823te 2. Mahmud döneminde hem deniz hem musluklardan akan su donmuştu.
yıl 1954.
http://img261.imageshack....skdarbe351iikta3511rw.jpg
1954 yilinda cekildigi iddia edilen bu fotograf aslinda tuna nehri'nden gelip karadeniz uzerinden bogaza yonelen buz parcalarinin olusturdugu bi goruntu. gordugunuz gibi vapurlar ve gemiler calismaya devam ediyor. cunku sadece suyun uzerinde buz parcalari yuzuyor. insanlar ise, kiyidaki birikmis buzlarin uzerinde duruyor. karsiya gecme olayi falan da yok.
1954 te tuna nehri sayesinde gerçekleşmiş hadise.

görsel
görsel
görsel
görsel