bugün

istanbul büyükşehir belediyesi dünyanın ilk islam bilim teknoloji tarihi müzesini gülhane parkında kurdu. kendi türünde dünyada bir ilk olan islam bilim ve teknoloji tarihi müzesi, islam kültür çevresinin bilim dünyasına ve modern bilimin oluşumuna katkıları hakkında genel bir bakış sunacak.

önümüzdeki aylarda açılacak müzede müslüman bilginlerin kurdukları rasathaneler, hastaneler, kimyasal düzenekler ve üniversiteler gibi kurumsal eserler görsel olarak yer alıyor. ayrıca islamın bilgi ve bilgi teorisi merkezli yaklaşımının, kazanımlarının örnek modelleri müzede en belirgin bir şekilde tanıtılacak. bütün bu başarılar ve kazanımların yaklaşık bin yıl önce bilim dünyasının hizmetine sokulduğunu bilmek, islam kültürünün de bilim tarihi yazımında göz önünde bulundurulması gerekliliğini ispatlayacak değerde.

batı merkezli bilimler tarihi, genel olarak islam medeniyet ve kültürünün bilimler tarihindeki başarılarını, rolünü ve kazanımlarını göz önünde bulundurmuyor. bu çalışmalar, 15. ve 16. yüzyılda avrupada gerçekleşen bilimsel başarıların öncüllerini antik yunan ve roma ile ilişkili olarak sunuyor. geri kalan birkaç istisna çalışmada ise islam medeniyeti, antikçağ ile modern çağ arasında bir taşıyıcı olarak tasavvur ediliyor. işte istanbul islam bilim ve teknoloji tarihi müzesinin kuruluşunun temelinde tarih boyunca müslümanların medeniyete yaptığı katkıları açığa çıkarmak ve bunların bilinmesini sağlamak yatıyor.

müzede 140 eser sergilenecek

kültür ve turizm bakanlığının işleteceği müze, tübitak, tüba (türkiye bilimler akademisi), istanbul büyükşehir belediyesi ile frankfurt üniversitesinden prof. dr. fuat sezginin katkılarıyla oluşturuldu. müzede ilk etapta 140 eser sergilenecek ve zaman içerisinde bu eserler 800 ü bulacak. müzenin içerisinde ayrıca bilimler tarihi kütüphanesi de yer alacak.

istanbul büyükşehir belediyesi sur u sultanî içinde yer alan has ahırlarını müze olarak kullanılmak üzere 10 yıl süreyle kültür bakanlığının kullanımına verdi. gülhane parkında kurulan ;istanbul islam bilim ve teknoloji tarihi müzesi; 3 bina içinde 3 bin 550 metrekareyi kapsıyor.

müze tamamen açıldıktan sonra projenin 2. aşamasında, sergilenen eserlerin tübitak tarafından çocuklar için interaktif ortamda küçük maketlerinin yapılması planlanıyor. çalışma çocuklara yönelik motive edici bir girişim olarak ifade ediliyor. devam eden gülhane parkı tarihi yapıların onarımı ve restorasyonu ile 1.etap çevre düzenlemesi tamamlama inşaatı; çerçevesinde, istanbul islam bilim ve teknoloji tarihi müzesi binaları da dahil olmak üzere 2007 yılı birim fiyatlarıyla 23 milyon 67 bin 416 ytl harcandı

http://www.ibb.gov.tr/tr-...s/Haber.aspx?NewsID=14829
(bkz: istanbul modern)
Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılmış olan müze. Kendi alanında ilk müze imiş. Anlaşıldığı kadarıyla islam'ın parlak dönemlerindeki muhteşem bilimsel ve edebi ilerlemeyi yüz yıllar öncesine dönüp hatırlayacak ve toplumsal mastürbasyonumuzu tamamladıktan sonra üniversitelerdeki tüm sorunları Türban'a indirgeyecek ve üstelik bunu da yök aracılığıyla çözeceğiz. Kim tutar seni güzel ülkem!

http://sabah.com.tr/haber...4E4BB36DE78DE0447D85.html
fuat sezgin'in önemli çabaları ile nihayet açılmış canım müze. verilen emek ve bu eserleri toparlayabilmenin zorluğu gözönüne alındığında saygı duymamak elde değil. en kısa zamanda gidip görmek elzem bir hal almıştır. kolay iş değil tabi ki gülhane parkında ceviz ağacı olmak.

bu müzeyi toplumsal mastürbasyon olarak adleden/adledebilen masturbatif fikirli cahillerin/konuyu akp/islam/türban üçgenine indirgemeye çalışanın kafatasını gidip bir çicekçiye göstermesinde faide vardır. belki saksı olarak kullanılabilir.
ismi bile, birileri bizimle t*şak geçiyor gibi geliyor. değil mi?
Müzeden içeri adımınızı attığınız andan itibaren hayret, neşe ve hayranlık duygularıyla dolduğunuz, ücretsiz olmasına rağmen 3-5 kişinin gezişine üzüldüğünüz yer. Güvenliklerin de muhabbet edecek birilerini arama arzusu had safhadadır!