bugün

elinde sözkonusu konuyla alakalı ansiklopedi yoksa, tırım tırım komşu kapılarında, kütüphanelerde gezmiş nesildir. günümüz ufaklıklarının bu nesli gördüklerinde "amma çok şey biliyormuşsun haaa..." demesine yol açmışlardır.
bende bu nesle dahilim . hatırlıyorum da aradıklarımı bulduktan sonra, o kocaman ansiklopedileri okula taşımak eziyet gibiydi.
bizim nesildir o . birde ansiklopedidekileri dönem ödevlerine yazmak vardı ki ömre bedel .
bilginin internete kitaplardan geçtiğinin farkında olan nesildir.
dedem, çinli bir bilge idi, meydan larouse'ları soba tutuşturmak için kullanırdık.
bilgi bizim için güç değil meze idi.
evde kullanılmayan odalardan birinde, poşetlenmiş halde olan ana britannica, larousse serilerinden yola çıkarak; içinde bulunduğumu tahmin ettiğim nesildir.

doğduğum yıllarda, ileride yardımcı olur diye kuponla almış bizimkiler gazeteden.

şimdilerde fazla gelir oldu eve.
utanmasak çoktan çöpte de;
işte, saklıyor aney, gün gelir belki torunlarımın işine yarar diye.
asla o hissi tadamayacak olanlara üzülen nesildir. hele toluca kütüphanelere gidiş ne güzeldi be!
Kütüphaneler vardı dönem ödevlerini ansiklopedilerden bulduğumuz.Sessiz sakin ne kadar güzellerdi.Evde Compton's lar Meydan Larousseler yetmeyince, ki çok nadirdir,dönem ödevi için koşar kütüphaneye gider o bölgeler fotokopi çektirilir eve gelinirdi.Öğrenilirdi.Google abimiz bildiğin artık, fast food kütüphane işlevini yerine getirmekten başka ,Hiçbirşey aktarmamaktadır.

Eğer bilgi namına gerçekten kütüphane tanımına uyan tek bir yer varsa internette (yazar kendi adına konuşmaktadır ve önerilere açıktır) soru sorulan bir başlık altında, yüzlerce post olan forum.donanimhaber.com dur gerisi hep hit&run denilen,bilgiyi alanın kaçıp gittiği,paylaşmayı bilmediği forumlardır.
benim neslimdir efendim.şimdikilerin bilgiyi bu kadar çabuk bulması zorumada gitmiyor degil hani.
benim lan bu (bkz: meydan larousse)*
her yaz onların tozunu almakla uğraşan nesildir. ayrıca evde gazete okunulduğu ve kuponların biriktirildiği vakte de tekabül etmektedir onun zamanı.
bu sayede googleı kullanmadan ordaki özetlerden değil de uzuuun uzuunn yazılmış bilgileri okuyarak olayın mantığını kavramış,detaylı bilgiye sahip olmuş ve araştırma esnasında ilgili bazı başka şeyleri de hafızasına almış olma ihtimali yüksek yazardır.bu sayede kısa süreli hafızasına değil uzun süreli hafızasında topladıüı bu verileri hemen unutmayacak,ileride de kullanabilecektir.
(bkz: aa bu benim lan)
kupon biriktiren nesil olması kuvvetle muhtemeldir.
bizim neslimize göre çok daha avantajlı olan nesildir.
şöyle ki; zamanında ansiklopedi diye bir kavram yokken, öğretmenlerimiz ödev verdiğinde ilk gemiye atlar iskenderiye kütüphanesine giderdik.
hey gidi günler ne çabuk geçiyor.
ilkokul siralarinda babamin tesviki ile gelişim yayınları'nın büyük larousse'unu her ay fasikül şeklinde gazeteciden alarak ciltletip kullandim. okulda cok yardimini gormusumdur. ama simdi yuzune bile bakmiyorum. 20 ciltin tek tek cilt anahtar kelimeleri halen aklimdadir.
yalnızca ilkokulun bir döneminde mensubu olabildiğim nesildir. araştıracağın şeyin baş harfi neyse o ansiklopediyi alırsın, incecik sayfaları tek tek çevirirsin, bulduktan sonra o eciş bücüş küçücük harflerle yazılan bilgiyi güzelce defterine yazarsın.

zor iş lakin güzel. bilgi daha değerliymiş, araştırmanın hazzı ve emeği daha fazlaymış. internet apayrı, kullanmayı bilene müthiş bir nimet ama o da bambaşkaymış.
türkçe sitelerde görülebilecek bilgi kirliği dolayısıyla hala ara ara ansiklopedilere başvurmaktadırlar. sözlüklerde bu nesilden olmayanlar az çok ayırt edilebilir. forumlarda, twitterda ve facebook yorumlarında gördükleri her yazıyı alıp sözlüğe genel kabul görmüş gerçekler olarak yapıştırmaktan geri durmayanlar bu nesilden değillerdir. değil ansiklopedi okuma yazmaya aşina olmaları bile şanstır.

bazı başlıklarda bu çok daha kolay gözlemlenebilir.
(bkz: ikinci abdülhamid)
o farklı duyguyu tatmış nesildir. ben de aradım arkadaş. ne de zevkli bir iştir harf harf konuyu aramak bulmak tek tek okumak. güzel histi vesselam. şimdi kelimeyi yaz her şey çıksın karşına.
bir bakılır tam aranan konu yok. çünkü eski ödevde fotoğraf lazım olmuştur ve arkasındaki bilgi önemsiz görülerek o fotoğraf oradan alınmıştır. ileride ansiklopedide sadece yazılar olacaktır.
annemin neslidir.
aba-ari ari-bal bal-böc böc-çiz çob-düm dün-fos fot-hal... diye giden serinin anlamını bilir bu nesil. aralarında gereksiz bir biçimde bunu ezberlemiş olanlar da vardır.*
bana mı seslendiniz? elinin altında internet olup ta bilgilenmeyen nesile sitemkarım sözlük.
Benim neslimdir. Ben küçükken bir şey araştıralacağı zaman açılırdı ansiklopediler on saat aranırdı sayfa sayfa. Bir de güncel olmama durumu vardı tabi. Mesela ansiklopedi 1990 basımı diyelim, sen 2000 yılındaki bir araştırmayı oradan yaptığında olmuyordu. Şimdi ki nesil şanslı arkadaş, internette istemediği kadar çok bilgiye ulaşabiliyor insan.
hazırcı olmayan nesildir.

(bkz: ödevini internet kafeciye yaptıran öğrenci)