ilyada 

kapat
  1. troya savaşının dokuzuncu yılının bir bölümünü anlatır.achilleus ın agamamnon la başlayan köle hatun krizi ve akabinde achilleus un savaştan çekilmesi,patroklos un hektor tarafından öldürülmesi,achilleus un dönüp hektor u şikeyle mağlup etmesi ve paralelinde yunan tanrılarının düzüşüp,entrikalar çevirip kavgalar etmeleri gibi olayları barındırır.
    #452822 (Disco Inferno, 23.07.2006 16:38)
  2. (bkz: görsel ilyada)
    #1023237 (amanbenburadakalmisim, 19.12.2006 21:14)
  3. Homeros'un Yunanca ilias adını taşıyan destan ilyan ya da Troya olarak anılan kentin destanıdır. Konusu Troya Savaşı olmakla beraber hem bu savaşın kısa bir dönemini kaplar, hem de Troya söylenceleri diye andığımız büyük bir söylence ve masal çemberinin küçük bir bölümünü içine alır: Akhilleus'un Akha ordularının başkomutanı Agememnon'a karşı öfkesi ve bu yüzden savaşı bırakıp barakasına çekilmesiyle başlayan destan Akhilleus'çarpışması, onu öldürmesi, ölüsünü Troya surları çevresinde arabasıyla sürüklemesi ve sonunda insafa gelerek Hektor'un ölüsünü babası kral Priamos'a geri vermesi ile biter. 24 bölümlü, 16.000'i aşkın dizeli bu koca destan Troya savaşının 9. yılında tam 51 günlük bir süreyi kapsar. Destanın 24. bölümü el yazmalarında Yunan alfabesinin harfleriyle gösterilmiştir.
    #1886252 (DeLi BLuE, 08.07.2007 21:58 ~ 22:00)
  4. koroglu'nun "silah icat oldu, mertlik bozuldu" sözünü alıyorum buraya. neden? destan söyletiyor bunu. türkçeye azra erhat ve mutlu olmak varken şiirinin ve şiir kitabının sahibi, nazim hikmet hayranı a kadir tarafından çevrilen ilyada destanında koca koca denizlerde yıllarca yaşamış kaslı cengaverler bir adam gibi kavga edemezler. bir adam kargı sallar, mesela aşil - bilindik bir örnek olsun diye - , dersin ki kargı adamın midesini deşip atacak.

tam dediğin gibi çıkacaktır ki bir tanrı ya da tanrıça gelir, ölecek kişiyi alır götürür. bu, ya yakışıklı oğlanlara tutkun afrodit, ya bilge athena ya da savaşçı ares'tir. bir adam gibi kavga edemezler, zevkle birbirlerinin böbreklerini deşeleyemezler. demek istediğim " yat kalk zeus'a dua et " arkadaş.
    #2225077 (zinani, 29.08.2007 21:43)
  5. " söyle tanrıça söyle, peleusoğlu achilleus'un öfkesini söyle " diye başlar. dakika bir gol bir, aşil'in haşinliğine vurgu. the simpsons'lardaki homer ile karıştırılmaması gereken homer, hemen destanın öklitini vermiş.
    #2357038 (zinani, 21.09.2007 22:48)
  6. dede korkut hikaysesinde gecen tepegoz ile bu destanda adı geçen adını unuttuğum (sanırım odiseus'tu)yaratığın tıpatıp olmasını gördüğümüz hikayeler bütünü. demek ki anadolu kültürü ile trakya kültürü eskiden beri benziyor birbirine.
    #2357099 (darwen, 21.09.2007 22:53)
  7. troy filmine esin kaynağı olmuş epik şiirdir.
    homeros muhteşem yapıtına noktayı, "işte böyle yapıldı atları iyi süren hektor'un cenaze töreni" dizesiyle koymuştur.
    #2357195 (oyuna devam, 21.09.2007 23:04)
  8. homeros un truva savaşının 9.yılının 51 günlük kısmını anlattığı vahşet dolu destanı.
    #2413489 (sudancikmisbalik, 02.10.2007 00:33)

© 2008 - uludağ sözlük

ilyada başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. ilyada ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ilyada nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» ninjutsu » memati bakisi » selena vs kurtlar vadisi » kork bizden » camii manzarali ogrenci evi » haber sicmak » yildiz teknik universitesi » karti bankamatige kaptirmak » fenerbahce kupasi » yaran entryler » gimenez » desmodus rotundus » turk uz butun baslardan ustun olan baslariz » oyla beni oyla beni oyla beni » galatasaray in ambleminin cakma oldugu iddiasi » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » ahmet karayay » ask yaslandirir » basri » solo test » 10 ekim 2008 ankara depremi » coleslaw » iskur bana is bul » yer yarilsa da icine girsem denilen anlar » numaranizi arkadastan aldim » ruyada entry girmek » ask susturur » beirut » sonraki blog » disturbia » aciyi ellerinde buyutmek