bugün

O insanlarin bizi ne kadar sayip bayramlarimiza saygi gosterdiginin ifadesidir. Bayrami kutlamaya gelirken elinde 1 kutu cikolata ya da tatliyla gelir. Tatli yenilir tatli konusulur o insanlarla.
dinler ve kültürler arası hoşgörünün ifadesidir. ne onlar hristiyanlıklarını kaybeder ne biz müslümanlıktan çıkarız.
(bkz: herkesin dini kendine)
önemli olanın inasanlık olduğunu bir kere daha göstermektir.
tevazunun bir eseridir. Aferindir.
moderasyonun kurban bayramını kutlamaması, moderasyonumuzun hristiyan olmadığını gösterir.

arife kutlamaz, kandil kutlamaz... neyi kutlucanız lan it! * *
müslümanların hristyanların bayramını kutlamaması densizliğine bakılırsa utanılması gereken hoşgörüdür.
yılbaşında evlerine çam ağacı diken müslüman evlatların kutlamalarının yanında lafı olmayan davranış biçimidir. herkesin tuttuğu kendine durumudur.
bizim de onların noel, paskalya gibi bayramlarını kutlamamız boynumuzun borcu.
(bkz: şaka lan şaka)

bi sıralar istanbul bakırköy'de bir apartmana taşındık.10 dairelik apartmanda hoşgeldiniz ziyaretine bir hanım abla elinde çikolata paketiyle geldi.hoş sohbet ettik, gitti...

gel zaman-git zaman apartmanda sadece o aile ile ziyaretleşiyoruz.diğer denyo komşularımız biz selam etmesek selam bile vermezdi.bu görüştüğümüz aile de ermeni gavuru çıkmaz mı? yıkıldık ulan.
(bkz: şaka lan şaka)

bizim millet laf sırası gelince mangalda kül bırakmaz. komşuluk, komşu hakkı, komşun açken yatma-uyuma diye.ulan ne uyuması, ölsek haberleri olmaz.
en görkemli kutlamalar noel için yapılırken, "işte biz böyle hödük bir topluluğuz, onlar şöyle asil biz şöyle odunuz" demek için kasılmamalıdır.
onlar bizim bayramımızı kutlarken içki içiyorlar mıymış? diye bir soru getirir akıllara
bizimkiler kitapta gayrimüslimlerle muhabbet kurmayın yazmasına rağmen 'dinler arası diaolog' diye bir şeyden bahsediyorlar bunu biliyoruz değil mi? karşı taraflarda bu dialoğun diğer yanı yani onlarda bu dialoğun içindeler ve dolayısı ile müslümanlarla yakınlaşma içindeler.

bir hristiyan ve yahudi belki bundan 100-200 yıl önce müslümanlara kin doluydu tıpkı müslümanların da onlara olduğu gibi. şimdi de böyleleri var ama genelde tahsili düşük kimselerde var. yani eskisi gibi din alimleri birbirilerine nefret kusmuyor.

nedeni ise şu;

günümüzde dinler tehlike altında. inanç azalıyor bugün estonya'nın yarısından fazlası bir dine inanmıyor, fransa'da ateist oranı çift hanelerde. eh şimdi din alimleri de bunu görüyor. ortak noktalar da var. mecbur birbirleri ile yakınlaşıyor. aaa bak şu noktada buluşuyoz diyor, 'sonuçta başkasına inanan hiç inanmayandan iyidir' diyorlar.
hristiyanlık veya herhangi bir inanışa düşman gözüyle bakılan ülkemize fazla gelecek durum.
Bu hafta arkadaşlarla Sultanahmet'e gitmeyi düşünüyoruz ve içimizde 2-3 adet de başka dine mensup kişi olacak. Onlar bize saygılı biz onlara saygılı gayet güzel geçinip gidiyoruz. Olması gereken de bu, hoşgörü.