bugün

diğer adıyla Pitüiter bez, beyin tabanında sellar çukurda (sella turcica) yer alan ve sella diafram ile çevrelenmiş endokrin görevleri olan bir yapıdır.*
(bkz: hipofiz bezi)
biyoloji dersi değişmez sınav sorusudur. uzun uzun anlatılır nasıl çalıştığı, neyi kontrol ettiği filan ama asla tam puan alınamaz unutulmuştur kesin bir şeyler bu işlevsel bezin görevlerinden.
şimdi hep birlikte seni seviyoruz hipofiz.
vücuttaki hormonlardan tutun vücut sıcaklığına , solunumun düzenlenmesine kadar neredeyse herşeye maydanoz olan önemli bir salgı bezidir.
endokrin sistemi kontrol eden bez.
Hipofiz, beynimizde bulunan bir içsalgı bezidir; böbreküstü bezi, tiroit, yumurtalık (ovarium) ve erbezi (testis) gibi, her biri birer içsalgı bezi olan organların fonksiyonlarını yönetir. Hipofizde bir bozukluk oluşmaya başladığında, ilk işlem kaybına uğrayanlar seks hormonlarını yönetenlerdir (gonadotrop hormonlar). En hayati olanlar, sonuna kadar korunurlar (böbreküstü bezi ) üreme fonksiyonlarını yerine getirmeden yaşayabilir, ama böbeküstü bezi fonksiyon bozukluğunda kan basıncı çok düşer vücuttan devamlı tuz kaybeder ve kan şekeri çok düşer. Bu durumda vücut enerjisiz kalır.

*
*
*
gebelik döneminde iki katına kadar büyüyebilen bez.
ektoderm kökenlidir.
beynimizde bulunan iç salgı bezidir. nohut büyüklüğünde ,pembe renkli bir endokrin bezdir. ön ve arka hipofiz salgısı yapar. ön lobundan salgıladığı hormonlara 'adenohipofiz' hormonları denir. ön hipofizden 6 tane salgı yapan hormonları vardır. Büyüme Hormonu(STH), Tiroit uyarıcı hormon(TSH), Adenokortikotropik hormon(ACTH), Folikül uyarıcı hormon( FSH), Lüteinleştirici hormon(LH), Prolaktin(Lüteotropik hormon=LTH) salgıladığı hormonlardır. arka lobundan salgıladığı hormonlara 'nörohipofiz' hormonları denir. arka hipofizden iki tane salgı yapan hormonları vardır. Antidiüretik hormon(ADH=vazopressin), Oksitosin salgıladığı hormonlardır.