bugün

diskografisi

Petra Scandali 1994 (demo)
The Human Abstract 1995
Artificial Emotions 2005
Equivoke 2008

şeklinde olan teknik death metal grubu. rusya'nın scrambled defuncts ile birlikte teknik death metal alemine kazandırdığı en önemli gruptur.
kendisine dair kesin bilgiler bulunmayan ama döneminde(15 ve 16. yy) ünlü hollandalı ressam.

eserlerine bakınca aklıma faust geliverir.

büyük adamdır, vesselam.

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
15. yy'da yaşamış hayranlık uyandıran ressamdır. Ahlakla ilgili olarak bu ressamın ilginç yanı dinin etkisinin azaldığı bir çağda yaşadı. hep din olmadan ya da daha az olduğunda topluma ne olacağını merak ediyordu. Ve böylece ünlü resmini yaptı: ''Dünyevi Zevklerin Bahçesinde''. oysa Bazıları bunu Düşüş'ten önce insanlık veya Düşüş olmadan insanlık olarak yorumladı.
resim sanatında triptik olarak bilinen yani yanyana dizilen ve biriyle ilişkili üç ayrı tablonun çiziminde son derece ustadır. figüratif resmi oldukça farklı ele aldığı ve - bana göre- erken bir sürreal sürecin de uygulayıcısıdır. resimlerinde kullandığı konular ve kişiler bu anlamda hayli ilgi çekicidir.

bosch'un yaşadığı dönem düşünüldüğünde çağının çok ötesinde olduğu su götürmez bir gerçektir. asıl üzücü olansa kendisine ait bir günlük veya notlarının bulunamamış olmasıdır.

hep bosch ile mehmed siyah kalem arasında bir bağlantı kurarım. bu bağlantının nedeni de ikisinin sanatlarında irdeledikleri konular ve çağlarının ilerisinde oluşlarıdır.
En beğendiğim ressamların başında geliyor, bu yıl bir çok resmini prado müzesinde görmem de beni ayrı bir etkiledi. Sadece dünyevi zevkler bahçesinde bile herkesin kendinden bir şeyler bulması ya da herhangi baska bir sanat daliyla resimlerini yorumlamak mümkün hatta bir cok edebi eser icin de gecerli...
bir rönesans ressamı.

eserlerinde dini konulara yer vermiştir fakat alışılmış rönesans kompozisyonlarının ve anlatımının da dışına çıkmıştır. genellikle merkezi kompozisyonları, geriye doğru perspektifi ve sadeliği seven rönesansın aksine bosch, eserlerinde karmaşık mekanları, abartılı yüz ifadelerini ve adeta üst üste dizili figürleri kullanmıştır.

çağdaşlarına kıyasla dini konuları ele alış biçimi farklıdır. şehveti sembolize eden imgeleri, grotesk figürleri ve sihirbaz tablosunda göze çarpan din adamı göndermeleri, bosch'un kendi döneminde tam olarak anlaşılamamasına, hatta bazıları tarafından sapkın olarak nitelendirilmesine sebebiyet vermiştir.

sayfa sayfa irdelenebilecek triptiklerine rağmen kendisiyle ilgili yazılı-çizili neredeyse hiçbir şey bırakmamış, dolayısıyla şifreli de olsa yazıp çizen, eskizlerini saklayan çılgın da vinci kadar bilinmemiş, popi olamamıştır günümüzde sevgili bosch.
Kabuslarım gibi eserleri olan hollandali ressam. Baktikca kendi bilincaltimi izliyormusum gibi hissettiriyor.

görsel
görsel

The seven deadly sins (detail)
Christ's descent into hell (detail)
15. ve 16. yüzyıl Hollandalı ressam.