doğru önermedir.

sırf bu yüzden insanlar saçma sapan bölümler okuyup işsiz kalıyor. Sonra üniversite mezunları işsiz.

40 kişilik üniversite sınıfından 15 yetkin kişi çıkması şans değildir. olması gerekendir. geri kalanlar mı? Diplomalı cahil...
yüzde yüz haklı görüştür. herkes üniversiteye gitmemelidir ara eleman ihtiyacı giderilmelidir. elbette cahilliği alacak eğitim şart fakat ara eleman denen kısımda doldurulmalıdır. işin aslı şu her işi yapana hakkını saygınlığını adam gibi verirsen dert kalmaz. doktor diye çok saygı gösterip atıyorum fırıncı diye ezersen bu ülkede bir şey olmaz. avrupa'da öğretmenim dersen yüzüne bakmazlar ama su tesisatçısıyım dersen zanaatkar olduğun için saygı görürsün. asıl mesele burada.
ilber usta yine dokturmustur. Kesinlikle katiliyorum dediklerine. Hatta bir keresinde okulumuz degisim programinda gelen bir ogrenciye ne olmak istiyorsun diye sordugumuz da marangoz cevabini vermesi bizi sasirtmisti ama sasirmamamiz gerektigini ilber usta cok guzel aciklamistir.
ilber hoca'nın sonuna kadar haklı olduğu önerme.

bir kere de yanıl be adam !
sohbette hoca'nın köylülük ve kasabalılık ayrımı beni daha çok etkiledi. diyor ki: köylülük yok bu memlekette üretmeyen devamlı tüketen kasaba zihniyeti var. herkes memur olmak istiyor. kimse zanaatkar olmak istemiyor.
(bkz: türkiye nin üniversite çöplüğüne dönmesi)

yıllardır söylüyoruz.

plansız programsız devam ediyor. her yere eğitim fakültesi diye bir bina yapıp içine sıradan akademisyenleri dolduruyorlar. adına eğitim diyorlar.

işveren de aynı bok. her sike üniversite mezunu diye yazıyor. ne yapacaksın lan üniversite mezunu adamı.

sistem olduğu gibi yanlış olunca herkesin okumak istemesi yanlış değil mecburiyet. kimseyi okumak istiyor diye suçlamak aptallıktır. imam hatipleri kurtarmak için meslek liselerine önem vereceğiz yalanı da ortaya çıkacak merak etmeyin.
fasist tavir. sana mi soracak millet. sen niye usta olmadin madem.
kendisini ilber hocayla bir tutan cahillerin "sen niye usta olmadın madem?" diye atarlanmasına vesile olan ilber hoca tezidir.

yahu tarih bölümünü bitiren kıyamet kadar insan var ama ilber ortaylı gibi olabilen kaç kişi var?

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lber_Ortayl%C4%B1

kafası bu kadar basan bir insan neden usta olsun? bu ülkenin sorunu, insanlarının önemli bir bölümünün haddini bilmeyi reddetmesi... cahilin cumhurbaşkanlığı makamına layık görüldüğü bir ülkeden normaldir tabi...

usta olanlar üniversite sınavlarında iyi puan tutturdular da birileri bacaklarından mı çekti? hem herhangi bir beceride usta seviyesine varmak da bir meziyettir. "niye usta olmadın?" diye aşağılamak yanlış...
ilber ortayli tarafindan yapilmis yerinde tespit. ayrica anatema içerisinde fasist bir tavir asla içermemektedir. kendisi ne kadar elitist bir tarihçi olsa da, sezarin hakki sezara. herkesin üniversite okumaya çalismasi ve sonrasinda kendi alaninda is bulma çabasi toplum dinamiklerini kökünden sarsiyor. bir örnekle açiklayayim. bir arkadasim X üniversitesinde türkiyede çok fazla is alani olmayan bir bölüm okudu. her sene sadece 2-5 arasi kadro açilan bir bölüm. ve bu bölüm her sene yaklasik 500 kadar mezun veriyor türkiye çapinda. mezun oldu 2 sene önce KPSS ye girdi kendisi, çünkü mantik devlete kapagi atip hayatini garantilemek. eyvallah diyecegim bir sey yok, her koyun kendi bacagindan. ama sorun surdaki, KPSS den iyi bir puan almis olmasina ragmen atanamadigi için çok sinirli sisteme. ama haksiz, sebep? çünkü senin amacin eger devletten kadro almaksa, devletin en çok kadro açtigi ve kolay atanabilecegin bir bölümden mezun olacaksin. 250 kisiden 1 kisinin kadro alabildigi bir bölüm okursan o is zor. ha akademik devam eder, sirket kurar, özel sektör dener o ayri mesele amenna. ama bir sey yapacaksan amaçlarinla yöntemlerin çelismemeli. yoksa kaybedersin. aynisi üniversite okumakla da alakali. üniversiteyi sadece aileni tatmin etmek diploma sergilemek için okuyacaksan yapma. bosu bosuna kontenjan kaplamis insanlarin ve kendinin zamanini bosa harcamis olursun. onun yerine sevebilecegin bir sey yap, hem daha mutlu olursun hem daha basarili. yoksa o kadar çok var ki, tarih okuyup satis elemanligi yapan, biyoloji okuyup tiyatro yapan, isletme okuyup garsonluk yapan, makine mühendisligi okuyup dershanede hademelik yapan, maden mühendisligi okuyup kahvalti salonu isleten. bunlar sadece benim bildigim bir kaç örnek. tabi burada suç sadece fiili gerçeklestiren insanlarda degil, sistemde iyilestirme yapmayan devlettedir ayni zamanda. sen eger toplum birimlerinde ne kadar neye ihtiyac duyuldugunun arastirmasini yapmadan, sadece nam olsun diye üniversite kurup kontenjan açarsan, bütün atanamayanlar da gelip senin anana bacina bela okur tabi. iyi toplumun anahtari iyi egitimden geçer. ama sunu anlamak gerekir üniversiteler egitim degil, agirlikli olarak ögretim sunan ve arastirma yapilan kurumlardir.
Üniversite sadece öğretim vermez. Üniversite askerlik gibi bireyleri hayata hazırlar. insanların ufkunu açar. Bakış açısını geliştirir.
Ne yoksa gitmeyenin ayağına üniversite mi gelecek.
Bu ulkenin nalbura, boyaciya, borekciye, pasta ciraginada ihtiyacida var.
her ile üniversite kuran zihniyet okumalı bu yazıyı.

2006 ile 2009 yılları arasında sanki arkadan atlı koşturuyormuşcasına üniversite olmayan illere alel acele üniversiteler kurdular, o üniversitelerin çok azı belini doğrulttu, bir çoğu şu anda perişan durumda, ya öğrenci bulamıyorlar yada kaliteli eğitim veremiyorlar.

zamanında dedik, yeni üniversite yerine mevcut üniversitelerin sorunlarını giderin diye, hep "sen ülkeni sevmiyorsun, yapılan hizmetlere karşı çıkıyorsun..." dediler, aha da şimdi o arkadaşları göreyim ben...
Yerinde tespit. Kimileri ilber ortayliya tuzu kuru demiş. Tuzu kuru olmayan, sırf üniversite adı altında dokuz eylulun imyosuna kendini itelemis biri olarak katılıyorum.

Benim dile yeteneğim vardı. Bu kadar kasıp yıllarca sene kaybettim. Noldu universiteliyiz. Ama bu kadar sene dil ogrenseydim su anki halimden cok daha vasifli olacaktım. Ben de farkındayım ama her yer *üniversite mezunu aranıyor* dedikçe biz özverili davranamayiz. Aileler de.
haklı beyan, herkes üniversite okursa kim çomar olacak?
Tam tersi yaşanan durum.

Kendim üniversite mezunu değilim ama dışarıya baktığım zaman nice üniversite mezunu genç böyle işlerde calışıp, parası var diye kendini fasülye gibi nimetten sayan çomarlara hizmet ediyor.

Bence insanlar ne iş yaparsa yapsın iyi bir eğitim almış olmalıdır.
işinin ehli üniversite mezunu bir tesisatçı olmak tercihim olurdu herhalde.

Her meslek grubuna saygı duyarsanız insanlar kompleksi için eğitim almayı bırakıp gerçekten üretmek ve çalışmak eğitim almaya çalışacaklardır.