bugün

yazarın doğru önermesidir.

solculuk diğer görüşlere daha ılımlı bakıp çizgilerinin sağlam ama kimsenin canını yakmıyacak derecede insancıl olmasıdır.

kemalizm ise biraz daha sert ve gerekirse lenin hesabı can yakıcak derecededir.

ha ama her iki görüşte şakirt düşünce derneklerinden iyidir.
27 mayıs ürünüdür.
ya solculuğu ya da kemalizmi bilmeyen insandır. ha chp solcu diyorsanız, ağzım dışındaki bir çok organımla gülebilirim size o da ayrı tabi.
solcu olmak kelimesinin kökeni araştırmak gerek tabi bunun için. ama genel itibariyle solcu; geçmişten günümüze türkiyede sosyalizm yelpazesindeki düşünceleri savunan insanlar için kullanılır. bu yüzden hem solcuyum hem kemalistim demek yanlıştır. bunun ayrımını yapamayan insan sayısı oldukça fazladır. *
mustafa kemal yürüşü düzenlediği için deniz gezmiş'de solcu olmayabilir mesela.ama yok idam sehpasında '' yaşasın marksizm-leninizm'' demişti bu güzel insan.demek istediğim bu değerlendirmeyi 68 gençliği üzerinden yapmayın.çünkü örnek verilen dönem tam olarak ideoloji ayrımının yapılmadığı hatta karma denilecek bir dönem.
ülkemizde gayet normal bir siyasi görüş içerisinde olan insandır. bizim halkımızın solculuğu kemalizmdir, sağcılığı da dinci olmaktır. ülkemin her şeyi arabesk olduğu için yadırgamamak gerekir solcu ne demek sağcı ne demek bilmeyen adamı...

hee bu arada solcu, sosyalizme yakın olan insan demek değildir.

edit: solcu ya da kemalist değilim. siyasi görüşüm çok merak edenler için söylüyorum; vuvuzela.
kıblesi güne göre değişen, politikası bir gün amerikancı diğer gün islamcı dün liberal bugün muhafazakar öğle arasında ulusalcı olan görüşün takipçileri, oturmuş atatürk ün sosyal devlet politikasına gönderme yapıyor. insanda değil utanma, ar damarı var mı diye sorarlar. hatta böyle yüzsüzlüğü çocuklar görmesin diye sokakta maskeyle bile dolaştırmazlar. devir değişti tabi. (bkz: haysiyet ve şeref için beğen i tıklayınız)
nane limon
vay solcuya nane
kemaliste limon
vurun kahpeye.

etikete aşırı vurgu, sınır perestlik, böler.
insanlık suçu hariç,
fikirlerin kardeşliği.
kuran çarpsın siyasetten anlamıyorsunuz bu ülkede hem leninist hemde kemalist olunabilir
(bkz: evella sosyalist olmalı maddeyi anlamalıyız).
ideoloji karmaşası yaşıyordur.
ulasal devrim diye bir şey vardır.
dini devrim diye bir şey de vardır.
ama bunlar sol değildir.
millet sadece devrimi sol yapar zannediyor.
ama alakası yok devrimi her görüş yapabilir.
ancak şurda sıkıntı var, sol' un devrim anlayışı farklıdır.
ve kemalizm sol' la uzaktan yakından alakası olmayan bir düşüncedir.

ayrıca şunu da belirteyim.
komünizm veya kapitalizm gibi köklü düşünceler karşısında.
bu ülkeye özgü ve yab boz fikirler, fikir bile değildir.
(bkz: ilyas salman)
(bkz: cehape)
öyle bir şey yok kemalizmle solculuğun ekonomik görüşleri farklıdır.
aynı kişi chp'nin bir sol partisi olduğunu düşünmektedir.
Ercan bölükbaşı'nın yazısından alıntı yaparak başlayacağım: "baştan söylemek gerekiyor. Bu yazı "atam gel bizi kurtar" diyenleri yada "bırakın o faşisti" diyenleri mutlu etmek için yazılmadı. Tarih dışı bir yaklaşımla mustafa kemal neylerse güzel eyler demeyecek, devrimci bir dönüşümün mimarını katliamlardan ibaret gösteme düzeysizliğinden uzak duracağız. Türkiye'de devrimi arayanların, kendi ülkelerinin tarihine nasıl bakmaları gerekiyorsa mustafa kemal'e öyle bakacağız. Yanlışlarını, zaaflarını gözden kaçırmadan; katkılarının hakkını vererek..." (bkz: Yeni yazılar şubat/mart sayısı)

Başlıyorum

Mustafa kemal'i ve onun yaptıklarını tamamiyle elimizin tersiyle isterek solcu veya sosyalist olamayız.

Bu konuyla ilgili 8. entrynin sahibi gibi arkadaşlar yüzünden sol görüşe sahip olmak hiç bir zaman yeterince anlaşılamıyor. Ya sen beynini buzlukta mı saklıyorsun bu nasıl bir zihniyet ? bu ülkenin solu kemalizm sağı dinci demiş. ulan adama sorarlar kardeşim ülkücüler ne ? faşistler ne ? sosyal faşistler ne ? oportünist ler ne ? orta yolcular ne ? cahillik abidesi yorumlar yapmayın biraz okuyup araştırın.

Açıklıyorum.

Mustafa kemal'in bu ülkeye katkıları yadsınamaz. Ümmetci bir imparatorluktan cumhuriyete geçiş yapmıştır. Emperyalist ve kapitalist ülkelere karşı ülkede yaşamakta olan ve ezilen halkı örgütlemiş, savaş vermiş ve kazanmıştır. Mustafa kemal'in bu eylemi aydınlanmacı bir harekettir ve çok net bir şekilde söylüyorum "devrim"dir. Evet doğru okudun "devrim." Fakat şunu unutmayın bu bir "sosyalist devrim" değildir. Ümmetçiliğe, gericiliğe, bağnazlığa, yobazlığa, emperyalizme vurulan bir darbedir fakat vurulan her darbe yapılan her devrimin ardından kurulacak olan düzen sosyalizm olmayabilir. Bu durum devrimi ortaya koyan ve öncülüğünü yapan kadroyla alakalıdır. Mustafa kemal sosyalist veya komünist bir dünya görüşüne sahip bir insan değildi. Bunu mustafa kemal dönemin meclis zabıtlarında, 15liler olayında (bkz: türkiye komünist partisi) gayet net bir şekilde komünizmi savunmadığını belirtir. Bu demek değildirki biz sosyalistler veya komünistler bu yüzden mustafa kemal'i elimizin tersiyle iteceğiz.

Bakın size biraz sosyalizmin temelinde yatan olgulardan bahsedeceğim. Sosyalizm ekonomik, siyasal, sosyal, dini, hukuki, ailevi, devlet yapılanması ve başka birçok açıdan yorumlanabilir. Ancak hangi alanda olursa sosyalizm temelinde her zaman ilerici devinimlere sahip cıkar. Gericiliğe ise hayatın her alanında karşı çıkar. Dolayısıyla her türlü şartta ümmetçiliğe, bağnazlığa ve gericiliğe darbe vurmayı bu düşünceleri yıkmayı, sosyal adeletsizliğe her alanda darbe vurmayı, sınıf ayrımını ebediyen ortadan kaldırmayı kendine amaç edinir. Bakın işte bu konularda mustafa kemal'in düşünce yapısıyla "sol" görüşün ne kadarda benzediğini görüyorsunuz.

Peki sonra ne oldu ? Mustafa kemal'in düşüncesiyle sosyalizm anlayışının birbirinden ayrılmaya başladığı nokta devrimden sonraki kısımdır. Sosyalizm devlet organının sönümlenmesi ve ortadan kalkmasına giden yoldaki ilk adımken, mustafa kemal'in düşünce yapısında devlet örgütlenmesinin ortadan kalkması hiçbir zaman yer almadı. Mustafa kemal ekonomik kalkınmanın yolunun liberal sistemden geçtiğini düşünürken sosyalizmde üretim araçlarının kollektifleşmesi vardı. Sosyalizm özel mülkiyeti ortadan kaldırmayı hedef edinirdi ama mustafa kemal'in düşünce sisteminde böyle bir amaç hiç olmadı.

Sonuç olarak mustafe kemal sosyalist değildi ancak sosyalist düşünebilmeye katkı sağladığı bir gerçek.

Sözün özü bu ülkede mustafa kemali görmezden gelerek solcu olunamaz. Ancak mustafa kemal'in düşünce sistemini tamamiyle benimseyen kişilerede tam olarak sosyalist denemez.

Şimdi akıldan yoksun yorumlarınızı burdan silin ve gidip biraz okuyup öğrenin.
Güzel insandır evet efendim. Aşktır aşk.
Pkk mı solcu olan hdp mi? Kemalizm bal gibide soldur.bu ülkede devrimi gerçekleştiren adama sahip çıkmıyorsanız kemalizmin sol olup olmadığınıda tartişamazsınız kusura bakmayı. Sosyal demokrat olmak sağcılık mı?.
Not: kemalizmi sağ sananlar neden uğur mumcu ilyas salman deniz gezmiş gibi insanları solcu olduğunu kabul ediyosunuz. Bu ne yaman çelişki anne.
benim tespitim bu yanlış olabilir sadece solcu değil hepsi yani yobazı dahil mevzu bahis kürt oldumu hepsi kemalist.
Hem solcu hem atatürkçüyse işin içinde bir tutarsızlık vardır. Ya solculuğu bilmiyordur ya da atatürkçülüğü.
olmayan insandır. çok farklı kulvarlar.
Solcu atatürkçü olamaz. Kızılların ideolojilerini benimseyenlerin atatürk'ü sahiplenmeye çalışması ile sözde aydın kesimin sahiplenmeye çalışması komiktir. Aydın halka inmediği için öyle çıkar işte bayburttan %80. Halka önce kendi benliğinin farkındalığını yaratmalı türk harsını hakim kılmalıdır. Araplaşmış dincilerin vereceği oy bellidir.
Son Başbuğ Türkçüdür. Kemalist Türkçü olmalıdır. Aksi halde bu özentilikten ve ahmaklıktan başka birşey olmaz.
Sol ideoloji marksist-leninist bir ideolojidir ve bu ideolojinin temel gayesi komünizme ulaşmaktır. ulaşma aşamasındaki ilk safha da proleterya diktatörlügüdür. yani sosyalist ekonomiyi kurmak ve korumak için proleterya diktatörlügü şarttır. batıyı degil, kendi öz kültürünü yaşatmaya calışır. bu ideolojide her millet kendi kaderinin tayinini belirleme hakkına sahiptir. ayrıca anti emperyalisttir.

kemalizm ise bir burjuva ideolojisidir. Temel gaye bir burjuva toplumu yaratmak ve kapitalist ekonomiyi kurmaktır. batıcıdır ve ulus devlet modeliyle de icindeki hic bir millete kendi kaderini tayin hakkı vermez ve milliyetçiliğin had safhada olduğu bir ideolojidir. anti emperyalisttir ancak küreselleşen dünyada olusturdugu burjuva sınıfının emperyalist devletlerin tek sözüyle calkalanacagı hesap edilememistir. misal: abd başkanının attıgı tek bir tweetle piyasalar alt üst olabiliyor.

Yani buradan cıkacak sonuc sudur: iki ideolojinin tek ortak noktası anti emperyalist olmalarıdır. bundan dolayı hem kemalist hem solcu olunmaz kardeşim.
Tokat manyağı yapılmalıdır. Acımayın.