bugün

Yeni bir araştırma, hakarete uğramanın yarattığı şokun güzel gözler karşısında duyulan mutluluktan neden daha etkili olduğunu açıklığa kavuşturdu. Buna göre hakaret içerikli sözlere maruz kalmak beyinde daha fazla aktiviteye neden oluyor. Hollandalı dil araştırmacısı Marijn Struiksma ve meslektaşlarının yürüttüğü çalışmada beynin hakaretlere, iltifatlara veya nötr sözlere nasıl tepki verdiğine odaklanıldı.

görsel

Hakaret içerikli sözlerin katılımcıların zihinleri üzerindeki etkisi, beyindeki elektriksel aktivitenin ölçülmesiyle değerlendirildi. Benzer şekilde, katılımcıların iltifatlar karşısındaki beyin aktivitesi de elektrotlar aracılığıyla ölçüldü.

Hakaret karşısında beyin aktiviteleri son derece hızlı ortaya çıktığından, araştırmacılar ağır sözlerin beyinde "tokat etkisi yarattığını" ifade etti. Ayrıca saldırgan ifadeler, ne sıklıkla duyulduklarına bakılmaksızın, deney boyunca beynin dikkatini çekmeye devam etti.
otizmde bu elektrik aktivitesi zaten bozuk oldugundan bireyden tepki alamazsiniz.
cok guzel bir sey gorup mutlu olmak gibi ya da bir insanin kizgin ofkeli oldugunu yuz ifadesinden anlayamamak gibi.

yasla birlikte o elektrik aktivitesinin zaten eskisi kadar iyi calismadigini dusunuyor ayrica hakaret eden kisinin de oneminin oldugunu dusunuyorum.
umursamamak kendinden vazgecmis olmak major depresyonu olan birine istedigin hakareti et tepki vermemesi beklenir. ama bir sizofren haddinden fazla hatta hakaret olmayan bir kelimeyi bile hakaret olarak algilayip asiri bir tepki verebilir. dogru bir tepki vermesi beklenmez.
dehb olan bireyler cok telaslidir hakaret ve guzel seylere yanlis tepkiler verebilir.
bana kalirsa hakaret ve icerigi belli bir yastan sonra hatta kendini savunma mekanizmasi yorulup eskisi kadar tepki vermiyor.
herhangibir mental sorunun oldugu anlamina gelmez.
sevdigin kediyi gormek gibi anlik mutluluklar disinda.
Bazı olayları beynimizin fiziksel acı olarak algıladığını duymuştum. Doğruluk payı var demek ki.