bugün

kendi camiasında the hurd olarak bilinen artık developinginden vazgeçilmiş işletim sistemi. os xin derive edildiği mach microkernelini kullanacaktı. kernel server gibi olacak, mimari de bildiğin client os tadında olacaktı. bu da kernelin küçük ve efektif ve güvenli ve güçlü olacağı ve modüler olacağı anlamına gelmekteydi elbette.

temel mantık microkernel dizaynının device driverlar için user spacede çalışacak serverlar gibi olacağı idi. ama pratikte mach kerneli beklenen performansı hiç bir zaman gösteremedi, buglardan geçilemedi gitti kaldı derken ne olduğu hala belirsiz.

bu sonucun sebebi belki de; linux oldu çünkü stallman hurd çalışmaları sırasında ortaya çıkan linuxa yaklaşık 1000 adet gnu tool port edip linuxa kayınca sadece kernelle ilerleyemeyeceği kesinleşmiş oldu the hurdün.

windowsun mavi ekranı, linuxun kernel panici varsa hurdün de; hopeless situation hatası kaldı yadigar.

anlayacağınız hala development iddiası var olsa da hayallerde kalmış bir işletim sistemidir. çok şeyi değiştirebilirdi.

http://www.gnu.org/software/hurd/
debian abandon etti kendi hurd çalışmalarını tarih hatırlayamıyorum şimdi.

o değil de anasını satayım ne hurdmüş ya, * herhalde en son 4-5 sene önce hurd ile ilgili bir karşılıklı çevirmişliğim vardı, birşey oldu ise bile yeni bilmiyorum aslında o konuda.
Linux gibi monolotik ya da mach gibi hybrid çekirdeğe sahip olamayan (bkz: microkernel) üzerine kurulmuş gnu çekirdek tasarısıdır. 1984 yılından beri kararlı sürüm çıkartılamamıştır