bugün

karbon döngüsü için çok önemli olan zımbırtı.genel olarak bitkilerin kendi bünyesindeki klorofil ve güneşten gelen ışık(başka ışıklarda olabilir) vasıtasıyla 6 co2* ve 6 h2o* molekülünü birleştirerek bir c6h12o6* ve 6 o2* üretmesi olayıdır. geceleri fotosentez yapamayan bitkilerin yatak odasına konmaması ise birçok test sorusunun esas konusu olmuştur.
Besin elde etme adına gerçekleşen bütün bu kimyasal süreç Fotosentez olarak ifade edilir. Fotosentez için en temel şart, ışık ve ısı dır. Bitkiler ışık olmadan asla yaşayamazlar...
dünyaya onları katleden biz insanların bol bol soluyup rahatça yaşamaları için oksijen pompalayan bitkilerin ve bazı klorofil barındıran tek hücreli canlıların güneş ışığının ve suyun da yardımıyla gerçekleştirdikleri ve hem besinlerini sentezleyip hem de bizlere solumak için oksijen ikram etmelerini sağlayan kimyasal reaksiyon.
bana içime çektiğim her nefeten dolayı bir bitkiye muhtaç olduğumu hatırlatan şey...
Fotosentez, bitkilerde ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesidir.

Yeryüzündeki her canlı, metabolizma etkinlikleri için gerekli olan enerjiyi temelde üç yoldan sağlar.

Fotosentetik organizmalar, ışık enerjisinden yararlanarak enerjiyi depolarlar ve organik bileşikler üretebilirler.

ilk kez 1771 yılında Joseph Priestley, bitkiler tarafından dışarı verilen oksijenin hayvanlar tarafından kirletilen havayı temizlediği fikrini ortaya atmıştır. Daha sonra 1779'da Jan Ingenhousz havanın temizlenmesinin yeşil bitkiler tarafından ışıkta yapıldığını açıklamıştır. 1804 yılında De Saussure fotosentez esnasında eşit hacimde CO2 ve O2 alış verişi olduğu, buna benzer eşit hacimde bir gaz alış verişinin solunum esnasında da meydana geldiğini ileri sürmüştür. Yirminci yüzyılın başlarında tek hücreli yeşil su yosunlarında (Chlorella vulgaris) fotosentezle ilgili araştırmalar Warburg tarafından yapılmıştır.

Genel Fotosentez denklemi:

nCO2 + 2nH2O + Işık enerjisi - (CH2O)n + nO2 + nH2O
Ancak heksoz şekerleri ve nişasta ana ürünler olduğundan, genelde aşağıdaki spesifik (basit) denklem fotosentezin ifadesinde kullanılır: 6CO2 + 12H2O + Işık enerjisi - C6H12O6 + 6O2 + 6H2O + 673 Kalori

Havadaki karbondioksit güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür. Karbon kullanıldıktan sonra ortaya çıkan oksijen ise havaya bırakılır. Bitki daha sonra besine ihtiyaç duyduğunda bu karbonhidratlarda depoladığı enerjiyi kullanır. Bu bitkilerle beslenen canlılar da bitkide bulunan karbonhidratlardan enerji ihtiyaçlarını karşılarlar.

Fotosentez olayının meydana gelebilmesi için gerekli olan maddeler, ışık, klorofil, karbondioksit, canlı organizmadır.
--spoiler--
efenim öncelikle böylesine müstesna bir mevzuu da sözlü muhakeme vesilesi ile acizane fikirlerimi almanızdan mütevellit bizzat kendi şahsım adına ububatı bul buluğ cevcefesinde gayrisaffi millihasılai... efenim fotosentez allah üteala nın...
--spoiler-- *
(bkz: ata demirer replikleri)
tek hücrelilerin dışındaki tüm organizmalar.
yalnızca bitkiler için değil, aynı zamanda dünyadaki tüm canlılar için yaşam sürebilmenin ve besin ğretebilmenin ilk adımı olan fotosentez, yeşil bitkilerin yapraklarında olan kimyasal bir değişim.
olabilmesi için; klorofil, karbondioksit (havadan), su (topraktan), ve güneşten gelen ışığının enerjisine gereksinimi varır. bunlardan biri bile eksik olrsa fotosentez gerçekleşmez.
gerçekleştiğnde ise besin olarak glikoz, atık olarak oksijen ortaya çıkar.
fotosentez sırasında sudaki elekronlar ışık enerjisinin yardımıyla eneri açısından fakir olan co2 mokülüne aktarılır ve enerji bakımınan zengim şeker (glikoz) molekülü oluşur.
bitki gün boyunca hem ssoluyup hem fotosentez yaparken iki yönlü bir oksijen ve karbondioksit akışı gerçekleşir.
bitki gece boyunca soluk alıp verir ama fotosentez yapmaz. oksijeni alır ama dışarı vermez, karondioksidi ise dışarı verir, içeri almaz.
neyseki bitkiler solunum sırasında ürettiklerinden çok daha fazla karbondioksiti fotosentezde kullanıyorlar ve fotosentez yaparken soluma sırasında kullandıklarından çok daha fazla oksijen üretiyorlar. böyle olmasaydı, bizim ve tüm hayvanların soluması için atmosferde yeterince oksijen bulunamazdı.
var mıdır diyordum, varmış.

[null http://2.bp.blogspot.com/...2534o/s320/fotosentez.JPG]
ygs 2012'de 1 soru çıkacak fen bilimleri konusudur.
9. nesil yeni yazar hoşgelmiş.
sözlüğe bomba gibi girmiştir takipteyiz fotosentez.
tantuni tarikatı üyesi yazar kardeşimiz ayranı köpüklü yeşilliği bol olsun.
Bitkilerin üretici olarak adlandırılmasına neden olan kimyasal reaksiyon. Ayrıca sadece bitkilerin bu reaksiyonu gerçekleştirdiği ve bu nedenle olsa gerek havadaki oksijenin tamamını bitkilerin ürettiği düşünülmektektedir yanlıştır. Tek hücreliler ve algler de fotosentez yaparlar hatta oksijen üretiminin büyük çoğunluğu alglerindir
sözlüğün adaletsizliğinden dem vurup elveda diyen yazar. tanımam çok ama üzüldüm nedense.
Küçük yeğenin yaptığıdır.
Nerdeyse hiç yemek yemeyen, abur cubur tüketmeyen yeğenin, nasıl büyüdüğünü tartışırken, dedenin şahane açıklamasıdır.
- Fotosentez yapıyor benim torunum. Karışmayın!!!
yasamin gerekliligidir.
ateist, satanist rounder mafyası tarafından üretilmiş safsata.

(bkz: fotosentez saçmalığı)
görsel