bugün

havadaki oranının %20,78 olduğu renkiz, kokusuz gaz.
Yeryüzünde bulunan en bol elementlerden biri olan oksijenin atom numarası 8 olup, bileşiklerinde - 2 değerlik alır.

Oksijenin diğer elementlerle oksit oluşum reaksiyonlarının çoğu ekzotermiktir ve dışarıya ısı verir. Oksijen, flordan sonra elektronegativite değeri en yüksek olan elementtir..

Oksijenin 16O, 17O ve 18O olmak üzere üç tane doğal izotopu vardır. Tabiatta oksijen diatomik yapılı olarak O2 molekülleri şeklinde bulunur. Oksijen gazı molekülündeki bağı koparmak için yüksek enerji gerekir (494 kJ/mol). Bu sebeple oksijenin reaksiyonları yavaş ve yüksek sıcaklıkta gerçekleşir.

Oksijen NŞA renksiz kokusuz bir gazdır. Soğutulduğunda mavi renkli bir sıvı hâline gelir. Normal şartlarda (0 C ve 1 atm) bir litre oksijenin kütlesi 1,43 gramdır. Aynı şartlarda 1 litre hava ise 1,29 gramdır.

Normal koşullarda oksijen gazı suda çözünür. 0 C ve 1 atm basınçta 1 litre suda 31 mL oksijen gazı çözünür. Bu miktar da sudaki canlıların yaşaması için yeterli bir miktadır. Suyun soğukluğu arttıkça suda çözünen oksijen miktarı da artar. Sıvı oksijen çok zayıf olarak mıknatıs tarafından çekilir. Bunun sebebi oksijen molekülünde çiftleşmemiş elektronların bulunmasıdır.

Oksijen, solunum yapan canlıların hayatının devamı için gerekli olan bir elementtir. Solunum yoluyla akciğerlere alınan oksijen kandaki hemoglobinlerle birleşerek oksihemoglobin bileşiğini oluşturur. Bunlarda kanla birlikte vücuttaki en küçük hücrelere kadar nüfuz ederek vücuttaki proteinleri ve yağları yakar. Canlılar için gerekli enerji böylece sağlanır.

Oksijen, anaerobik ortamda (oksijensiz) yaşayan bazı bakteriler hariç canlı hayatının devamını sağlar. Oksijen gazı, güneş ışığı ile birlikte suda bulunan zararlı bakterileri yok eder. Kullanma ve içme suları zaman zaman havalandırılır. Böylece havanın oksijeninden istifade edilir.

Elementel oksijen, asetilen kaynakçılığında yüksek sıcaklık elde etmek için, hastanelerde nefes zorluğu çeken hastaların solunumuna yardımcı olmak için oksijen çadırlarında; oksitleyici gaz olarak, füze yakıtlarında kullanılır.
yakıcı gaz
yakıcı olduğuna bir türlü inanmak istemediğim elementtir.ama ilk okulda öğretmenim yanan mumun üstüne bardağı kapatınca inanmak zorunda olduğum gerçektir.
antalya'da bir bar *
3. nesil yazar. hoşgelmiş.
(bkz: lisedeki biyoloji ve kimya öğretmenleri)
bkz:okşjen
cumartesi günü, kutu kutu baklava yiyoruz zirvesi. düzenleyeceğimiz. * tatlı sever yazar.
bir kaç kez aynı başlığa aynı entry girecekken benden hızlı davranan nesildaşımdır. *
aynı nesilden olduğum ve aydınlı olmama takılan * yazar. *
yer kabuğunda yaklaşık %47
yer kürenin tamamında yaklayış %25-30 bulunan elementtir.
avro* işareti vurmadan ukte düşmeyen yazar. yanılıyor da olabilirim tabii.
3.nesilin dikkat çeken yazarlarından biri. yazdıklarını dikkatle takip ediyorum. 500. entry için de ayrıca kutluyorum kendisini.
(bkz: objektif yazarlar)
kesinlikle cok kaliteli bir yazar. ciğeri bes para etmez ırkcı yobazların yüceltilebildiği su sözlük ortamında kıymeti bilinmeyen bir emekcidir.güzel yazılarının devamını sabırsızlıkla bekliyoruz..
verdiği ukte'lere hayran olduğum yazar.
kişisel sebeplerden dolayı* bundan sonra uludağ sözlükte "vend avesta" kullanıcı adıyla entrylerine devam edecek yazardır.
kanın açık renkli olmasını sağlayan gazdır.
4.nesil yazar. hoş gelmiş olsun.
artık güneşten de elde edebilen gaz.
*Boğaziçi ve Sabancı Üniversitesi mezunu iki arkadaş, Türkiye'nin en büyük şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemini kurmayı başarmışlar.bu sistemi kurmakla, 10 günde 2.1 ton karbondioksidin atmosfere salımını önledikleri gibi, 5 ağacın verdiği oksijeni de sağlamışlar. Güneş enerjisinden elde ettikleri hidrojeni otomobil yakıtı olarak da kullanabilen Enis Fakıoğlu 2004'te Sabancı Üniversitesi Malzeme Mühendisliği'ni, Murat Deligöz ise aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü bitirmiş. kurdukları 30 KW gücünde bu sistemin, orta büyüklükte 20 villanın tükettiği enerjiye eşit olduğunu belirtmişler.*
dünyanin en değerli madde, gaz i diyelim. maddesidir. ama bazilari bu hergün her sn. bedavaya aldiği $eyin değerinin ne kadar farkinda ? bu da tarti$ilir.
bundan sonra entry'lerini takip edeceğim yazar.
müzik zevkini takdir ettiğim yazar.

(bkz: #2191629)
4. nesil kaliteli yazar.
sanırım aynı liseden mezun olduğumuz 4. nesil yazar.

edit: aynı liseden mezun değilmişiz.
azı karar, çoğu zarar bir gaz.
güncel Önemli Başlıklar