--spoiler--
atom maddenin en küçük yapıtaşıdır önermesine elektron proton ve nötronların atomdan daha küçük olmasına rağmen halen bu önermeyi doğru saymaları.
--spoiler--

işte benim gençliğimi çürüten budur.

bir de bu konuyu bazen kimya, bazen fizik dersinde gördüğümüz oluyordu, neden diye sormaya korkuyordum. harbi neden?

ayrıca fizik öğretmeninden öğrendiğim bilgi ile matematik sorusu çözdüğümü bilirim. iki derste de aynı konuyu görüyorduk nadiren de olsa.
mor değil ama çizgiler. olsun.

görsel
makara problemlerinde ağırlıklarının ihmal edilmesi.
dinamik sorularında sürtünmenin ihmal edilmesi.
çeşitli ihmal etmeler sonucu oluşan durumdur.

- sürtünmesiz ortam asla olamayacaktır. sadece çok aza indirilebilir. fakat sürtünme de fizik kurallarıyla bulunmuştur.
- ideal gaz uzay boşluğunda oluşabilir.
- makara ağırlığı ağırlıksız ortamda iş yapabilir. ama illa da fizik deneyi yapıcam diyorsan * ağırlıksız ortamda zemini mıknatıslı, cisimleri demirden, makara ve çubuğu tahtadan yaparsın. al sana mükemmele yakın fizik deneyi. *
- anlamadım bunu dostum.
- boru hacmi ihmal edilmeden de yapılabilir. ince hesap yaparsın yeter.
- ilkokuldan sonra fizik görmeyenlere olayı en kolay şekilde anlatabilmek için bu tanım yapılmıştır. proton ve nötrondan daha küçük parçacıklar vardır. maddenin en küçük yapıtaşı demelerinin sebebiyse atomun maddeyi madde yapmasıdır. yani maddeye özelliğini kazandıran anlamlı bir parçacık olmasıdır. bahsedilen atom altı parçacıklarından daha küçük parçacıklar olup olamayacağı bilinmemektedir. görüşüm her zaman daha alt parçacıkların mümkün olduğudur.
- araç sağlamsa ve sabit 50v den biraz daha büyük bir hızla ilerleyen büyük bir duvara çarpıyorsa mümkündür.
- uzay boşluğu en güzel yalıtım yeridir. madde olmadığı için ısıyı iletecek parçacık da yoktur.

gördünüz mü biraz kafa yorunca her şey açığa kavuşuyor.
lise fiziği içi doğru önermedir.
ama ileri fizikte işin içine türev, integral, limit, bilmem kaçıncı dereceden denklemler girince ideale çok yakın hatta çoğu zaman ideal hesaplar yapılır hesaplar yapılır.

şimdi sen en son lisede gördün tabi fiziği. bok atıp duruyorsun.

ayrıca büdün nesneler serbest düşmeye bırakıldığında önce bir miktar hızlanır daha sonra sabit bir hızla düşmeye devam eder. bu elma için de senin gibi armutlar için de kar ve yağmur damlaları için de aynıdır.
roberto carlos'un barthez'e golü.bırakın fizik kuralını, top yuvarlakdır kuralını bile hiçe sayar.
"her şeyin bir kanuna göre işlemesi" doğru olan önermedir.
Aslinda hic bir seyde aykirilik yoktur. Fizik kanunlarinin cogu enerji ihmalleri yapilarak gelistirilmistir ki, zaten dunyadan bir haber olan gerizekali gencligi biraz bilgilendiriken yormayalim diye. Surtunmeyi de makaranin kutlesini da hesaplamak istersen gel yapalim, ogretirim ogretmesine de ananiz aglar...
yağmur damlalarıyla ilgili soruda ortam koşullarını saymazsak demezseniz zaten o soru gider.ortam koşullarını saymayı sonradan öğrenir genç beyinler.
düşen herşey hız kazanır, elma, armut vs..., ama yağmur damlaları, kar bu kurala uymazlar, düşerken hız kazanmazlar durumuyla örneklendirilebilecek hadise.
kuralların gerçek hayatımızda bir işe yaramadığının kanıtıdır.