bugün

Allah'ın yolundan çıkan kişilerdir ve ikiye ayrılırlar:

1. Kafir fasıklar Allah'a ve peygamberlere inanmazlar. Allah'ın doğru yolundan çıkıp sapkın yollara girerler. nitekim rabbimiz buyurur: "o ise cinden olduğu için Rabbinin emrinden dışarı çıkmıştır." (kehf sûresi, 57'nin bir kısmı)

2. Facir fasıklar içki içeri haram yer, zina yapar ve diğer hususlarda Allah'a isyan eder. ibadet yolundan çıkar, mâsiyet yoluna girer. fakat Allah'a ortak koşmaz.

Kafir fasık ile facir fasık arasındaki fark şudur: kafir fasık ölmeden önce imana gelip tevbe etmedikçe affa uğrama şansı yoktur. Facir fasık ise ölmeden önce tecbe ederse affedilme ümidi vardır. çünkü nefsin şehevi hevâ ve hevesinden ileri gelen her günahın affedilmesi umulabilir. kibir ve gururdan ileri gelen bir günahın ise affedilme ümidi yoktur. iblis'in günahının aslı kibirden idi. *
allah'ın emirlerine aykırı davranan, günahkâr, kötü huylu, kötülük yapmayı alışkanlık hâline getiren kimselere verilen ad.

türkiye'deki iyi niyetli müslümanların veya müslümanlığı öğrenmek isteyenlerin başındaki en büyük bela. ''biz de müslümanız'' şeklinde yaklaşıp da aslında olmayanlar, hatta bir kısmı kendi de farkında olmayanlar.

en çok sığındıkları kalıplar, islam hoşgörü dinidir , dinde zorlama yoktur, benim dinim bana senin dinin bana ve bunlar gibi bir çok hadis ve ayetlerin anlamlarını değiştirerek, daha önceden bunları tefsir etmiş islam alimlerini hiçe saymalarıdır.

fasıklarla ilgili birkaç ayetten örnek verecek olursak:

"andolsun ki biz sana apaçık ayetler indirdik. bunları fasıklardan başkası inkar etmez"
(bkz: bakara 99)

"işte rab olmaya en layık olan rabbinin şu sözü (azabı) küfür ve inat içinde olan o fâsıklar için öyle sabit olmuştur. gerçekten onlar iman etmezler"
(bkz: yunus 33)

"eğer allah'a, peygamberine ve ona indirilene iman ediyor olsalardı, onları (kafir ve müşrikleri) veli edinmezlerdi. fakat onlardan birçoğu fasık (allah'ın emrinden ve imandan çıkmış) kimselerdir''
(bkz: mâide 81)
(bkz: fasıklar ölmez hücre bölünmez)
"fâsıkla, kötü kimse ile arkadaş olmaktan sakın. çünkü o, çok değersiz bir şeye seni satar.”

hz.ali(r.a)

ne güzel demiş, peygamber, gerçektende öyle, fasık dünyalık şeylere düşkün olduğundan küçük bir dünyevi menfaate seni satar onu tercih eder. bu hep böyledir hayatlarınızı bir yoklayın.
kalbi katılaşmış günah işleyicisi.
(bkz: fısk eden)
mutezile'nin tamamı -esamm hariç- fasıkın mümin olduğunu kabul etmiyordu. ne mümin ne kafir sayıyordular.

menziletun beyne'l-menzileteyn [iki yer arasında bir yer]
Fısk ve fasık kelimeleri Kur'anı Kerim'de toplam 54 yerde geçer. Kur'an, bazı yerlerde fıskı iman; fasığı da mü'min karşıtı bir anlamda kullanmaktadır (32 Secde, 18). Bazı yerlerde ise dinin emirlerine itaatin karşıtı olarak geçer (49 Hucurat, 7, 11). Fısk ve çoğulu füsuk kelimesinin geçtiği yedi ayette Müslümanların muhatap alındığı görülür. Bu ayetlerde büyük günahların işlenmesinin, dinin emir ve yasaklarına aykırı davranılmasının kastedildiği görülür.

Yani genel kanı, fasığın iman dairesi içinde olduğu merkezindedir. Yalnız, unutulmamalıdır ki fasık olan mü'min, eksik imanlı, kamil olmayan bir mü'mindir; böyle bir mü'mine dindar, muttaki, muhlis (ihlaslı) gibi sıfatlar verilemez. Fısk ile küfür arasında bir yakınlık vardır.

Fasığın tanımı hakkında çeşitli tarifler bulunmakla birlikte, terim olarak "haktan sapan, Allah'ın emirlerine itaatten ayrılan asi mü'min veya kafir" diye tanımlanabilir. Bazı ayetlerde Yahudiler, Hristiyanlar, müşrikler ve münafıklardan söz edilirken çoğunun fasık olduğu bildirilir (Mesela, 2 Bakara, 99; 3 Ali imran,110; 5 Maide, 47, 59). Diğer bazı ayetlerde ise fısk ve füsuk mü'minlere nispet edilir (2 Bakara,197, 282; 24 Nur, 4).

Mutlak fasık, ilahi emirlere hiçbir noktada itaat etmeyen ve her bakımdan asi olan kimsedir ki buna kafir denir. Mü'min fasık ise, iman esaslarını tasdik ettiği halde tembellik, gaflet ve şehvet sebebiyle ilahi buyruklardan birine itaat etmeyen kişi olup sadece bir veya birkaç noktada fısk içinde bulunur. Sünni alimlere göre fasık mü'min, işlediği günaha göre kısas, had, ta'zir vb. cezalara çarptırılır. Tövbe etmeden öldüğü takdirde, durumu Allah'ın iradesine bağlı olup, O dilerse doğrudan doğruya veya şefaatçilerin şefaatiyle onu affeder, dilerse cehennemde azaba uğrattıktan sonra cennete koyar. ilahi emirler, iman ve amel olmak üzere ikiye ayrıldığına göre ikisine de uyan kamil mü'mindir; ameli eksik olan ise fasık mü'mindir. Zira fısk, daha çok amelle ilgili bir kavramdır.

Fasık, dinin emir ve yasaklarını hafife alacak derecede günaha dalar, tevil edilemeyecek şekilde fıskını izhar ederse küfre düşmesinden korkulur; böyle bir kimse bazı alimlere göre kafir olur. Fısk, imandan küfre geçişin bazen kuvvetli bir tehlike halini alabildiği hassas bir nokta oluşturabilmektedir. Bütün bunlarla birlikte islam alimlerinin büyük çoğunluğu fıskı, kebair (büyük günahlar) işleyerek Allah'a itaatten uzaklaşmak diye tanımlar ve fasığı inkara sapmadığı sürece mü'min sayarlar. Dini ıstılahta fısk, genellikle "imandan çıkarmayan" yasaklanmış eylemler anlamında kullanılmıştır.

edit: imla.
müslüman olduğu halde dinden uzak yaşayan kişi.
Arapça "Fe-Se-Ka" kökünden gelmekte olup ism-i fâil kalıbındandır. Lügatta, çıkmak manasına gelir. Daha özel bir anlam ile "olgun hurmanın kabuğundan dışarı çıkmasına" denir. Istılahta ise, Allâh'a itâati terkedip O'na isyâna dalmaktır. Yani kısaca ilâhı emirlerin dışına çıkmaktır.
Genel olarak fıskı üç grupta toplamak mümkündür:

a. Günâhı çirkin olarak kabul etmekle beraber bazan günâh işlemek.

b. Yapılan bir günâhı ısrarla yapmak.

c. Günâhın çirkin olduğunu inkâr ederek bu günâhı işlemek; bu küfrü gerektiren bir durumdur; bu noktada kişinin iman ile, din ile ilişkisi kesilmiş olur (Elmalılı, a.g.e., I, 282).
Sıçan anlamına gelir. Arapça’da ilk kelime anlamı sıçandır. Çok beliğ bir ifadedir gerçekten bu tipteki insansılar için sıçan kelimesinin kullanılması.
Kuran in siddet politikasindan nasibini alan tanimlamadir.

Islam a gore Fasiklar oldurulebilir.
(bkz: sir camel drunk)
Dine uygun yaşamayan insan.
sık kullanılan bir eşşek ismi.

edit: kafanın iyiliğine parallel olarak fıstık diye okumu$um.
Millette kasık kemiğine fasık kemiği denilmesine sebep olan laf.
Açıktan günah işleyen, haramdan kaçınmayan buna rağmen kendini müslüman addeden kimseye denir.
Sözlükte bolca bulunur bu tiplerden, bu ibnelere biz aktroll diyoruz.