bugün

eski insanların güzel kız tanımı/tanımlarıdır.

örneğin amcalar, süt gibi hatun, bacakları sütun gibi, memeleri daş gibi, dudaklar kiraz, yanaklar elma falan derler;

teyzeler ise, maşallah bir içim su, fındık ya da hokka gibi burnu, kutu gibi ağzı var, hanım hanımcık güzelcecik kız derler.
kapıdan yan giriyor diye överlerdi gelinleri. şişman , yapılı , koca götlü gelini sevme haliydi.
selvi boylum al yazmalım.
endam. yani fiziki güzellik. fiziki güzellikten kasıt ise dolgun meme, kalça, kılsız bacak... ama her kapı oraya çıkıyor and - am.
namus ehli kızlardır.
Eskilerin güzel kız tanımı bence yüzünde değil içindeki güzelliktir. Çünkü bence en güzel en saf sevgi eski dönemlerde daha iyidir ve güzel kız tanımı iç güzellik olarak algılanır.
at gibi hatun diyen tikky den iyi olan tanımlardır.
dedemin anlattığına göre o gençken bunlar şapka takarmış, yüzlerinin bir kısmını örtermiş bu şapkalar, eldiven giyerlermiş. çok bilgililermiş.
tabi ki dedeme şimdi mini etek boyuna göre ölçüldüğünü söylemedim.
yemekte salça, kadında kalça.

kadın dediğin ele avuca gelmeli.
diikat cekici bir güzeliği var ise eskiler genellikle adinin yaninda bir ikinci ismi yakiştirip. ''yösme'' yani; güzel alımlı anlamina gelen bir yakiştirma isim ile seslenmeyi tercih edilirdi. bu kelime daha sonra dan başkalşım ve değişime uğrayarak günümüze yosma adi ile gelmistir .şimdiki zaman da daha cok oynak olarak nitelendirilen bu sözcügün temelinde yatan yan anlamlardan birisidir
eskiler daha çok eski tarihin modanın olmadığı dönemin etkilerini yansıtırlar ki halen köylerde genci yaşlısı balık etli tombul ele avuca gelen yazın saran kışın ısıtan hatunlara bayılırlar. zayıf hatunlara hastalıklı ya da veremli gibi bakılır tercih sebebi sayılmaz. eski heykellere bakılırsa internetten genelde dombili göbekli hatunlar olduğu görülür.
anneannemin tarifine göre; "elli ayaklı, kollu bacaklı" olan kızlardır.
(bkz: nefes alsın yeter) abazalık her çağda vardı dostlarım.