bugün

unlu filozof.en unlu eseri ronesans felsefesi adli eseridir.gyorgy lukacs la surekli atismistir.

Not:zibende ye tesekkurler
1918'de yayımladığı ütopyanın ruhu adlı eserinden sonra çıkardığı umut ilkesi'nde şöyle der:

"düşsel olmayanla, umudun aynasında gerçekten mümkün olan ne ki var, marx'a doğru yönelirler ve dünyanın sosyalist oluşumu için işe koyulurlar. her zaman farklı bir biçim taşıyacaktır bu ve durumu da uyarlanabilir haldedir. böylece, umudun inşası, ona şimdiye kadar bir düş olarak, pek yükseklerde bir şeymiş gibi bakmış insanların inşasına gerçekten katılır. daha güzel bir yaşamın düşleri, her zaman mutluluğun gelişiyle sorgulanmıştır; ve yalnız marksizm bu kapıyı açabilir. bunun pedagojik planda da bir sonucu olacak, öznel ve nesnel öncüllerden yola çıkarak, yaratıcı marksizme yeni bir yaklaşımın yollarını döşeyecektir."
Genç yaşta sosyalizmi benimsemiş ve Georg Simmelle Weber'in öğrencisi olmuştur, en çok inanç sorunu ve Ütopya konusu üzerinde durmuştur. Ortodoks Mark­sizmin baş hedeflerinden biridir, ütopyaların hep varolduğunu ve varolması gerektiğini öne sürmüştür. Ona göre, bir sosyal ütopya, yabancılaşma olmak bir tarafa, insanın bilinçlenmesine yardımcı olan en önemli temel olup, ona bütünsel bir tarih gö­rüşü kazandırır. bu bağlamda, tarihin sonunun gel­diği tezine, insanlığın mevcut durumunun olumlanmasını talep ettiği için, bir burjuva sapkınlığı olduğu gerekçesiyle şiddetle karşı çıkmıştır. Bloch'un buna karşı getirdiği al­ternatif bir umut ilkesi, daha iyi bir dünya, baskı ve sömürünün olmadığı bir dünya imkanını içeren bir gelecek felsefesidir. *
o yazdığı rönesans kitabını hiç kullanmadığım sol elimle yazmazsam neyim_
*
Alman filozofu. Genç yaşta sosyalizmi benimsedi. 1915 te isviçre’ye kaçtı, orada Prusya militarizmine karşı olan bir mizah gazetesinde çalıştı. Almanya’ya döndükten sonra nasyonal sosyalizmi şiddetle eleştiren yazılar yazdı, bunları “Erbschaft dieser Zeit” (Bugünün Mirası, 1935) adlı bir kitapta topladı. Bu nedenle sürgüne gönderildi; ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Bertolt Brecht ve Thomas Mann ile birlikte bir yayınevi kurdu. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Frankfurt’ta Goethe Üniversitesi profesörlüğü teklifini geri çevirmesi ve Leipzig’de Karl Marx Üniversitesi felsefe profesörlüğünü kabul etmesi büyük gürültü kopardı. Orada “Das Prinzip Hoffnung” (Umut ilkesi, 1954-1956) adlı en önemli yapıtını yayımladı. Bloch, 1957 de revizyonistlikle, 1959 da ise gençliği baştan çıkarmakla suçlandı. 1961 de Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ne geri dönmeyi reddetti. Thübingen Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Stalinizm’e karşı çıkarak “ütopyalar”ın her zaman varolduğunu ve bunların gerekli olduklarını öne sürdü.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...loch-ernst/#ixzz2ORfujrNE
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar