bugün

istanbul kökenli ve 1911 Hayfa Tulkarem doğumlu Ekrem Akurgal istanbul Erkek Lisesi'ni bitirdiğinde, edebiyatçı, yazar olmak istiyordu. 5-6 öyküsü o yıllarda gazetelerde yayınlandı. Fakat bu uzun zaman devam etmedi. oysa mesleğinde dünya çapında ses getiren birçok kitaba imza atmıştı.
Ekrem Akurgal, liseyi bitirdikten sonra bir yıl Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Hukuk Fakültesi'nde okurken istanbul Erkek Lisesi, 1930-31 mezunlarından üç talebesini Avrupa sınavlarına aday gösterdi. Ekrem Akurgal da bu üç talebeden biriydi. Ekrem Bey arkeoloji okumak istiyordu ve sınavı kazandı.
Tarih bölümünü kazanan 6 öğrenciyle beraber 1932'de Almanya'ya gönderildi. Almanca öğrendikten sonra bir yıl süreyle Berlin Üniversitesi'nde, 1933 yılından 1940 sonlarına kadar da, ünlü arkeolog Gerthard Rodenwalt'ın yanında klasik arkeoloji öğrenimi gördü. Ayrıca Hans Ehelolf'un yanında gönüllü olarak üç sömestr boyunca Hitit çivi yazısı öğrenmeye çalıştı. Yine program dışı olarak Klaffenbach'ın yanında dört sömestr boyunca Hellen Epigrafisi seminerlerine katıldı.
Lykia kabartmaları üzerine olan doktora tezini Temmuz 1939'da bitirerek dekanlığa verdi.
1 Ocak 1941'de Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde asistan olarak göreve başlayan Akurgal, aynı yıl doçent oldu. Ekrem Akurgal 1941'de hem askerliğini yapıyor hem de üniversitede ders veriyordu. Bilimsel çalışmalar için ortamı sağladıktan sonra 1948'de kazılarına başladı ve 40 yılı aşan bir süre içinde smyrna, phokaia, Daskyleion, Pitane ve Erythrai kazılarını gerçekleştirdi.

bir sürü kitap yazdı sonra, 4 dilde basılan kitaplar.. ordinaryüs idi.. 1 kasım 2002'de onu tanıma isteğimi bilemeden yaşama veda etti..
(bkz: arkeolojinin duayeni)
gavur ekrem derlerdi kendisi için. allah rahmet eylesin yine de, nadir bilim insanlarından sayılırdı.
Tübitak popüler bilim kitapları serisinden çıkmış Anadolu Kültür Tarihi isimli kitabını okurken bir kez daha takdir ettiğim bilim insanı, büyük arkeolog. Kitabın ilk sayfalarından birinde de çok şirin bir fotoğrafı vardır.
şehir efsanelerine göre ekipçe girdikleri bir lokantada beğenmediği bir yemek için: "bunu köpekler bile yemez, asistanlara verin şunu" diyen bir duayendir.
izmir'in kuruluş yeri olan tepekule'yi (Smyrna) ortaya çıkaran arkeologdur. ayrıca adına bayraklı topsahası mevkiine bir yaşam parkı yapılmaktadır.
ordinaryustur. türkiye'de ender yetişen bilim adamlarının en iyilerindendir. tabi ki ateisttir.
ordinaryus sıfatının 1981 yılında kaldırılmış olması sebebi ile ordinaryus olamayacak kişidir. ateist kısmı o sebepten önem teşkil etmez.
ateist ve dünya çapında bir bilim adamı olması elbetteki bazı çevreleri* rahatsız etmektedir. sonra da müslümanlar bilime düşman değil, e bu nasıl sevgi mümin?

ordinaryus sıfatının resmi olarak kullanılmaması sıfat olarak kullanılmayacağı manasına gelmez, günümüzde hala bilimsel derece belirtmek için kullanılmaktadır.
Türk klasik arkeolojisinin babasıdır, (bizzat Atatürk tarafından Almanya ya gönderildiğini duydum) ege üniversitesinde arkeoloji okumuş/okumakta olan hemen hemen herkesin en az bir kazı dönemi bulunduğu phokaia kazılarını başlatan duayen adamdır. son öğrencilerinden Ömer Özyiğit halen prof. dr. statüsüyle Phokaia kazılarını sürdürmekte ve ege üniversitesinde ders vermeye devam etmektedir.
Tüm kitapları tekrar basılıyormuş!

http://goo.gl/emk1xs