bugün

son günlerde ali babacan ve zafer çağlayandan sıkça duyduğumuz söz. 2 yıl önceki krizden etkilenmedik ama bu kriz türkiyeyi de vurabilir diyolar. akp hükümeti milletten bu kadar oyu ekonomi ve sağlıkta iyi olduğu için alıyor. eğer ekonomi aksarsa hayatta bu kadar yüksek oya ulaşamaz. zaten eğitimde çok kötü akp bir de ekonomi bozulursa hem vatandal hem de akp hükümeti çok sıkıntı yaşar.
altının bu kadar yükselmesinden, borsanın bu kadar çöküşte olmasından mütevellit gelinen nokta.

görmemek ya da anlamamak için salak olmak lazım.

ispanya, yunanistan gibi ülkelerin iflasını açıkladığı bir dönemde hükümetin hala bu gerçeği inkar etmesi komik ötesi.

amerika'nın durumu zaten malum.

adı amerika değil de zamerika olsaydı çoktan batmıştı ayrıca bu da böyle biline.

neyse demem o ki allah sonumuzu hayır eyleye.

amin.
hükümetin bu gerçeği inkar etmediği kapıdaki krizdir. bakanlar uyarıyor kriz geliyor..
seçimlere kadar ülkemiz ekonomisini yere göğe sığdıramayanlar da kendileriydi. bir ay önce de hal böyleyken ekonominin iyi olduğunu söylediler kendileri. demek ki halkı aptal yerine koyan yalancılar tarafından kandırıldı bu %50.
ekonomik kriz kapıda değildir , bu uyarı aşırı tüketimin kısılması içindir ve iyi bişeydir. ekonomik verilere bakarsanız krizin bizi çok fazla etkilemeyeceğini görürsünüz.
bilmiyorsanız gidin ekonomi profesörlerini okuyun biraz.
(bkz: götünden sallamak)
götten sallamak da bir aheng işidir. iyi sallamak gerekir. yemi yiyecek nasıl olsa iki kişiden biri...
ihtiyaç duyulanın alınması ertelenmemelidir iç pazarda durgunluk 2-3 sene öncesini yaşatabilir.
aşırı tüketmek zarardır , kısılması iyidir. son yıllarda aşırı tüketimin yapıldığı 2 sektör var bunlar inşaat ve otomotiv , ekenominin iyi olmasından dolayı herkes ev ya da araba sahibi olmaya ya da ikincisini almaya çalışıyor ve bu da borçlanmaya sebep oluyor.
borçlanma ne biliyorsunuz =cari açık.

ayrıca irlanda krizi ile ilgili bi iki bişeyler öğrenin.


--spoiler--
Kriz öncesinde irlanda’nın anlamlı bir kamu açığı yoktu. Kamu borcunun milli gelire oranı da Maastricht sınırları içinde kalıyordu. Yani mali krizi popülist maliye politikaları ve sürdürülemez kamu açıkları tetiklemedi. Tam tersine, kamu maliyesini mali kriz bozdu. irlanda’nın sorunları tümüyle özel kesimin aşırı borçlanmasından ve bu mekanizmayı besleyen bankacılık kesiminin zafiyetlerinden kaynaklanıyor. ABD örneğini andıran şekilde, geri planda gayrimenkul fiyatlarının bir balon gibi şişmesi var. Küresel krizin de etkisiyle gayrimenkul balonu sönmeye başlayınca irlanda bankalarının özkaynakları hızla eridi. Bankaları kurtarmak için gerekli fonlar bütçe açığını ve kamu borcunu patlattı. Kriz geldi.

irlanda krizi önemli bir ders içeriyor. Eğitim, altyapı, bütçe disiplini, teknoloji politikası, doğrudan yabancı sermaye girişi vs. büyümeyi hızlandıran yapısal reformlar çok önemlidir; fakat mali istikrarın tesisine yönelik doğru para politikaları da en az onlar kadar önemlidir. iktisat politikası sorumlularının bu dersi iyice çalışmalarında büyük yarar görüyorum.
--spoiler--
Sadece Türkiye için değil; "kaotik" bir sürecin yaşandığı dünyada hemen hemen bütün ülkeleri bilhassa ticaret hacmi büyük olan, dünyanın büyük ekonomilerini vuracak bir kriz kapıdadır. Bu kaotik süreç aynen I. ve II. dünya savaşları öncesindeki sürece benzemektedir. Yarın ne olacağını kimse kestiremese de bu kaotik süreç, daha büyük bir kaosa evrilirken bunda ekonominin de en büyük sebeplerden biri olacağı aşikardır. 2010'lu yıllar herşeye olduğu gibi üçüncü bir dünya savaşına da gebedir.
dünyada beklenmekte olan krizdir. doların yükselişi ve borsanın düşüşü gözle görülür durumdadır. hisselerin toplu düşüşleri sermaye çıkışını düşündürmektedir. bankalar krizi bekliyor siz istediğiniz kadar "muhalifler bik bik" edin.
iki kelimeye bakar kriz dediğin.

(bkz: kriz var)
çözüm olarak tüketimin kısılması önerisini bir hükümet veriyorsa hala millet ayakta uyuyor demektir.

üretimi ve ihracatı artırmak için her desteği veririm demesi gereken hükümet, tüketimi kısın demekle kriz yaratalım demenin aynı şey olduğunu çaktırmamaya mı çalışıyor yoksa gerçekten anlamıyor mu muammadır.
demek istedikleri şu ki; bankalara borçlu vatandaşımız elhamdülillah kalmamıştır. çok harcarsanız banka borçları ödenemez sonra bu şişirme senaryo da bankalara ödenmeyen borçlar nedeniyle yavaş yavaş patlak vermeye başlar krizin eskiden beri var olduğu anlaşılır, siz yemeyin içmeyin banka borçlarınızı ödeyin, bunu ne şekilde yapacağınızı bilmiyorum ama yapın kardeşim diyerek tehditvari uyarı ayağına yatmaktır.
e hani büyüdüydü ekonomimiz büyüdüğümüz kadar küçülüveririz olmaz mı?

bu kayahan şarkısı da tüm halkımıza gelsin; e bebeğim eeee eee eeee....
gitmiş miydi ki sorusunu akla getirir.
akp iktidarda o gün bugündür kriz kapıda değil, vatandaşın cebinde.
olan yine bize olacak.
herkes kriz gelecek diyorsa kriz gelmez. yatırım zamanı şimdidir.
cari açığın kapatılması için fırsat olarak kullanılabilme ihtimali yüksektir.
fenada olmaz hani.
çok doğrudur. kriz kapıdadır. teğet geçen krizin aksine bu seferki başta kobiyi olmak üzere küçük büyük demeden tüm üretim şirketlerini hedef alıcaktır. avrupa birliğininin beyan ettiğine göre amerikanın parası doların tam olarak kaç adet olduğu bilinmemekte imiş, buna bağlı olarak doların euroya göre değerinin bilinmediğini savunuyorlarmışmış. kısacası petrolün varilinin euro ile satılmasını istemekteler. amerika ise üretim devi olan çini kiralık katil misali avrupaya açtı. günümüz üretim gücünü göz önüne alırsak ve çalışanların aldıkları aylık ücretleri şunu demek istiyorum aylık 50 dolara çalışan insanlar varken neden 1000 euroluk işçi tercih edilsin? çinin üretimin faktörlerinden daha fazla bahsetmek istemiyorum bilen gerçekten biliyor. neyse şudur ki çin, üretimi ile avrupayı ve bir çok ülkenin ekonomisini yok edicek. endüstrilerini iflas eşiğine getiricek demedi demeyin sayın seyirciler
Kısa özetle:imam hatipli bir cumhurbaşkanının ekonomide master yapmış merkez bankası başkanı ve ali babacanı azarlaması kadar saçma bu adam ne yapmaya çalışıyor

Bu adam bu ülkeyi kaçarak terk edecek artık işin içinden çıkamayınca

(Kalsın burda bu).
teğet geçer o kesin. aha buraya da yazdım işte.
Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olmasıyla eşdeğerdir.
Geçen aya göre faturalar filan uçuşa geçince insan kendini alevin dalgalanması hoşuna gittiği için ocağı açık bıraktığına o yüzden faturanın kabardığına inandırmak istiyor.
artık evimizde.
bilmediğimiz bir şeyden bahsetsek ? zaten canımız sıkkınken bildiğimiz şeyleri hatırlatmaya ne gerek var ?
bir gerçek. ancak hatırlatılması bir işe yaramıyor.
güncel Önemli Başlıklar