bugün

ekonomik kriz kapıda

aşırı tüketmek zarardır , kısılması iyidir. son yıllarda aşırı tüketimin yapıldığı 2 sektör var bunlar inşaat ve otomotiv , ekenominin iyi olmasından dolayı herkes ev ya da araba sahibi olmaya ya da ikincisini almaya çalışıyor ve bu da borçlanmaya sebep oluyor.
borçlanma ne biliyorsunuz =cari açık.

ayrıca irlanda krizi ile ilgili bi iki bişeyler öğrenin.


--spoiler--
Kriz öncesinde irlanda’nın anlamlı bir kamu açığı yoktu. Kamu borcunun milli gelire oranı da Maastricht sınırları içinde kalıyordu. Yani mali krizi popülist maliye politikaları ve sürdürülemez kamu açıkları tetiklemedi. Tam tersine, kamu maliyesini mali kriz bozdu. irlanda’nın sorunları tümüyle özel kesimin aşırı borçlanmasından ve bu mekanizmayı besleyen bankacılık kesiminin zafiyetlerinden kaynaklanıyor. ABD örneğini andıran şekilde, geri planda gayrimenkul fiyatlarının bir balon gibi şişmesi var. Küresel krizin de etkisiyle gayrimenkul balonu sönmeye başlayınca irlanda bankalarının özkaynakları hızla eridi. Bankaları kurtarmak için gerekli fonlar bütçe açığını ve kamu borcunu patlattı. Kriz geldi.

irlanda krizi önemli bir ders içeriyor. Eğitim, altyapı, bütçe disiplini, teknoloji politikası, doğrudan yabancı sermaye girişi vs. büyümeyi hızlandıran yapısal reformlar çok önemlidir; fakat mali istikrarın tesisine yönelik doğru para politikaları da en az onlar kadar önemlidir. iktisat politikası sorumlularının bu dersi iyice çalışmalarında büyük yarar görüyorum.
--spoiler--