bugün

ses dalgaları kullanılarak kalbin 3 boyutlu görüntüsünü verebilir, teşhislerde önemlidir. kalp kaslarını, duvar kalınlıklarını, kapakların durumunu, boşlukların hacmini verir.
ekg ile alakası yoktur. kısa ismi:
(bkz: eko)
http://www.kidshealth.org...ent/general/sick/ekg.html
elektrokardiyografi yani ekg demek değildir.
bazı arkdaşların espri yapmaya çalışması sonucu çektirmek zorunda kaldığımız biyoteknolojik bir alet.
Ekokardiyografide (kısaca eko da denir) ultrasondan (ses ötesi dalgalar) yararlanılır.
Eko, kalp hakkında önemli bilgiler veren, hızlı ve zararı olmayan bir testtir,
kalp ile ilgili bir rahatsızlığınız olduğunda, yapılması gereken testtir.

(bkz: kalp testi)

--spoiler--
Ekokardiyografi, ultrasonik ses dalgalarıyla, kalbin değişik yapılarını inceleme imkânı veren bir teşhis ve araştırma metodudur.

Ultrason, frekansı saniyede 20.000'in üzerinde olan seslerdir ve kulağın işitebileceği sınırın üstündedir. Tıp dünyasında bugün için kullanılmakta olan ultrasonik ses titreşimleri, saniyede milyonlar civarında frekansı olan ses dalgalarıdır. Ultrasonik ses dalgaları, vücut dokularında belirli istikametlerde ortalama olarak saniyede 5140 metre hızla ilerler. Bu ilerleme sırasında rastladıkları dokuların hususiyetlerine göre yansıma ve kırılmalara uğrarlar. Kalbin değişik yapılarında yansıyan bu ses dalgaları özel alıcılarla (piezoelektrik transducer) alınıp elektriksel işaretlere çevrilir. Bu işaretler resme dönüştürülerek, ekrana yansıtılarak veya kağıda kaydedilerek ultrasonik dalgaların yansımaya uğradığı, kalpteki çeşitli faaliyetlerin yeri, yapısı ve çalışma durumu hakkında bilgiler elde edilir. Eş zamanlı (real-time) ekokardiyograflar (ekokardiyografi aleti), kalbi hareket halinde, bir film gibi renkli olarak gösterebilir. M-mode tipi ise kalp atımlarını kaydeder. Kalbe takılan suni kapakçıkların yapı ve işlerlik durumları da ekokardiyografi ile incelenebilir. Ekokardiyografi ile ventrikül (kalp karıncığı) duvarının hareketleri ve boşluğu, kalp kası büyümeleri ve kalp kapakları incelenebilmektedir.

Bu işlemin hastaya hiçbir zararı sözkonusu değildir. Yapılması da oldukça basittir. Fakat değerlendirilmesini yapabilmek için tecrübe sahibi olmak gerekir.

Ekokardiyografi Aletinin Çalışma Prensibi

Ekokardiyografi aleti elde edilen görüntülerin izlendiği bir ekrana sahip olan bir bölüme kablo ile bağlı adına "probe" denen bir uçtan ibarettir. Probe hastanın göğsünde, kalbe denk gelen bölgeye tutulur. Bu Probe'dan çıkan "ultrasound" dediğimiz kulağımızla duyamayacağımız kadar yüksek frekansta ses dalgaları hastanın göğüs duvarı, sonra da kalbin kas ve boşlukları boyunca ilerler. Her katmanda ses dalgalarının bir kısmı katmanı geçip ilerlerken, bir kısmı da geri yansır. Her katmanda yansıyan dalgalar tekrar probe tarafından toplanır. probeyi ana alete bağlayan kablodan ilerler ve ana alet bu dalgaları bir görüntü haline getirir. Bu görüntüde kalbin dört boşluğunu, kapakçıkların durumunu, aortun ve aort kapağının durumunu, kapakçıklar boyunca kanın hareketini ve kapakçıklardaki geri kaçmaları gözlemlemek mümkündür. Hatta tecrübeli hekimler ekokardiyografi ile koroner arterlerin durumunu bile görüntüleyebilir.

Türkiye'de Ekokardiyografi

Günümüzde Türkiye'nin bir çok yerinde ekokardiyografi çok sık olarak kullanılmaktadır. Türkiye'ye ilk ekokardiyografi cihazını getiren kişi istanbul Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Faruk Erzengin'dir. Bir dönem istanbul Tıp Fakültesi'nde dekanlık görevini de yapan Faruk Erzengin, uzun uğraşları sonucu Avrupa'dan ekokardiyografi cihazını getirterek Türkiye'de ilk defa istanbul Tıp Fakültesi'nde kullanmıştır.
--spoiler--
Ultrason dalgalarıyla kalbin duvarlarının kalınlığı ve kapakçık parçalarını hareketlerini belirlemeyi sağlayan bir tanı yöntem.
kalbin ultrason görüntüsü gibi bir şeydir. hamilelere yapılan ultrasonun kalbe yapılmışı gibidir.
kalp rahatsızlığını ortaya çıkaran alet imiş. soyunup yatamam oraya diyen hanım kızlarımız da mevcut..
Halk arasındaki adıyla eko çekimi, namı diğer kalp ultrasonu. Tüm ultrason işlemleri gibi çekilene hiçbir zararı olmayan ve kalp kapak sorunları, kalp duvarı kalınlaşması gibi hastalıklarda tanı konulmasını sağlayan görüntüleme metodudur.