bugün

öyle yalnızlık resimleri yapar ki, o resimlerin içine düşüp o yalnızlığın hazzına ulaşmak istersiniz. belki de yalnızlığı en mükemmel haliyle bizlere sanatıyla anlatan adam.

nighthawks adlı eserini incelemenizi tavsiye ederim.
resimlerinde insanı yalnız bırakan adam. karşınızda apaçık bir yalnızlık vardır ve onu izliyor olmak insanı çok rahatsız eder. bir yandan da hayattaki öznelerin, bir resimde belirivereceği gibi, oradaki az ve apaçık yalnız insanların da ötesinde, havada uçuşan toz zerreleri bile olabileceğini görürsünüz. özne yalnızlıksa, ışık en "ıssız adam"dır ve hopper gölge ve ışığı seviştirir.
Toplum üzerinde modernizm yanlışlığı, rönesans dönemindeki algı karmaşasını akla getiriyor ve bu karmaşa içerisinde kaybolan insanlar... Nihgthawks eseri tam olarak bende bu duyguyu oluşturuyor.
yalnız insan'ı resmettiğini belirtmişsiniz zaten ben bir de buna "durağanlığı" eklemek istiyorum. hopper durağanlığı öyle bir resmeder ki adeta zaman da tüm o durağanlığın içerisinde buz kesmiş gibidir. insan durağandır, fikirleri geçmişin bilinmeyen bir noktasından geleceğin hesap edilemeyecek bir noktasına değin uzanır ama tüm bu akış fevkalade bir atalet içerisinde gerçekleşir. hopper'ın ışığı da böyledir ezelden gelir ve ebede uzanır, ister yapay ister doğal olsun.

hopper iki kişilik yalnızlıkların da ustasıdır ister genç olsun ister yaşlı, ister sevgili ister dost hopper dört tahta çerçeve içerisine tüm mesafeleri ve boşlukları aktarmakta ustalığını konuşturur ve "işte modern insan" diye bas bas bağırır: işte orta sınıf küçük burjuva'nın hayal kırıklıkları ve yalnızlığı...

hopper'ın en beğendiğim tarafı resmini olabildiğince yalın tutması bu bana şöyle bir çağrışımda bulundurtuyor: bakın işte insan! yalnız ya da değil, keyfi yerinde ya da değil, mutlu ya da mutsuz her neyse işte tüm çıplaklığıyla karşınızda! işte binlerce yıldır anlamını keşfetmek için çaba gösterdiğiniz, sarıp sarmaladığınız, yücelttiğiniz insan! görün onu nasıl da zayıf, korunmasız, çıplak ve tedirgin... hopper bunu düşünmüş müdür bilinmez ama ben hopper'ın fırçasında bu insan'ı görüyorum.
(22 Temmuz 1882 – 15 Mayıs 1967), ABD'li ressam ve grafiker. Genellikle yağlı boya tabloları ile popüler olsa da suluboya ve gravür konusunda da en az yağlı boya resimlerde olduğu kadar uzmandı.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Edward_Hopper
yalıtılmışlık. evet.
Şu resmi çok hoşuma gitti. Işıl ışıl ama sessiz sakin.

Gidelim buralardan diyebileceğiniz birisi varsa kaçılacak yerlerden biri gibi adeta.

görsel
Sabah güneşi eseri görülesi ressam.

Sakin, düzenli bir ortam ancak Kararsız, belki de sıkılmış bir kadın.

görsel
görsel

tablonun adı gece kuşları.

dünyanın en iyi yalnızlık ressamı olarak sayılabilir. tabloları sinematografik bir anlayışa sahiptir ve pek çok çizgi film ve animasyona ilham vermiştir.
room in new york (1932).
http://spartacus-educational.com/ARThopper3.jpg
Resimlerini çok beğendiğim bir ressam.
Bazılarına göre amerikanın en iyi ressamıdır.