Aslında çıkış noktası insanlara bunu duyurmak, bilmelerini sağlamak amaçlı akrabaları konu kpmşuyu bir arada toplamaktır. Tabii mutlu günü eğlenerek kutlamak da bir amaç olsa da zamanla kim ne der deyip en güzel yerden salonu bilmem kaç bin tlye tutmak gelinliğin en gösterişini alarak tek gecelik elbise için 20 sene borçların ödenmesine aile içinde mali krize neden olan sadece misafirlerin eğlenmesini amaçlayan organizasyondur. Takıların kız tarafında mı erkek tarafında mı kalacağı ise ayrı bir kavga sebebidir. Düğünler unutulmazdır. Kaynananın düğün döneminde yaptığı en ufak ters bi şey ya da söylediği söz yüzyıllaaarca unuttulmayacak bir etki bırakabilir. Önemli olanın birbirini seven insanların bu sevinçlerini dostlarıyla paylaşmak istemesi olmasına rağmen en çok kavga fitilleri de burada ateşlenmeye başlanabilir.
gereksiz bir şeydir.
salonda yapılanı makbul olan şey. evet.
Beni boğan şey gidemiyorum işte boğuluyorum sanki nefes alamıyorum kendi düğünüme de online bir şekilde bağlanmayı düşündüğüm fakat göbekli sinan amcanın ne diyeceğini düşünüp vazgeçtiğim oluyor.
Köy düğünleri güzeldir. Eğlencesi çoktur.
türkiye'de kadınların koca aramak için gittiği çiftleşme partisidir. tabi her insan evlenmek, yuva kurmak istiyorda, bu ortam bu işin yapılacağı yer mi ablacım? 2 insan evleniyor mutluluklar dile git evine.
Çiftleşme partisi ne lan agshs.

T. Karadenizlilerin yaptığı güzel olandır.
kafadan 400 bin gidiyor ne evliliğinden bahsediyorsunuz gül gibi hayat yaşarım o paraya.
Aile için ızdırap, akrabalar için şenlik, kezolar için ya nasip günü.
Her yörenin kendine ait bir kutlama çeşidi olan evlilik kutlaması.
Aslında yapmanın tam vakti varya.. Akraba yok, düğün salonu yok, mis gibi. Bas nikahı geç. Şu aralar nişanlı olan varsa aranızda değerlendirsin derim.
akrabalari arkadaşlari eğlendirmek için yapilan 2-3 saatlik saçmaliktir. basklarini mutlu etmek için o kadar masraf yapilcagina bir nikah kıymak daha mantiklicadir .

edit:karşiliğinda azda olsa altin alabiliyosa bu zamnda çok sükür .
En eliti de olsa yok, olmaması her anlamda çok daha verimli.

Şu an Türkiye'nin en köklü kamu kurumlarından birinin başkanının düğünündeyim.

Denize nazır, Aralara rektörlerin, dekanların serpiştirildiği doçentlerin, profların kol gezdiği davette dahi ben bu düğün denen organizasyona çok uzağım, geldim ulu'ya dert yanıyorum. Taksak da gitsek diyorum ki düğün sahibi dahil hep sevdiğim insanlar buradalar.

Demem o ki, olur da bir gün olursa diye her daim elit sade bir nikâhı savunacağız.
bir tören şeysi. okulların açılmaması yerine ve maçların seyircisiz olması yerine düğünler seyircisiz olsa keşke. ne kadar düğüne meraklı bir milletiz yahu.
zaman sosyolojiyi değiştirince haliyle bakış açısı da değişiyor.

mesela "birini zikebileceğinizi insanlara ilan etmek" olarak görüyor kimi.
git sor klasik şehirli çekirdek aileden çıkmadır. suçlamak için de demiyorum...

eskiden de düğün yapılırdı. insanlar "elinden gelenin en iyisini" yapmaya çalışırdı. lafıma dikkat edin... olabilecek en güzelini... çünkü düğünler güzeldi havası ruhu farklıydı.
köy yerinde evin bahçesinde tahta sinema sandelyeleriyle bile yapılsa... ne bileyim renkli lambalar çekilirdi... o kadar gelene yemek için halaydı teyzeydi zorsunmadan işe girişirdi. 10 yaşındaki çocuktan dedesine kadar her şey bir şeylerin ucundan tutardı.

ve sen... ve herkes... yıllarca görmediğin sevdiğin insanları akrabaları görürdün. sevinirdin, mutlu olurdun.

düğünler güzeldi...
ulan şimdi kuşakta benim sülalemde de herkesindeki gibi son kuşak yeğeni kuzeni kimse tanımıyor lan. herkes koptu gitti birbirinden.

toplum değişti... sosyoloji... sonrasında da bakış.

"elinden gelenin en iyisini"... tamlamasındaki elinden gelenin kelimeleri ve tırnak işaretleri kalktı.
dolayısıyla sizin düğün algınızla benimki bu yüzden bir değil.
mesela ben bir kabilede yasiyorum sevdigim kadin da diger kabilede iki kabileyi bir araya getirip kaynastirmak diger bekar adaylara da cok guzel kadinlarla tanisma firsati yaratmak icin dugun yapiliyor olabilir.

cunku o zaman uremek onemli.cocuklari aslanlar kacirip yiyor.oradan buradan dusuyorlar.babasi tekerlegi icat ediyor cocuk altinda kalip oluyor vs.
şu zaman için çok gereksiz bir olay.
insanların yaptıkları şeyleri sorgulamaları gerekiyor. bu gelenek neden başlamış diye bir düşünüp şu an için gerekliliği düşünülmeli.
bu gelenekler hep ihtiyaçtan çıktı neticede. ihtiyaçlarda zamana göre değişen şeyler. neyse, bu başka bir başlığın konusu.
bu sıralar gelinlik üstüne forma modası var sanırım.

saçma bir geleneğe yeni saçma boyutlar kazandırıyorlar. takdir edilesi.
Çocukken etrafta koşarak eğlendiğimiz, daha sonra da zevki oldukça kaçan şenliklerdir. En güzel yeri düğün pastasının davetlilere verilmesidir. Tek nefeste pastayı bitirmişliğim var.
başkanlık sisteminin ülkeyi getirdiği ekonomik ortamda khk ile yasaklanması gereken şey.
Evlene evlene bitmediniz. yok mu şöyle toptan bir cemiyet, yapın da kurtulalım sizden.
Hayatımda bulunmaktan nefret ettiğim 2 ortamdan birisidir. Diğeri de cenazedir. Cenazelerde ki duygu patlamasını anlarım lakin düğünlerdeki bu gereksiz duygu patlamasını anlamıyorum. Eğer düğüne misafirsem başkası gerdeğe gireceğinden ben niye mutlu olayım, eğer düğün sahibiysem o kadar masrafla neden mutlu olayım? Bence en anlamsız geleneklerimizden birisidir.
gereksiz bir masraf.
Her şeyin aşırısı hoş değil ama düğün güzel şey yahu. En mutlu gününde en sevdiğin insanlarla hep birlikte eğlenmek tüm eş dost akrabaların buluştuğu en güzel organizasyon. Çok cüzi miktarda aşırıya kaçmadan minnak güzel bir düğünümüz oldu hala kasetlere bakar güleriz. iyi ki yapmışız.
Sokakta yapılanı tehlikelidir.