bugün

iphone 10 bin lira.

tok kapı sesli golf 200 bin lira olur bu gidişle.

basitçe anlatmak istedim yoksa bunlar adamın karnını doyurmaz, asıl sıkıntı ise gıda fiyatlarında yaşanacak artış ve uçacak olan ilaç fiyatları.
-- alıntı --

1- Cari açık 50 milyar doları aştı
Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yaşadığı görece yüksek büyümenin ithalata dayalı olması ülkedeki döviz açığını yükseltti. Türkiye istatistik Kurumu tarafından en son açıklanan Ocak 2018 verilerine göre ocak ayında dış ticaret açığı yüzde 108 artarak 9 milyar doları aştı. ihracatın ithalatı karşılama oranı 2017 yılı ocak ayında yüzde 72,1 iken, 2018 yılı ocak ayında yüzde 57,9’a düştü. Dış ticaret açığı büyüdükçe cari açık da büyüdü. Ocak 2018 itibariyle 12 aylık cari açık 51.6 milyar dolarla, psikolojik sınır olarak kabul edilen 50 milyar doları aştı. Açığın finansmanı konusunda belirsizlikler arttı.

2- Enflasyon düşmedi, yabancı kaçtı
Ekonomideki yapısal sorunları ‘büyüyoruz’ söylemiyle aşmak için çarkları borçla hızlandırmaya çalışan hükümet, sorunlara yeni sorunlar ekledi. Fiyatlar hızla yükseldi. Tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 10’un üzerine çıktı. Üretici fiyatlarında 12 aylık ortalamalara göre yıllık artış yüzde 15’i geçti. Enflasyonun üzerinde faiz vererek dış yatırımcı çekildi. Buna karşın tahvil alan yabancılar, süreç içerisinde enflasyonun düşmeyeceğini anlayıp ülkeden kaçmaya başladı.

3- OHAL’li Türkiye’ye güven düşük
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından OHAL ilan eden iktidar, ülkeyi baskı ve zor kullanmadan yönetemez hale geldi. Toplamda 6 kez uzatılan OHAL’le birlikte çıkarılan KHK’ler, devlet kurumlarında aşınmaya yol açtı. Hukuksuz uygulamalar ‘hür teşebbüsleri’ tedirgin etti. Ülke, faizleri yükseltmeden borç bulamaz hale geldi. Piyasa, doların ateşinin düşmesi için sürekli faiz artışları bekler hale geldi.

4- Yabancılar not kırmaya devam ediyor
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamı istatistiklere de net biçimde yansıyınca uluslararası kuruluşlar harekete geçti. Dünyanın önde gelen 3 kredi derecelendirme kuruluşu da Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekti. En son mart ayı başında kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyenin altında olan notunu daha da aşağı çekti. Not indiriminin gerekçesi, “kurumların direncindeki süregelen kayıp ve dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması” olarak belirtildi.

5- Fed’in faiz silahı lirayı vuruyor
ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri artırma politikasını ara vermeden sürdürmesi, liranın her geçen gün daha da değer kaybetmesine yol açtı. Faizlerin artmasıyla tüm dünyadan ABD’ye akan dolarlar, en çok ekonomisini dışa bağımlı hale getiren ülkelerin darboğaza girmesine yol açtı. Fed’in 2018 yılında 3 faiz artıracağına dönük tahminler, ABD’de enflasyonun artış trendine girmesiyle yönünü 4 faiz artışına çevirdi. Fed’in yarın akşamki toplantısının sonucunda faiz artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca, toplantı notlarında 2018 yılında 4 faiz artışına dönük sinyallerin güçlenmesi, liradaki değer kayıplarını derinleştirebilir.

--- alıntı ---
bugüne kadar ucuz krediler açan abd ve ab
bundan gayrı ucuz kredi yok dedi,
bütün bu betonlamaların mazotu kesildi,
netice hatice.
(bkz: bilal e anlatır gibi anlatmak)
okuyun valla bir şey kaybetmezsiniz.
beyinsiz çomarların uğramadığı başlıklarda başı çekecek olandır. gelseler bile bu beyinsizler "yazı uzun" diye okumayacağı için bakıp çıkacaklardır. zaten bu it sürülerinin bu cehaleti yüzüne bu haldeyiz ya.

durumun bu noktaya gelmesindeki en büyük nedenlerden birisi "beton"dur. inşaat ve yola dayalı bir politika ve buna alkış tutam rezil bir kitle yüzüne çöküş başladı.
saman bile ithal edecek kadar zavallı bir duruma geldik ama adamlar hala imf borcunu ödedik diye zırvalıyor.

hayır benim anlamadım * akp ve tayyip el de ne varsa sattı, tarım ve hayvancılığı adeta öldürdü. üretim hak getire. fabrika açılışında göremedik. varsa yoksa yol ve köprü.
bunlar yetmezmiş gibi faiz arttırımı doları ve ülkeyi rahatlatacakken, aksine indirin diye baskı yapıyor. merkez bankası korkudan işlem yapamıyor.

yani anladınız aslında. aklımdakini yazsam gg olur, bir sürü şey olur. yani burada ekonomik kıstas kasarak, sonuç kısmını yazmak istemedik. arkadaş sonuç kısmını yazmış ben de giriş ve gelişmesini yazayım dedim.
doların yükselmesi durmaz. almanya mesaj verip kırmızı çizgiyi aştınız demişti.
Mikro makro giriş, mikro makro teori ve az bir şey world economy bilgimle yorum yapacağım konudur.

Tasarruf açığını kapamak için hiçbir şey yapmamak. Bunun üzerine -büyüme yavaşladığı için- aklınca insanları tüketime sevketip borçlandırmak.

istihdam piyasasından bigane bir büyüme modeli uygulamak.

Bugüne kadar Enflasyon hedefinin yakınından geçememiş ve buna uygun bir para politikası uygulamamakta ısrar eden bir merkez bankasına sahip olmak.

Şeffaflık, hukuk üstünlüğü gibi konularda asgari güven koşullarına bir milyon ışık yılı uzakta olmak.

Çocuk tacizini meşrulaştıran bir tasarıyı meclise getirmek.

Kız çocuklarının %23ünün evli olmasını görmezden gelmek.

Bir devlet erkanının reşit olmayan bir kız çocuğunun düğününe katılmasını normal karşılamak.
dış mihrakların etkisinde vuku bulan bir eylemdir, olumsuz etkilere neden olacaktır.
Doların yükselmesinin sebebi; (bkz: https://m.uludagsozluk.com/e/34920428/)

Etkisi ise; yurt dışından gelen mallar dolar üzerinden olduğu için çoğu etiket fiyatında oynama olur.
arz talep meselesi bir şeye talep çok olursa o şey değerli olur ve yükselir. ticarette dışa bağımlı bir ülke iseniz bunun size getireceği zararlar saymakla bitmez. gelişmekte olan ülkeler örneğin biz bu durumu belirli bir süre idare etsek de günün birinde kriz olarak patlak verir şu an idare ettirmeye çalıştıkları gibi. mesela cumhurbaşkanımızın ey cemaat dolarlarınızı bozdurun demesindeki amaç piyasada dolar miktarını arttırmaktır böylece piyasada ki dolar miktarı artınca dolar da haliyle düşecektir. doları düşürmenin birinci yolu piyasada o parayı çoğaltmaktır. ikinci yolu is doları değersiz kılmak yerine türk parasını değerli kılmakla yani ihracatla mümkün olur. senin paranla alakası olmayan bir ülkeye mal verirseniz haliyle karşı ülkede dövizle türk parası talep edecek böylece türk parası değer kazanmış olacaktır. örneğin kuveyt dinarının epey yüksek olması petrolü o para birimi ile satmasıdır. bizde üretim olmadığı için tüketimin de hat safhada olduğu için türk parası değer kazanmıyor üretmeyen üretene de sahip çıkmayan belli başlı ticaret işletmelerinin tekelinde dönen bir ülke konumundayız.

yanlış biliyorsam düzeltin.
55 ile 1.05 arasını izleyin.http://youtu.be/NBP1m_7cIPE
Türkiye bankalarının, özel sektörünün ve belediyelerinin yurt dışına 1 yıl içinde 1.5 trilyon dolar borcu var..

devlet kasasında zorunlu olarak tutması gereken nakit 120 milyar doları var olması gerekiyor ama, onun da kalmadığına dair söylentiler var..

bu 1.5 trilyon doların karşılığı olarak teminat göstermen gerekir..

15 senede akepe hükümeti bu teminatların hepsini sattı ! veya... nokta nokta nokta..

fabrikaları gitti..
toprakları satıldı...
gıda ürünleri satılmıyor..
turizm bitti..
tekstil iflasta..
ihracat öldü...
iç piyasa batakta...
zelzele kapıda...
umutlar trump a bağlanmış... trajik komedi..
alt kat üst kata düşman..
dinciler bile vatandaşı ..ikmekle meşgul..
imamlar dikta peşinde..
dindar nesil gitti, kindar nesil geldi..
akıl gitti, akılsızlık hüküm sürmekte..

parlementer sistem ve vatandaşlık kaldırılmakta..
seçim kalktı..
padişahlık ve kölelik kapıda..

Türkiyenin Cumhuriyeti bile gitti..

şu an türkiye ekonomisinin düzelebileceği konusunda en ufacık bir olasılık, elle tutulabilir bir gerçekçilik var mı ?

yoksa, doların yükselmemesi için de bir neden yok..

dolar en kısa vadede 4.35 yolcusu..
Bizde dolar yükselince amerika da da türk lirası düşmüş oluyor mu? Ben o kısmı anlayamadım.
Dolar bozdursak olmuyor mu yani? Ben o kısmı anlayamadım.
-HiÇBiR ŞEY ÜRETME HER ŞEYi DIŞARIDAN AL YÜKSELiR.
-iÇ GÜVENLiK SORUNUN OLSUN YÜKSELiR.
KOMŞULARINLA iLiŞKiN KÖTÜ OLURSA YiNE YÜKSELiR.
iÇ VE DIŞ POLiTiKAN KÖTÜ OLURSA YiNE YÜKSELiR DÖViZiN YÜKSELiP DÜŞMESi SADECE BiZE BAĞLI DEĞiLDiR ÜRETiRSEN DÜŞER ÜRETMEZSEN YÜKSELiR...
(bkz: şimdi sizin kafanızda iki tane soru işareti var).
OKUYORUZ SABRET BiRAZ...