bugün

siyasetten uzaklaştırma, uzak tutma bir diğer deyişle depolitize etme işlemidir..
(bkz: apolitizasyon)
apolitizasyondan farklı olan kavramdır. apolitizasyon kişinin kendi rızası ile olabilirken, depolitizasyon tamamen dış etkenlerin etkeisinde politikadan uzaklaşmaktır.
Bireyin siyasal çıkar ve eylemlerini terketmesi ya da bir grup, kurum veya eylemin siyasal kimliğini yitirmesidir.
halkın bir takım yöntemler kullanılarak siyasetten soğutulması ve bu yolla siyasal katılımdan olabildiğince uzaklaştırılmasıdır. (bkz: depolitize etmek)
80darbesinden sonra türk insanının uğrdağı şey..
1982 anayasasında açık açık yer alan, "saf milli irade" anlayışından kaynaklı denilerek kulp takılmaya çalışılan, aslında 1980 sonrasında dünyada neoliberal politikaların uygulanabilmesi için hortlatılan kişilerin siyasetten uzak durmaları gerekliliğini devlet eliyle sağlamaya yönelik bir anlayıştır. bu anlayış, kimi ülkelerde darbe vasıtasıyla * kimi ülkelerde sendikalara yapılan baskı ve kapatma cezalarıyla * yerleştirilmiştir. sonra da 68 kuşağı tarafından haklı olarak hor görülen 80 sonrası kuşak ortaya çıkmıştır. ancak bu 80 sonrası kuşağa da hep aynı şey denmiştir: "olaylara garışma" peki bu lafları edenler kimdir yine 80 öncesi kuşaktır yani aktivist olan kuşaktır. ancak kendilerince haklılardır. onca şey yaşayıp gördükten sonra bir de devlet düşünme! diyorsa tabi ki korkacaklardır. peki tüm bunlar 80 sonrası kuşağının güruh olan kısmını haklı çıkarır mı, yoo yok öyle bir şey. peki güruh olmayan kısım vicdanı rahat üzerine düşeni yaptığını düşünebilir mi, tabi ki hayır saçmalama.
darbe sonrası meyveleri günümüzde toplanmaya başlanan çaba. bayrak, flama, örgütlü mücadele görünce gezi parkı gençliği üzerinde net olarak gözlemlenebilir. aman bayrak flama olmasın, aman slogan atılmasın, sadece yürüyelim... oldu canım oldu sen parkta takıl biz barikatı siz olmadan da ayakta tutarız.