bugün

bu olayın biraz değişiği amerika'da uygulanıyor. her eyaletin oy dağılımına yüzde olarak katkısı farklı. Albuquerque'de ki çoban'la, Los Angeles'da ki adamın oyu o zaman bir olmuyor işte.

ayrıca bu sistem direk diplomaya bağlı değil. türkiye'de ki eğitim sistemiyle mümkün de değil. üniversite bitirdiği halde hayvan olan, profesör olduğu halde cahil olan onlarca insan var burda.

o dediğin burada yemez yani
demokrasi antik yunan sonrası , fransız devrimi ile beraber vücut bulup geliştiğinden ve lokal anlayışı diğer ülkelere dikte ettiğinden dolayı, bu günkü şeklini alıp işlevsel hale gelmesi sorunlu olmuştur.

genel olarak toplumun alt katmanında heyecanlı bir kabul gören,( birbirine eşit oylar/ eğitim) amiyane olarak ; dağdaki çobanın oyu felsefesi biraz romantik solculuğun eseri gibi dursa da irdelenmeye değer.

örnekleyerek devam edelim, bir çoban kuantum fiziğini anlamayabilir ve aynı şekilde bir fizik profesörü de bir vişne ağacının nasıl aşılandığını bilmeyebilir. bu iki insanın hayata bakış açıları elbette bir olmayacaktır fakat kendi lokasyonlarında üstünlük sahibi oldukları yadsınamaz.

önderi doğrudan toplumun seçmesi demokrasinin magna carta'sıdır. (bkz: max weber) fakat kendi içinde çelişen bu felsefe, önder demokrasisini doğurur.

önder demokrasisi ise eğitimsiz ( öğretim eksikliği olan demiyorum ) kitlenin tek adamlığa koşar adım gitmesine sebep olur.

işte bunun sonucu olarak bir tek adam demokrasisi (dikta rejimi ) bir yerden sonra mülkiyet ve diğer temel haklarda sıkıntı yaratmaya ve etnisite problemi oluşturmaya başlar, çünkü çoğunluk kendinden olan adama oy vermiştir.

bana göre, daraltılmış alan seçimi ile yapı bulacak kapsayıcı bir devlet anlayışı, reel demokrasiyi oluşturur. demokrasi sistemi öyle ha diyince yapılabilecek bir reform değildir, öncelikle toplumun kendi içinde rönesans yaşaması gerekir ki, sosyal dokunun bu kadar elek edildiği bir toplumda bu mümkün değildir.
kimse de dememiş ki demokrasi bir sistem değildir diye.. vay arkadaş..

hollanda da , isveçte vs kraliyet mefhumu hala bulunmakta..

bir de demokratik kongo cumhuriyeti fln var hani..

aradaki 7 farkı bulun bence..

sistemin tek ve en temel özelliği kişilerden bağımsız işleyebilmesi olmalıdır..

sistem arayışı var ise çözüm ahanda bu yukarıdaki sorunun cevabındadır..

bir de bunu algılayabilecek, demokrasi içine işlemiş bir insan topluluğu lazım bize..

yoksa atatürk gelmiş en güzelini kurmuş..

aradan 50 sene geçmemiş, kadınlar 2. 3. eş olmayı kabul etmiş, özgürlüklerinin kısıtlanmasına baş kaldırmamış..

her şeyin temeli eğitim..

sistem kendiliğinden oluşur.. lakin insanların bu sistemi isteyip getirebilecek donanıma sahip olması gerekir..

gerisi boş muhabbet..
görsel

Profesöre daha fazla oy hakkı verilecekse en çok bu adama verilmelidir.

Bu ülkenin profesörü böyle kardeş, tutmaz bu.

(bkz: Gümüşhane üniversitesi)
Tartışılabilir konu.

Önce eğitim.
insanımızı bu konuyu tartışabilecek seviyeye gelecek şekilde eğitelim.

Ondan önce adalet hukuk.
insanımızın hakettiği seviyede eğitim alması için huzurlu ortamda büyütelim çocuklarımızı tecavüzcülerden kurtaralım.

Ondan önce sağlık.
insanımızın sağlıklı yaşayabileceği sağlığını sürdürebilmesi için uygun hizmet almasını sağlayalım.

Ondan önce güvenlik.
insanımızın ünlü -ünsüz legalleştirilen illegal hırsızlardan, tecavüzcülerden, fiziksel psikolojik tüm şiddetten koruyalım güvenli huzurlu topluma ulaşalım.

Ondan Önce aş.
işsizliğe çözüm bulalım.

Hepsinden önce insan;
insanımız insanlık hakkını yaşama hakkını bilmeli önce kendini sevip saymalı sonra çevresindekilere insanca davranmalı.

Ve başa döndük.
Tüm maddeler basamaklar varoluş hakkının birbirine kenetli halkalarından oluşan bir zincirdir.

Dengeyi kurmalı.
demokrasinin temelsiz bir teori olduğu, günümüz siyasetindeki çarpık sistematikten zaten anlaşılmaktadır. kabaca dağdaki çobanla benim oyum aynı mıııı diyen insanın güttüğü temel mantık söylemek istediğimiz ile aslında paraleldir. iki aptal bir akıllının olduğu bir toplumda, tek kriterin sayısal üstünlük olmasından mütevellit, iki aptalın bir akıllıyı yönetmek/yönettirmek durumunda kaldığı modelin adıdır demokrasi.

aslında işlerliğinin arttırılabilmesi de mümkün. demokrasiyi oluşturan ve hareket kabiliyeti sağlayan kriterlere, daha nicel anlayışla yaklaşılması, söz konusu ide nin daha işler hale gelmesine yol açacaktır. misal; seçmene sadece yaş değil eğitim kıstası da konulması gibi. partilerin yalnızca ideolojik düzleme çekilerek, daha radikal siyaset yapmalarının sağlanması gibi. bu sayede de parti sayılarının azaltılması gibi. vs. vs.