bugün

Herkesin okuması gereken bir baş yapıt. öyle yargılarda bulunur ki erasmus, her okuduğumda biraz daha değerleniyor kitap gözümde.

4. kez üstünden geçiyorum şuan

--spoiler--
delinin ɾuhundɑ ne vɑɾsɑ yüzünde yɑzılıdıɾ, ɑğzı dɑ bunu gizlemeden söyleɾ; oysɑki bilgenin, yine euɾipides'e göɾe iki dili vɑɾdıɾ: biɾi hɑkikɑti söylemek için, öteki de yeɾi gelince hɑkikɑtin kılığını değiştiɾmek yɑ dɑ onu gizlemek için. bilgede ɑkı kɑɾɑ, kɑɾɑyı dɑ ɑk kılmɑk sɑnɑtı vɑɾdıɾ. ağzındɑn hem soğuk hem sıcɑk soluk çıkɑɾ. sözleɾi de çoğu zɑmɑn düşünceleɾinden epey uzɑktıɾ.
--spoiler--
rönesans hümanizminin temsilcilerinden olan erasmus'un kitabıdır. dostu thomas more'u eğlendirmek amaçlı yazılmıştır. özgürlüğe ulaşmayı hedefleyen bir kitaptır. kitap içerisinde din alimlerine de eleştiriler mevcuttur. bunun yanında roma ve yunan mitolojisi bilgisi iyi olanlar için daha da keyifli olacaktır okuması.
okuduğum kitaplar içerisinde yeri ayrıdır. mükemmel bir kitap hayata bakış açınızı öyle bir değiştirir ki, ertesi sabah yeni bir dünyaya uyanırsınız.
amcamın kütüphanesinden araklayıp bir türlü okuyamadığım kitap.
Erasmus un (bir bölümünde) Hristiyan din adamlarını eleştirirken gülmekten kırıp geçirdiği kitaptır. Sırf o dört beş sayfalık bölüm için bile alınır.
Kitabın ismiyle anlatılan arasındaki bağlantı muazzamdır.
milyarlarca yılın eskitemediği başyapıt, insanı anlatıyor, tüm zamanları tasvir ediyor...
madem ki insanız, gerçek tedbirlilik, yapımızın kaldırdığından daha fazla bilge olmamaktır. ya kalabalığın deliliklerine tatlılıkla katlanmalı, ya da kalabalıkla birlikte hatalar deryasına kendimizi kaptırmalıyız. fakat, diyeceksiniz, böyle bir hareket deliliktir. bunu kabul ederim ama siz de yaşam komedisini oynamanın gerçekten bu olduğunu kabul ediniz.
''Sağ duyusu fazla olan bir ruhta, memnuniyetsizliklere çok sebep vardır.''
görsel

Ve bir kadın verildi, erkeğin yanına.... Ama bana eksik.
--spoiler--
delilik adamdır. delilik bir tanedir ya. tanısan kesin seversin.
--spoiler--
ciddiye alıp okuduğunuzda o kadar çok tabu yıkıyor ki bu kitap. bitirdikten sonra bitirdikten önceki kişi olmuyorsunuz. muazzam bir kitap.

erasmus biraz olanları anlatıyor birazda en yakın arkadaşını asan krala olan hırsını çıkartıyor.
“Hümanistlerin Prensi” olarak da tanınan Erasmus’un (1466 - 1536) günümüzde bile hâlâ okunan eseridir.
Adamın hayatı papalığın kibrine ve dogmatik tutumuna laf atmakla geçti.

Biraz da özel hayatına girersek eğer, Bence, diyojen’le tanışmayı, onunla meyhanede bir şeyler içip sohbet edebilmeyi çok istemiştir.

Şöyle cümleleri vardır;

“Kendinden nefret eden biri başka birini sevebilir mi? Kendi kendisinden canı sıkılan, kendinden yorulmuş biri, içinde yaşadığı topluma mutluluk verebilir mi?”

“Mutluluklar paylaşılmadıkça hiçbir anlam ifade etmez.”

"Gelip geçici olan gençlik çağını uzatmanın ve yaşlılığın acımasız etkilerinden uzaklaşmanın tek yolu delilikten geçer."

- gerektiğinde deli olabilmek en büyük bilgeliktir.
sürekli itilip, hor görülen insanların da okuması gereken bir kitap diyebiliriz.

zira hor görenlere karşı daha sağlam tepki olabilir.
ilişki turnusolu (bkz: kalt) videosu.

hoşlandığınız insana bu videoyu izletin ve tepkilerine bakın. size müstakbel sevgiliniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi söyleyecektir. ileri derece bilgi için nerelere güldüğüne bakarak detaylara girebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=aU37-BGwWpg

iyi seyirler.
(bkz: desiderius erasmus)'un 500 sene önce yazmış olduğu, bugün cahillik mutluluktur diye özetlediğimiz konular ve davranışlar üzerine yazdığı kitaptır. Kitapta erasmus delilik'in ağzından konuşmaktadır ve kendini savunmaktadır.

Pek çoğumuzun süleyman demirel'in lafı olarak bildiğimiz meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmazlafının orjinali bu kitapta geçmektedir. Aşağıda ilgili cümlenin geçtiği pasajı yazıyorum.

Dert diye başınıza düşene denir! ama ayıpmış, rezaletmiş, namussuzlukmuş, hakaretmiş bunlar ancak onları umursayanlara zarar verir. Eğer duymuyorsanız, bir dert, dert değildir. Varsın seni ıslıklasınlar, sen kendini alkışlıyorsan ne önemi var?
herhangi bir insanın her hangi bir anda sorduğu soruyla ya da yaptığı yorumla karşılaşacağını düşünüğüm kitaptır.

asıl adının ahmaklığa övgü olarak çevrilmesi daha doğru olur diyenler de var.

"her şey olup bittikten sonra budalanın da aklı başına gelir"

insan sadece günümüzde değil, her zaman kendinden başkasını çok sert ve detay eleştirebiliyormuş demek ki ddiye düşündüren bir kitap oldu.

Okunması güzel tavsiye ederim.
güncel Önemli Başlıklar