bugün

--spoiler--
az önce sikko'nun yeni yazısında rastladığım terimdir. yazının orjinali için: http://michaelsikkofield....0/insan-din-ve-kuran.html
--spoiler--

sadece ve sadece "delen yıldız" ve ya "yıldız delen" (aslında ikisi arasında bir fark yok. eğer arapça gramerim olsaydı kendim bizzat delen yıldız ve ya yıldız delen anlamına geldiğini söyleyebilirdim ama dediğim gibi buna gerek yok çünkü sonuç olarak değişen bir şey yok) anlamına gelen bir ayeti bile tefsircilerin ne kadar farklı çevirdiğini görmek ister misiniz?

sure:tarık
ayet:3
kelime 1. en necmu - yıldız
kelime 2. es sâkıbu - delen

ayetin bizzat kendisi: En necmus sâkıbu.

ayette parıldamak kelimesi yok.. muhammed kelimesi yok. nur kelimesi yok. karanlık kelimesi yok. aydınlık kelimesi yok. pırıl pırıl kelimesi yok.

ama bu kelimelerin hepsi kullanılmış tefsirlerde. buyrun : http://www.kuranmeali.org...urani_kerim_mealleri.aspx

gelgelelim biraz vikipedi:

ilk gözlemlenen pulsar, Tilkicik takımyıldızının ortasında bulunmakta ve her 1,3 saniyede nabız atışları gibi radyo dalgaları yaymaktaydı.
Bazı pulsarlar, radyo dalgalarından başka ışık, kızılötesi ve morötesi ışınlarda yaymaktadırlar. Pulsarın kendi etrafındaki dönüş hızı oldukça yüksektir. Bazıları kendi etrafında saniyede 1000 (bin) devir yapar. 20 km çapındaki bir pulsarın ekvator yüzeyinde bu dönüş hızı saniyede 62.800, dakikada 3.768.000, saatte ise 226.000.000 kilometreyi bulmaktadır.
Pulsarlar o kadar yoğundurlar ki bir çay kaşığı kadar atarca maddesinin dünyadaki ağırlığı 100 milyon tonu geçmektedir.

bunu da buyrun: http://tr.wikipedia.org/wiki/Pulsar

-- yani bir çay kaşığı kadar pulsar maddesi dünyaya getirilip yarım metre yükseklikten yere bırakılsa girdiği yerin tam karşı tarafından çıkabilir.

yani

delip geçebilir. sonuç olarak delen bir yıldız diyebileceğimiz gibi yıldız delen de diyebiliriz kendisine.. çünkü aşağı yukarı her iki tanımı da hakediyor.

--

şimdi küçük baranların kafasında şu soru oluşacak:

ee bunu bilim buldu kur'anın bu ayetteki gizemi ehemmiyeti özelliği nedir ki yeaaa? elbet bu soruya cevap veremeyeceğiz. nitekim bir önceki ayette "sana bildiren nedir" diye başlıyor ama... *

not: sikko yine döktürmüş. aklını sevdiğimin beynini öptüğümünün!

edit: linkte 2. ayeti vermişim 3. olarak düzeltildi.
"Atarcaların kendi etraflarında dönen nötron yıldızları olabileceği 1968 yılında birbirinden bağımsız iki araştırmacı, Thomas Gold ve Franco Pacini tarafından ortaya atıldı. Çok geçmeden Yengeç Bulutsusu içinde ışınım periyodu 33ms. olan bir atarca bulundu. Bu kadar kısa aralıklarla radyo dalgaları yayan bir cismin kendi etrafında dönmesi ve dönüş hareketi esnasında kendini parçalamaması için kütlesinin çok yüksek olması gerekiyordu. Böylece atarcaların nötron yıldızları (delen yıldız) oldukları ispatlanmış oldu."

ah, tabi ya, bu iki değerli bilim insanı müslüman olabilir. ve sırf ayeti açıklamak (doğru çıkarmak) için böyle bir şey uydurmuş olabilirler. öyle değil mi atayiztler?