bugün

content delivery network kısaltması.

(bkz: cdn)
(bkz: içerik dağıtım ağı)
(bkz: türk telekom)
lokasyon bazli trafik yonlendirme ve yuk dengeleme konseptinden dolayi, kuresel capli online servislerin olmazsa olmazi yayin turudur.
(bkz: fbcdn net)
(bkz: akamaihd net)
(bkz: cloudflare)
kanadanın plaka kodu ama bu bulmacalardan başka bir yerde işinize yaramaz.Benim bahsedeceğim kısım content delivery network yani

kısaca içerik dağıtım ağı. Daha çok evrensel yayın yapan sitelerin olmazsa olmazı ama artık daha sık karşımıza çıkmakta . Sitenizdeki içerikler birden çok adet sunucudadır ve size bir istek gönderdiğinizde size en yakın sunucu isteğinize cevap verir. Burada ki amaç size içeriği en hızlı şekilde aktarmaktır.
Pull ve Push diye iki metodu vardır.
Pull: içeriğinizi ön belleğe alıp dağıtır.
Push: içeriği kendi sunucularında barındırıp dağıtımı yapar.
Facebook, Youtube gibi aşırı büyük boyutlarda dosyalar depolayan siteler push yöntemi cdn ile çalışır. Aşırı depolama gerektirmeyen diğer sitelerde ise Pull kullanmak daha az maliyetli ve kolay.

Faydaları: Sitelerdeki sunucu kaynak tüketimini ve http istekleri'ni azalttığı için siteler daha hızlı çalışır. Google hızlı siteleri sever (bkz: seo)

En bilindik Cdn hizmeti sunan firmalar:

1. cloudflare (ücretsiz sürümü mevcut)
2. maxcdn (popüler ve uygun fiyatlı, ilk ay ücretsiz)
3. bunnycdn (en ekonomik olanı üstelik tr lokasyonda da sunucuları var)
4. amazon cloudfront (ilk yıl 50 gb ve 2m http & https istek kotalı ücretsiz)
5. keycdn (son zamanlarda popüler oldu, 14 gün ücretsiz deneme)

Param yok ama cdn isterum diyorsan amazon cloudfront öneririm, kurulumu biraz zahmetli ama bedava sonuçta üstelik ücretsiz ssl desteği de var. aylık 50 gb ve 2 milyon istek için 12 ay ücretsiz, orta ölçekli (aylık 35k hit) sitelere yer de artar bile.